Huuhkajien päävalmentaja haluaa aloittaa EM-karsinnat ryminällä – kertoi neljän ensimmäisen ottelun pistetavoitteensa - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajien päävalmentaja haluaa aloittaa EM-karsinnat ryminällä – kertoi neljän ensimmäisen ottelun pistetavoitteensa

Markku Kanerva odottaa suuria Robin Lodilta ja muilta Huuhkajien pelaajilta.

Julkaistu: 4.12.2018 21:21

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva johdattaa pelaajansa kesätaukoon mennessä Italiaa, Armeniaa, Bosniaa ja Liechtensteiniä vastaan.

– Vähintään yhdeksän pistettä olisi hyvä, Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva vastaa.

IS kysyi häneltä, mikä pistemäärä Huuhkajilla pitää olla kasassa, kun EM-karsinnat jäävät kesätauolle ensi kesäkuun 11. päivänä.

Tehtävä ei ole helppo, sillä Suomi pelaa siihen mennessä vain neljä ottelua: Italiaa, Armeniaa, Bosniaa ja Liechtensteiniä vastaan.

Niistä otteluista vielä kolme on vieraskentällä. Ainoastaan Bosnia (8. kesäkuuta) kohdataan Suomessa.

Lisäksi Italia-peli on karsintojen avausottelu. Nelinkertainen maailmanmestari Italia on Suomelle ollut perinteisesti vaikea vastustaja.

Historian saatossa Suomi on voittanut Italian vain kerran ja siitäkin on kulunut yli sata vuotta. Venäjän valtakunnan autonominen osa Suomi löi Italian Tukholman olympiakisoissa vuonna 1912.

– En olisi halunnut Italiaa heti alkuun, Kanerva myönsi.

Valmentaja perustelee mielipidettään sillä, että Italiassa pelataan jo 23. maaliskuuta. Huomattava osa Suomen maajoukkuepelaajista tienaa leipäänsä Pohjoismaiden sarjoissa, jotka eivät ole maaliskuussa vielä kunnolla käynnistyneet. Pelaajien pelituntuma ei siis ole paras mahdollinen.

– Olisin mieluummin kohdannut Liechtensteinin avausottelussa. Armenia vieraissa toisessa pelissä on ihan ok, Kanerva sanoi.

Markku Kanerva (vas.) ei pelaajana onnistunut auttamaan Suomea arvokisoihin. Onnistuisko se valmentajana? Kuva Suomi–Venäjä-ottelusta vuodelta 1995.

Ennen karsintojen alkua Huuhkajilla on vain yksi tapahtuma, tammikuinen leiri ihmisoikeusrikkomuksistaan tunnetussa Qatarissa.

Tammikuussa ei ole maaottelutaukoa, joten Kanervalla on ollut melkoinen palapeli koottavanaan, kun hän on kasannut joukkuetta Qatariin. Ryhmä tulee koostumaan lähinnä Pohjoismaissa ja Veikkausliigassa pelaavista pelaajista.

Huuhkajien pelaajaryhmä on EM-karsintojen alussa hyvin samanlainen kuin Kansojen liigassa tänä syksynä.

Kanerva odottaa uutisia lähinnä Saksasta ja Venäjältä.

Läntisessä Saksassa Leverkusenin suomalaishyökkääjä Joel Pohjanpalo on toipumasta harvinaisesta talusluun vammasta, joka oli lopettaa hänen uransa vain 24-vuotiaana.

– Pohjanpalon pitäisi päästä palloharjoituksiin parin viikon sisällä, mutta mitä tulee pelituntumaan? Pääseekö hän sellaiseen vireeseen, että on käyttökelpoinen maaliskuussa? Kanerva pohti.

Moskovassa Roman Eremenko pohtii yhä maajoukkueuransa tulevaisuutta. Kokaiinikäryn jälkeen kentille palannut Eremenko ei ole vieläkään ilmoittanut, jatkaako hän Huuhkajissa vai ei.

  • Alla olevalla videolla Markku Kanerva kertoo, että ei aio kosia maajoukkueuransa jo lopettaneita Niklas Moisanderia, Perparim Hetemaj’ta ja Alexander Ringiä takaisin maajoukkueeseen

Yksi mahdollinen tuore kasvo Huuhkajiin on toppari Aapo Halme. 20-vuotias Halme debytoi hiljattain Leedsissä Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja on nyt pelannut kaksi ottelua joukkueessa.

Kanerva on katsonut kummatkin Halmeen pelit ja pitää tätä potentiaalisena A-maajoukkuepelaajana tulevaisuudessa. Toinen asia on, onko Halme valmis Huuhkajiin jo keväällä. Suomen topparitilanne on hyvä ja Kanervan pelitavan opettelu vie oman aikansa.

Kohta on jo maaliskuu.

Mihin lisäraha käytetään?

Markku Kanerva puhui lehdistölle tilaisuudessa, jossa Palloliitto esitteli uuden Sukupolvien unelma -hankkeensa.

Kyse on puheenjohtaja Ari Lahden ideoimasta projektista, jonka avulla Palloliitto yrittää kerätä kahdeksan Huuhkajien pääsponsorin avulla kahdeksan miljoonaa euroa suomalaiselle jalkapallolle vuosien 2018–2022 aikana.

Tiistaina esiteltiin uudet yhteistyökumppanuudet LähiTapiola ja Motonet. Heidän myötään Palloliitolla on kasassa kuusi sponsoria, eli 75 prosenttia potista.

Rahasta puolet menee miesten A-maajoukkueen käyttöön ja puolet ruohonjuuritason jalkapalloon.

  • Alla olevalla videolla Ari Lahden haastattelu

Päävalmentaja Kanerva pääsee nyt ratkaisemaan positiivista ongelmaa: mihin lisärahoitus käytetään.

Hänellä oli heti mielessä yksi käyttökohde: joukkueen matkustusolosuhteiden parantaminen.

– Voimme käyttää charter-koneita siirtymään notkeasti pelipaikalta toiselle, Kanerva sanoi.

Toinen mahdollinen kohde rahalle olisi Huuhkajien valmennustiimin vahvistaminen. Lahti puhui tilaisuudessa, että Saksan ja Ranskan kaltaisten huippumaiden taustatiimeissä on 22–26 henkeä, Huuhkajat tulee toimeen tusinalla.

Kanervan mukaan nyt täytyy tarkasti pohtia, mikä osa-alue Huuhkajien taustoissa kaipaa kipeimmin vahvistusta ja missä yhdestä lisäkäsiparista olisi eniten hyötyä.

Ari Lahti valittiin Palloliiton puheenjohtajaksi tämän vuoden tammikuussa. Hän lupasi vaalikampanjassaan yrittää kerätä lisärahoitusta Huuhkajille. Nyt kun lupaus on suurilta osin toteutunut, ilmoittautuuko Lahti jo käytettäväksi jatkokaudelle 2020?

– Tätä kysyttiin jo vaalikampanjassa. Sanoin silloin, että otetaan nyt tämä kaksi vuotta ja sitten tsekki puolin ja toisin.

– Sanoin kyllä myös, että olen henkisesti valmis jatkokaudelle. Se pätee edelleen. Vaikka tämä on vienyt enemmän aikaa kuin aluksi kuvittelin, niin tämä on antanutkin tosi paljon, Lahti vastasi.

Tarkennettu Kanervan sitaattia neljän ensimmäisen ottelun pistetavoitteesta klo 21.29.

23.3. Italia–Suomi

26.3. Armenia–Suomi

8.6. Suomi–Bosnia

11.6. Liechtenstein–Suomi

5.9. Suomi–Kreikka

8.9. Suomi–Italia

12.10. Bosnia–Suomi

15.10. Suomi–Armenia

15.11. Suomi–Liechtenstein

18.11. Kreikka–Suomi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?