Kolumni: Etovaa jeesustelua – Suomen Palloliiton pääsihteerin höpinät Qatarin-matkalla vaikuttamisesta naurattavat - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Kolumni: Etovaa jeesustelua – Suomen Palloliiton pääsihteerin höpinät Qatarin-matkalla vaikuttamisesta naurattavat

Suomen A-maajoukkueen talvileiri jossakin Arabian niemimaan diktatuurissa on jo pitkä perinne. Huuhkajat suuntaa seuraavaksi hiomaan kuvioitaan Qatariin.

Julkaistu: 6.12.2018 8:22

Qatarin-leiri on Palloliitolle erinomainen diili kaukana Suomen talvesta erinomaisissa olosuhteissa, kirjoittaa Pekka Holopainen.

– Pohjoismaiden lähestymistapa on se, että pyrimme jollain tapaa vaikuttamaan asioihin. Ei auta vain päivitellä. Ajatus puheenjohtajistossa on mennä sinne ja katsoa, mikä tilanne on ja mitä voimme asioille tehdä.

– En usko, että selän kääntäminen on oikein. Uskon, että dialogilla saa enemmän aikaan. Olisin kiinnostunut näkemään, millaista siellä on ja juttelemaan työntekijöiden kanssa. En tiedä, onko se järjestettävissä.

Ensimmäisen lausunnon jalkapallon A-maajoukkueen tammikuisesta harjoitusleiristä Qatarissa antoi Ilta-Sanomille Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande.

Jälkimmäisen päästi suustaan Huuhkajien kapteeni Tim Sparv.

Tim Sparv uskoo dialogin tuottavan tuloksia.

Qatar on Arabian niemimaan upporikas monarkia, jossa emiiriperhe käyttää yksinvaltaa. Etniset qatarilaiset eivät juuri tahraa käsiään ns. oikeisiin töihin, vaan niitä varten maassa on satojatuhansia pääasiassa aasialaisia siirtolaisia, modernin ajan orjatyöläisiä.

Pitkä perinne

A-maajoukkueen talvileiri jossakin Arabian niemimaan diktatuurissa on jo pitkä perinne. Joinakin vuosina media esittää aiheesta ikäviä kysymyksiä, joinakin ei.

Sivistyneen ja hyväkäytöksisen Sparvin pilvilinnat bangladeshilaisten, hengenvaarallisesta nestehukasta heikkojen rakennusmiesten tapaamisesta menevät lähinnä ihanan kirkasotsaisuuden ja naiiviuden piikkiin.

Mutta pääsihteeri Casagrande puhuu jo aivan eri luokan virkavastuulla. Hänen lausuntonsa on kuin osa näytelmää, jossa median tulee esittää ikävä kysymyksensä ja heikoilla olevan pomomiehen vastata siihen tietyllä tavalla.

Marco Casagrande on Palloliiton pääsihteeri.

Tämä ei kuitenkaan poista sitä kylmää faktaa, että pääsihteerin puheet ovat suorastaan etovaa jeesustelua – toki tilanteessa, jossa rehellisesti vastaaminen olisi hänelle ammatillisesti sankarillinen itsemurha.

Fakta: Qatarin-leiri on Palloliitolle erinomainen diili kaukana Suomen talvesta erinomaisissa olosuhteissa, joissa saadaan myös arvokasta informaatiota useiden uusien pelaajien kyvyistä. Kaikki muu ja pääsihteerin höpinät ”vaikuttamisesta” lähinnä naurattavat.

Leirin järjestäminen Qatarissa on Palloliitolta myös reaalipoliittinen valinta ja tarkoittaa osaltaan paikallisen menon hyväksymistä. Kun ruotsalainen ampumahiihtäjä Sebastian Samuelsson kieltäytyi viime kaudella kilpailemasta Venäjällä, se oli vaikuttamista eikä tyhjänpuhumista.

Miksi ihmeessä?

Voi myös kysyä, minkä ihmeen takia Suomen pienen, vaikutusvallaltaan hyttysen kokoisen Palloliiton edes pitäisi kieltäytyä tarjouksesta leirittää maajoukkuettaan urheiluinfraan ja harjoitusolosuhteisiin rajusti panostaneessa Qatarissa.

Vuonna 2017 puolustusministeriö myönsi luvan viedä Qatariin panssariajoneuvoihin integroidun kranaatinheitinjärjestelmän, erittäin tehokkaan ja alalla arvostetun tappovälineen. Tällaisen toimenpiteen rinnalla yhden joukkueen pallonpotkiskelu asettuu oikeaan asemaansa ihmisoikeus- ja reaalipolitiikan välisellä janalla.

Rakennustyömiehiä jalkapallostadionilla Dohassa marraskuussa.

Keväällä 2015 keihäsduo Antti Ruuskanen ja tiistaina uransa jatkosta kertonut Tero Pitkämäki onnistui erinomaisesti Qatarin pääkaupungissa Dohassa, taas kerran, järjestetyssä Timanttiliigan osakilpailussa.

Kukaan ei ahdistellut heitä ihmisoikeuskysymyksillä.

Kuten ei minivaltiossa moottoripyöräänsä MM-sarjassa käskyttänyttä Mika Kalliotakaan. Tai Dohassa 2016 peräti kaksi MM-mitalia pyöräillyttä Lotta Lepistöä. Tai Dohassa uinnin lyhyen radan MM-mitaleista 2014 kilpailleita vesipetoja.

Edellä mainittujen lisäksi Qatarissa on kilpailtu mm. käsipallon ja painonnoston MM-kisat. Ensi kesänä Qatar järjestää yleisurheilun MM-kisat, syksyllä 2022 itse kruununjalokiven eli jalkapallon MM-lopputurnauksen. Kesäolympiakisojen isännyys lienee emiirikunnalle vain ajan, ja tuskin kovin pitkän, kysymys.

Kun koko globaali urheiluliike on näin antanut periksi ja sen kautta de facto hyväksynyt myös Qatarin pöyristyttävän ihmisoikeuspolitiikan, miksi ihmeessä kärpässarjan Palloliitto edes miettisi, mennäkö paikalle vai ei?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?