Kommentti: Roman Eremenkolta vaaditaan näyttöjä Huuhkajiin – kyse on vain näytelmästä

Julkaistu:

Huuhkajat
Maajoukkueeseen takaisin mielivän Roman Eremenkon paluu vaatii Markku Kanervan mukaan näyttöjä. Viesti on oikea, mutta kyse on enemmän näytelmästä, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kertoi tökerösti nimetyssä Sukupolvien unelma -podcastissa keskiviikkona uutisen. Kanervan mukaan Roman Eremenko, 31, on ilmoittanut olevansa taas käytettävissä maajoukkueessa.

Uutinen ei ollut yllättävä. Eremenko vapautui viime syksynä kahden vuoden kilpailukiellosta, jonka hän sai jäätyään kiinni kokaiinin käytöstä.

Pannan päättymisen jälkeen hän otti pienen aikalisän pohtiessaan maajoukkueuransa jatkoa, mikä viittasi vahvasti paluuseen.

Nyt päätös on tehty ja tuotu julki Kanervan suulla. Kaikki kommentointi Eremenkon maajoukkuetilanteesta on tapahtunut koko ajan päävalmentajan kautta.

– Juttelimme puolitoista tuntia asioista. Hän kertoi, että on valmis palaamaan Huuhkajiin, mikäli hänet valitaan joukkueeseen.

– Hän ymmärtää, että pitää olla kunnossa ja näyttöjä pitää antaa. Hän on samalla viivalla kuin kaikki muutkin, Kanerva sanoi podcastissa.

Kanerva lausui keskiviikon lähetyksessä täsmälleen oikeat sanat. Jokainen ymmärtää silti, että menossa on pienimuotoinen näytelmä – kenties pelaajien suuntaan.

Ei Eremenko ole samalla viivalla kuin muut. Hän on lähtökohtaisesti sen luokan pelimies, että pääsee maaliskuussa alkavaan EM-karsintajoukkueeseen, jos on vähänkään pelikunnossa.

Eremenkon näytöksi riittää jokunen pelattu minuutti uudessa seurassaan Rostovissa. Esityksen laadulla tuskin on suurta merkitystä.

Suomi kohtaa maaliskuun 23. päivä Italian Udinessa. Mikäli Eremenko on tuolloin terve, hän ei ole pelkästään joukkueessa vaan avauskokoonpanossa. Eikä siinä ole mitään ongelmaa.


Katkeruutta tuskin jäi

Kokaiinia käyttänyt Eremenko mokasi. Huippu-urheilijana ja sitä kautta nuorten esikuvana hänen mokallaan on tavallista ihmistä suurempi merkitys.

Palatessaan maajoukkueeseen Eremenko joutuu vastaamaan ikäviin kysymyksiin, joita hän on kaksi vuotta vältellyt.

Sen jälkeen asian pitäisi olla käsitelty. Eremenko on maksanut virheestään. Urheilu on jo luonteeltaan asia tai paikka, jossa saa uusia mahdollisuuksia.

Eremenko koki kärynsä jälkeen, että moni käänsi hänelle selkänsä. Joukkuekaverit olivat hankalassa välikädessä kommentoidessaan tapausta. Toisaalta piti julkisesti tuomita teko, toisaalta olla tukena.

Syksyllä pelaajat Tim Sparvin johdolla toivottivat Eremenkon tervetulleeksi takaisin ryhmään. Palloliitto on kertonut tarjonneensa tukea ja apua, mikäli hän sitä haluaa.

Vain Eremenko itse tietää, montako yksityisviestiä keskikenttämies on saanut maajoukkuekavereiltaan sen jälkeen, kun hänet reilut kaksi vuotta sitten ottelupalaverin jälkeen kuljetettiin vähin äänin Reykjavikin lentokentälle.


Parantaa kahta pelipaikkaa

Myös Eremenkon paluuta tai siitä intoilua vastaan on olemassa argumentteja. Hän on pelannut yleensä paremmin seurajoukkueissaan kuin maajoukkueessa.

Suomi voitti Kansojen liigan lohkonsa syksyllä ilman Eremenkoa. Huuhkajien peli perustui vahvaan kollektiiviseen toimintaan, joka lähti liikkeelle kaikesta yhteisestä olemisesta ja heijastui sitä kautta kentälle.

Eremenko on vahva persoona ja jopa individualisti, joka saattaisi tuoda särön Huuhkajien ryhmäkivaan.

Sitä paitsi – mille pelipaikalle Eremenko edes pantaisiin?

Kaikki edeltävät argumentit ovat melko yhdentekeviä. Eremenko on poikkeuksellinen suomalainen jalkapalloilija, jolle ovet joukkueeseen ovat enemmän kuin selällään.

Suomi kaipaa vahvistusta juuri niille kahdelle pelipaikalle, joille Eremenko istuu kaikkein parhaiten.

Valtavasti raatanut Jasse Tuominen täytti Kansojen liigassa paikkansa toisena kärkenä. Miettikää silti, millainen tilaus palloa pitävällä, hyökkäyksiä rytmittävällä ja murtavia syöttöjä Teemu Pukille ja kumppaneille antavalla pelaajalla on kymppipaikalle.

Keskikentän keskustaan istutetaan lähtökohtaisesti Sparvia ja Glen Kamaraa. Se olisi vahva kaksikko.

Pitää silti muistaa, että Kansojen liigan 540 kokonaisminuutista Sparv pelasi vain 297 ja Kamara 288. Loukkaantumisia ja pelikieltoja tulee. Eremenkoa tarvitaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt