Markku Kanerva kertoo, kuinka opetti Huuhkajat voittamaan – ”Futisjoukkueella ja koululuokalla on paljon yhtäläisyyksiä” - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Markku Kanerva kertoo, kuinka opetti Huuhkajat voittamaan – ”Futisjoukkueella ja koululuokalla on paljon yhtäläisyyksiä”

Markku Kanervan tavallisuus on hurmannut suomalaiset. Valmentaja söi kaurapuuroa lokakuisen Kreikka-voiton jälkeisenä päivänä.

Julkaistu: 4.1.2019 20:07

Päävalmentaja Markku Kanerva johti marraskuussa Huuhkajat vuosituhannen parhaaseen saavutukseen. Entinen opettaja kertoo, miten hän teki Suomesta voittajan.

Marraskuun 15. päivän iltamyöhällä Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva oli Ateenan olympiastadionin uumenissa ristiriitaisten ja outojen tunteiden vallassa.

Toisaalta häntä harmitti se, että Huuhkajat oli juuri hävinnyt isäntäjoukkue Kreikalle 0–1.

Toisaalta hän iloitsi siitä, että maalin tappio varmisti Suomelle tämän vuosituhannen suurimman jalkapallosaavutuksen: Kansojen liigan C-divisioonan lohkovoiton. Suomi oli kaatanut lokakuussa Tampereella Kreikan 2–0, joten helleeneillä ei ollut enää mahdollisuutta nousta Huuhkajien ohitse.

Lohkovoitto tiesi Palloliitolle miljoonapottia, nousua porrasta ylemmäs ja mahdollista paikkaa vuoden 2020 EM-kisoihin Kansojen liigan pudotuspelien kautta.

Lempinimellä Rive tunnettu Kanerva kertoo, että ei seuraavana aamunakaan osannut nauttia täysillä historiallisesta saavutuksestaan, joka oli yksi hänen tähänastisen valmentajauransa kohokohdista. Suomella oli 18. marraskuuta edessä Budapestissä Unkaria vastaan pelattava vierasottelu, johon Kanerva alkoi herättyään keskittyä.

Heti Unkarista Suomeen palattuaan Kanerva pakkasi matkalaukkunsa uudestaan ja suuntasi takaisin lentokentälle vaimonsa kanssa. Pariskunta lähti viikon lomalle Thaimaahan. Vasta auringon alla Kanerva ehti pysähtyä ja tajuta kunnolla, mitä oikein tuli tehtyä.

– Siellä vasta tuli hahmotettua tämä kokonaisuus, että on ihan oikeita asioitakin tehty ja saavutettu, Kanerva sanoo.

Suomalainen jalkapalloväki on vuosikymmenien ajan joutunut tottumaan karvaisiin pettymyksiin, joten syksyn menestys tuntui erityisen makealta.

Markku Kanerva onnitteli Robin Lodia marraskuisen Kreikka-voiton jälkeen.

Huuhkajien tämän vuoden menestys henkilöidään usein juuri Kanervaan. Kannattajien keskuudessa puhutaan Riveluutiosta, ja media on ollut syksyllä aivan eri tavalla kiinnostunut sympaattisesta Perus-Markusta, joka voittojen jälkeen juhlii kaurapuurolla ja haravoimalla kotipihansa.

54-vuotias Kanerva ei edes kysyttäessä lähde nostamaan omaa häntäänsä vaan puhuu ennemmin valmennustiiminsä työstä ja pelaajiensa erinomaisesta työmoraalista. On kuitenkin kiistatonta, että hänen vastuukaudellaan Huuhkajat on noussut uudestaan liitoon.

Kun Kanerva joulukuussa 2016 aloitti päävalmentajana, Suomen jalkapallo oli syvimmässä aallonpohjassaan vuosikymmeniin. Vuoden 2016 ajan Huuhkajia valmentanut ruotsalainen Hans Backe ei voittanut ainuttakaan 11 ottelustaan.

Kanerva voitti heti ensimmäisen pelinsä tammikuussa 2017, jolloin Marokko kaatui 1–0. Arabiemiraateissa pelattu talvimaaottelu ei piirtynyt tulikirjaimin jalkapallohistoriaan, mutta Kanervan mukaan kyse oli Suomelle itseluottamuksen kannalta tärkeästä voitosta.

Toinen Huuhkajien itsetuntoa kohottanut tulos nähtiin Ratinan stadionilla Tampereella syyskuun alussa 2017. Huuhkajat kaatoi EM-kisoissa hurmanneen Islannin MM-karsintaottelussa 1–0.

– Saimme ison henkisen buustin. Tiesimme Islannin tarinan ja tason. Voitto antoi hyvän draivin, Kanerva sanoo.

Islanti-pelin jälkeen Suomi ei hävinnyt loppuvuonna enää kertaakaan. Vuosi 2017 päättyi viiden pelin tappiottomaan putkeen. Menestys antoi joukkueelle uskoa omaan pelitapaan, itseluottamusta ja eväitä käsitellä MM-karsintojen jälkeen kohdannutta yllättävän laajaa lopettamisten aaltoa. Pitkäaikaiset maajoukkuemiehet Niklas Moisander, Perparim Hetemaj, Kari Arkivuo, Alexander Ring ja Niki Mäenpää jättivät Huuhkajat ennen Kansojen liigan alkua.

– Se varmaan järkytti joukkuetta jollain tavalla, mutta positiivisesti ajateltuna se oli hyvä sauma ajaa uusia pelaajia sisään.

Entisellä keskuspuolustajalla Kanervalla on takanaan menestyksekäs pelaajaura, joka vei hänet maajoukkueeseen ja Mestarien liigaan asti.

Hän on sitä sukupolvea, joka jo peliuransa aikana paiski myös siviilitöitä. Kasvatustieteiden maisteri Kanerva työskenteli pitkään opettajana.

– Periaatteessa jalkapallojoukkueella ja koululuokalla on paljon yhtäläisyyksiä. Opettajana olet kuin päävalmentaja: vastuussa yksilöiden kehittämisestä, Kanerva sanoo.

– Joukkueella on myös yhtenäinen tavoite. Joku voi väittää, että eihän koululuokalla sellaista ole, mutta olen eri mieltä. Tavoite on se, että luokalla on hyvä ilmapiiri, lapsella on kiva tulla kouluun. Lapsi viihtyy ja kokee, että pystyy oppimaan mielekkäitä asioita. Sitä kautta tulee motivaatio oppimiseen, ja kun annetaan vastuuta ja heitä osallistetaan, he alkavat ottaa omistajuutta omasta kehittymisestään. Jalkapallovalmentajan hommassa pelaajatuntemus on yhtä lailla tärkeää kuin opettajana oppilastuntemus.

Markku Kanerva opetushommissa vuonna 1998, jolloin hän päätti pelaajauransa HJK:ssa.

Kanervan mielestä jalkapallo- ja koulumaailma olivat aikaisemmin liian valmentaja- ja opettajakeskeisiä. Nykyisin ytimessä on yksilön edistyminen.

Kanerva pyrkii edistämään joukkueensa kehittymistä yhteisten palaverien lisäksi myös pelaajien kanssa kahden kesken tai pienryhmissä käytävien keskustelujen avulla. Maajoukkueessa yhteistä aikaa on vähän, joten se on käytettävä mahdollisimman optimaalisesti.

Kanerva kuvailee innoissaan, kuinka esimerkiksi parina pelaavat topparit voivat valmentajan kanssa yhdessä keskustellessaan löytää parhaat mahdolliset ratkaisut tilanteisiin.

– Minä en tarjoa suoria ratkaisuja vaan haluan, että pelaajat löytävät ratkaisut itse. Näin saan varmuuden, että he ymmärtävät nämä asiat, Kanerva sanoo.

– Puhutaan oppimaan opettamisesta. Sitähän tämä valmentaminen tietyllä tavalla on.

Kanervan Huuhkajien seuraava koe alkaa keväällä, jolloin EM-karsinnat käynnistyvät. Suomi aloittaa karsintaurakkansa vierasottelulla Italiaa vastaan 23. maaliskuuta.

Huuhkajien EM-karsintaohjelma, lohko J (otteluajat Suomen aikaa):

23.3. Italia–Suomi 21.45 26.3. Armenia–Suomi 19.00 8.6. Suomi–Bosnia-Hertsegovina 19.00 11.6. Liechtenstein–Suomi 21.45 5.9. Suomi–Kreikka 21.45 8.9. Suomi–Italia 21.45 12.10. Bosnia-Hertsegovina–Suomi 19.00 15.10. Suomi–Armenia 21.45 15.11. Suomi–Liechtenstein 19.00 18.11. Kreikka–Suomi 21.45