Huuhkajien kapteeni Tim Sparv puhuu suoraan Riku Riskin ratkaisusta: ”Riku on aina ollut tosi älykäs ja viisas mies” - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv puhuu suoraan Riku Riskin ratkaisusta: ”Riku on aina ollut tosi älykäs ja viisas mies”

Tim Sparv on Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni.

Julkaistu: 8.1.2019 22:19

Kapteeni Tim Sparv arvostaa Riku Riskin kieltäytymistä Qatarista, muttei kykenisi itse sanomaan ei.

Palloliiton lippulaivan, A-maajoukkueen, leiri- ja ottelumatka Qatariin on kirvoittanut kovaa keskustelua matkan eettisistä arvoista.

Suomi löi Ruotsin tiistaina 1–0 ja pelaa vielä Viroa vastaan perjantaina.

Qataria on arvosteltu jyrkästi ihmisoikeusrikkomuksista.

Maa järjestää jalkapallon MM-kisat 2022. Se valittiin kisaisännäksi 2010, minkä jälkeen maan ihmisoikeustilanne on puhuttanut kansainvälisesti.

Eri raporttien mukaan Qatarissa on kuollut tuhansia siirtotyöläisiä, jotka ovat joutuneet työskentelemään epäinhimillisissä, käytännössä orjuuttavissa olosuhteissa.

Kohtalokkaita onnettomuuksia on sattunut mm. stadionien rakennustyömailla.

Huuhkajien Qatarin-leirille valittu hyökkääjä Riku Riski teki Qatarin tilanteesta omat arvionsa ja kieltäytyi maajoukkuekutsusta eettisiin syihin vedoten.

Asian uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Riski ei halunnut kommentoida asiaa lisää Ilta-Sanomille.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv kertoo kuulleensa Riskin ratkaisusta hyvissä ajoin.

– Ei tämä tullut yllätyksenä. Kunnioitan hänen päätöstään. Riku on aina ollut tosi älykäs ja viisas mies, en voi kuin kunnioittaa häntä, puhelimitse Ruotsi-pelin jälkeen tiistai-iltana tavoitettu Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni Sparv kertoi Ilta-Sanomille.

– Kaikki täällä mukana olevat tiedostavat, että Qatarilla on paljon parannettavaa, se ei ole yllätys, Sparv toteaa.

Riku Riski olisi päässyt Qatarissa pitkästä aikaa maajoukkueen mukaan, mutta kieltäytyi kutsusta.

Eettiset asiat ovat tärkeitä myös Sparville. Hänen oma syynsä maajoukkuekutsun hyväksymiseen on rehellinen.

– Mulle on hemmetin vaikea sanoa ei maajoukkueelle. Mun urani ylipäätään on ollut aika keskinkertainen. Maajoukkue on aina kohokohta.

Samaan hengenvetoon kapteeni korostaa, että urheilullisesti olot ovat erinomaiset ja talvimaaottelut Huuhkajien pelin kehittymiselle tärkeitä. Jatkossa matkakohde voi olla toinen.

– Urheilullisesti ei voisi olla parempaa. Me tarvitsemme näitä pelejä tammikuisin ja täällä on olosuhteet, joita me pelaajat vaadimme. Mutta missä vuoden kuluttua pelataan, on toinen kysymys. Hyvä, että media ja Riku ovat avanneet keskustelun asiasta, Sparv muotoilee.

Casagrande yllättyi

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoo yllättyneensä Riskin ratkaisusta. Casagrande tuntee Riskin hyvin kaksikon ajalta Turun Palloseurassa. Casagrande oli valmentaja ja seurapomo, kun Riski oli nuori lahjakkuus.

– Yllätyin. Tällaisia ei ole aiemmin tullut vastaan pelaajilta. Ei siinä mitään. Se on Rikun oma päätös ja me kunnioitamme sitä, Casagrande kertoo.

Kuten asian noustessa alun perin esiin marraskuussa niin myös nyt Casagrande painottaa Palloliiton roolia Qatarissa kentän ulkopuolella. Maassa vieraili alkuviikolla pohjoismainen, 16-henkinen delegaatio, joka koostui liittojen johtohenkilöistä sekä ihmis- ja työoikeuksiin perehtyneistä henkilöistä. Suomesta mukana oli työoikeuden asiantuntija Juha Koivisto.

Delegaatio tutustui rakennustyöläisten arkeen ja majapaikkoihin sekä toi Casagranden mukaan esille huolensa maan ihmisoikeustilanteesta. Casagrande uskoo, että Palloliitto ja Riski ovat asioista samoilla linjoilla.

– Uskoakseni olemme Rikun kanssa täsmälleen samaa mieltä kaikista asioista poislukien se, miten tätä asiaa pyritään ratkomaan. Kun tehdään huomionarvoisia päätöksiä niin toivon, että hänellä on kaikki se tieto siitä, mitä olemme tekemässä Qatarissa. Varmasti aikanaan istun alas juttelemaan hänen kanssaan ja käymme asiat läpi.

Casagrande odottaa delegaation raporttia. Sen jälkeen liitto päättää omista toimenpiteistään ja mm. siitä, aikooko se jatkossa enää esimerkiksi järjestää leirejä Qatarissa.

Palloliiton on yleisesti uskottu valinneen Qatarin leirikohteekseen osittain siksi, että isäntä maksaisi leirin kulut.

Liitto korjasi uskomuksia eilen tiedotteessaan.

– Palloliitto maksaa matkan kokonaisuudessaan – Qatarin valtio tai Qatarin Palloliitto ei osallistu mitenkään kustannuksiin eikä tarjoa muitakaan etuja, liitto tiedotti.

Liitto kertoi leirin kuluiksi 100 000 euroa. Rahat otetaan A-maajoukkueen vuosibudjetista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?