Kommentti: Palloliiton vierailu Qatarissa toi mieleen ”Iso-Jukka” Uunilan tarkkailumatkan Kremliin - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Palloliiton vierailu Qatarissa toi mieleen ”Iso-Jukka” Uunilan tarkkailumatkan Kremliin

Virkaveljet: Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti tapasi samaa tointa hoitavan qatarilaisen sheikin Hamad bin Al Thaninin.

Julkaistu: 10.1.2019 18:07

Suomen Palloliitto vei Qatariin Paperiliiton miehen, vaikka öljymaassa ei haise sellu, vaan raha, kirjoittaa Juha Kanerva.

Qatar on yksi maailman pienimmistä, kuumimmista ja rikkaimmista valtioista. Tiistaina Lähi-idän maan edustusjoukkue voitti Aasian mestaruuskisojen avausottelussaan Libanonin 2–0.

Vielä suuremman voiton Qatar sai jo päivää aikaisemmin, kun Saksan jalkapalloliiton delegaatio vieraili Dohan jalkapalloakatemiassa ihastelemassa upeita olosuhteita.

Päivää aikaisemmin samoilla kulmilla oli pyörinyt Pohjoismainen valtuuskunta, jossa oli edustettuna Palloliiton väkeä.

Miksi kaikki hinkuvat Qatariin hinnalla millä hyvänsä? Palataanpa vuoteen 2010, jolloin Kansainvälisen jalkapalloliiton (Fifa) hallitus myönsi samalla kertaa MM-kisat Venäjälle (2018) ja Qatarille (2022). Kumpikin maa halusi järjestää maailman tavoitetuimman urheilutapahtuman pönkittääkseen omaa erinomaisuuttaan.

Qataria hallitsi tuolloin emiiri Hamad bin Khalifa Al-Thani, joka hyödynsi maan vaikutusvallan kasvattamisessa ns. pehmeän vaikuttamisen keinoja. Englannissa opiskellut sheikki Hamad kannatti Arsenalia ja oli innokas urheilun ystävä. Urheilutapahtumien haalimisesta tuli yksi Qatarin keskeinen pr-väline.

Koska maan 2,3 miljoonasta asukkaasta vain 300 000:lla on maan kansalaisuus ja muut kärvistelevät siirtotyöläisen asemassa, Qatarin hallitsijat ovat joutuneet rekrytoimaan urheilijoita muualta. Kun maa järjesti käsipallon MM-kilpailut, isäntäjoukkueen 17 pelaajasta 13 oli ostettu muualta ja lyöty uusi passi kouraan.

Tappava kuumuus

Jalkapallon MM-kisojen myöntämistä Qatarille kritisoitiin jo tuoreeltaan järjettömäksi päätökseksi, koska maalla ei ole jalkapallokulttuuria eikä olosuhteita, joissa turnaus pystyttäisiin viemään läpi. Kritiikin jälkeen kisojen ajankohta siirrettiin kesän tappavasta kuumuudesta marras-joulukuuhun.

Keväällä 2015 Sveitsin viranomaiset pidättivät Fifan johtoporrasta, koska tutkimuksissa oli selvinnyt, että Venäjä ja Qatar saivat MM-kisat jakamalla järjestön hallituksen jäsenille kymmenien miljoonien eurojen lahjuksia.

Vaikka kansainvälisessä mediassa on vaadittu kisojen siirtämistä muualle, Fifa on pitänyt päänsä ja ilmoittanut luottavansa Qatarin kykyyn järjestää onnistuneet kisat. Samaan aikaan öljyvaltio on kasvattanut vaikutusvaltaansa urheilumaailmassa ostamalla suurseuroja, kuten ranskalaisen PSG:n.

Riskistä tuli sankari

Qatar on kutsunut innokkaasti vieraita tutustumaan maan urheiluelämään, ja innokkaita menijöitä on riittänyt. Kunnes tuli Riku Riski Suomen Turuust. Hän päätti kieltäytyä Huuhkajien harjoitus- ja ottelumatkasta eettisten syiden takia.

HJK:n pelaaja ei välttämättä tajunnut, millaisen vyöryn hän sai aikaan rohkealla teollaan. Viime päivinä suomalainen jalkapallo on saanut huomiota enemmän kuin se pystyy koskaan hankkimaan pelikentällä.

Tutkivat journalistit eri puolilla maailmaa seuraavat tarkalla silmällä Qatarin kisajärjestelyjä ja siirtotyöläisten järkyttäviä oloja, joita Ruotsin rakennusliiton puheenjohtaja Johan Lindholm kuvaa sanaparilla ”nykyaikainen orjuus”, ja heidän silmissään Riski on alkaneen vuoden suurin jalkapallosankari.

YYA-hengessä

Suomalaisessa urheiluhistoriassa on tehty aikaisemminkin kovia päätöksiä omantunnon syistä. Kansainvälisen olympiakomitean jäsen paroni R.F von Willebrand jätti järjestön vuonna 1920, koska KOK oli päättänyt sulkea Saksan olympiakisoista. Vuonna 1968 Suomen urheiluliiton puheenjohtaja Jukka Uunila komensi nuorten EM-kisajoukkueen kotiin Leipzigista Tshekkoslovakian miehityksen takia.

Kymmenen vuotta myöhemmin Uunila oli muuttunut säyseämmäksi. Syksyllä 1978 Iso-Jukka kävi hakemassa Kremlistä ohjeet, miten suhtautua eräiden maiden suunnittelemaan Moskovan olympiakisojen boikotointiin. Suomen olympiakomitean mielestä kisat piti ehdottomasti järjestää Neuvostoliitossa, vaikka lännessä maan ihmisoikeustilanne tiedettiin murheelliseksi.

Qatarilaismedian välittämien kommunikeoiden perusteella Dohassa vieraillut Palloliiton ryhmä on toiminut pikemmin jälkimmäisen Uunilan hengessä, sillä niin YYA-sopimuksen makuiselta Qatari Tribune -lehden ”uutisointi” maistuu.

Kuka maksoi ja mitä?

Palloliitto varmisti jo etukäteen, ettei matkalle vahingossakaan lähde kriittisiä tarkkailijoita. Ulkopuoliseksi jäseneksi ei kysytty Rakennusliiton edustajaa, vaan mukaan pyydettiin mukava ja sopiva mies Paperiliitosta, jolla on yllättäen jalkapallotausta.

Rakennusliiton asiantuntija Kyösti Suokas on käynyt Qatarissa aikaisemminkin ja useaan otteeseen kritisoinut maassa elävien siirtotyöläisten kurjia oloja. Aiemman kokemuksen ansiosta hän olisi pystynyt arvioimaan, ovatko orjan asemassa olleiden rakennustyöläisten olosuhteet parantuneet vai onko kyse vain Qatarin ja Fifan syöttämästä propagandasta.

Kun Ari Lahti valittiin SPL:n puheenjohtajaksi, hän lupasi lopettaa ns. selänpesukulttuurin, jossa hommat sovitaan kavereiden kesken saunassa.

Tämä lupaus ei näytä pitäneen, sillä Qatarin-tarkkailijaksi mukaan lähti mahdollisimman sopiva tyyppi. Palloliiton hallituksessakin istuneen, Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan suosituksesta Dohan koneeseen nousi lakimies Juha Koivisto, joka on Tampereen Ilveksen kasvatti ja innokas futismies.

Suomessa paperitehtaat pyörittivät jalkapallotoimintaa vuosikymmeniä, mutta Qatarissa ei haise sellu, vaan raha. Tarkastusryhmällä ei ole pääsyä haluamiinsa paikkoihin, vaan heille näytetään isäntien valitsemia kohteita. Heille tuodaan jututettaviksi työntekijöitä, jotka tietävät mitä pitää vastata.

Palloliiton mukaan isännät eivät maksa suomalaisten oleskelua Dohassa, vaan SPL maksaa itse saksalaiselle One Two Play -firmalle. Sen toimitusjohtaja on Christina Flügge, joka työskenteli aikaisemmin Match hospitality -yrityksessä, jolle Fifa myönsi vuonna 2011(ilman kilpailutusta) yksinoikeuden MM-kisojen 2018 ja 2022 luksuspakettien myymiseen.

Avoimuuden nimiin vannova Palloliitto kertonee lähipäivinä julkisuuteen, minkälainen sopimus tällä välittäjäfirmalla on qatarilaisten kanssa.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?