Kommentti: Suomalaisten selitykset ihmisoikeuksien puolustamisesta ontuvat – Huuhkajien leirimatka Qatariin on karmea oma maali - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Suomalaisten selitykset ihmisoikeuksien puolustamisesta ontuvat – Huuhkajien leirimatka Qatariin on karmea oma maali

Julkaistu: 29.11.2018 13:53

Palloliitto perustelee Huuhkajien matkaa Qatariin sillä, että se haluaa päivittelyn sijaan vaikuttaa ihmisoikeuksiin. Väite haiskahtaa valkopesulta, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin

23-vuotias nepalilainen Tej Narayan Tharu kuoli elokuussa pudottuaan korkeilta telineiltä al-Wakrah-stadionin rakennustyömaalla.

Al-Wakrah on yksi näyttämöistä, joilla pelataan marras-joulukuussa 2022 jalkapallon MM-kisoja Qatarissa.

Stadioneita on noussut vuodesta 2010 lähtien kuin tyhjästä Qatarin aavikoille.

Jättimäisiä ilmastoituja jalkapalloareenoja rakentaa jopa 1,7 miljoonaa Tharun kaltaista nuorta miestä, jotka lähettävät pieniä ansioitaan köyhiin kotimaihinsa eri puolille Aasiaa ja Afrikkaa.

Brittilehti Guardian raportoi viime viikolla laajasti Qatarin MM-kisojen valmisteluista. Kansainvälistä jalkapalloliittoa tutkineen arvostetun toimittajan David Connin haastattelemat työntekijät ansaitsivat rakennustyömailla pienimmillään vain noin 40 euroa viikossa.

Jopa kymmenen miljardia euroa kisojen järjestämiseen käyttävä Qatar on samaan aikaan bruttokansantuotteeltaan maailman rikkain valtio.

Työolosuhteet Qatarin stadioneilla ovat kurjat ja vaaralliset. Siirtolaistyöntekijöiden yöpymistiloissa on kuumaa ja saastaista.

On puhuttu jopa modernista orjatyövoimasta, sillä paikallisen lainsäädännön mukaan ulkomaisten työntekijöiden on pitänyt rekisteröityä heidän asioitaan hoitavan paikallisen firman alaisuuteen.

Työnantaja ottaa passit talteen ja päättää, milloin työntekijä saa palata kotiinsa vai saako.

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC arvioi vuosi sitten, että jopa 1 200 siirtolaistyöntekijää on kuollut tapaturmien, kuumuuden, uupumuksen ja kurjien asumisolojen seurauksena MM-rakentamisen yhteydessä.

YK:n alainen Kansainvälinen työjärjestö ILO on jo puuttunut asiaan.

Qatarin MM-stadionien rakentajien työolosuhteet ovat puhuttaneet jo vuosia.

Tilanne Qatarin MM-työmailla on vuoden aikana parantunut. Ainakin kisajärjestäjän pyörittämillä työmailla, joita ulkomaalaiset päästetään ihmettelemään.

Iso osa työskentelee muilla firmoilla ja alihankkijoilla.

Tharun perhe ei ole saanut vieläkään kunnon selitystä tapaturmalle – korvauksista puhumattakaan.

Qatarin upeita jalkapallopuitteita luodaan riskeeraamalla tuhansien köyhien henki ja terveys. Verirahalla.

Palloliitolla pragmaattinen linja

Suomen Palloliitto ei voi mitään sille, että Fifan korruptoitunut hallitus päätti antaa kisat Qatarille.

Liitto on ottanut pragmaattisen linjan, jossa kisojen peruminen tai siirtäminen lienee utopiaa.

Siksi Palloliitto yrittää omien sanojensa mukaan vaikuttaa muiden Pohjoismaiden kanssa Qatarin ihmisoikeustilanteeseen. Parantaa vallitsevaa tilannetta pelkän paheksumisen sijaan.

On lähtökohtaisesti hyvä asia, että Pohjoismaat ovat lähettäneet ihmisoikeuksiin ja työoikeuksiin erikoistuneista henkilöistä koostuvia delegaatioita tutustumaan Qatarin tilanteeseen.

Samoin ovat Lähi-itään suunnitellut projektit, joilla pyritään parantamaan tyttö- ja naisfutaajien asemaa alueella.

Mutta miten Suomen A-maajoukkueen leireily Qatarissa tammikuussa auttaa 40 euroa viikossa ansaitsevaa nepalilaista siirtolaistyöntekijää?

Ei mitenkään. Siksi pohjoismaisen delegaation matkasta puhuminen Huuhkajien leirin yhteydessä on puhdasta valkopesua.

Qatar kisailee naapurimaidensa kanssa konferenssikävijöistä. Se houkuttelee eri maita ja maiden edustajia urheiluleireille. Kysymys on maabrändin promoamisesta.

Qatar ei olisi ikinä hakenut MM-kisoja, jos taustalla ei olisi tarve poliittiselle vaikuttamiselle. Ilman politiikkaa se ei olisi saanut koko kisoja. Politiikka ei kuulu urheiluun ei tässä tilanteessa kelpaa vastaukseksi mihinkään, jos muulloinkaan.

Sitä paitsi kysymys on universaaleista ihmisoikeuksista.

Suomen ei pitäisi missään nimessä tieten tahtoen mennä Qatariin leirille, sillä se antaa täysin väärän viesti. Kysymys ei ole pehmeästä painostamista, kuten Palloliitto väittää.

Kaikissa maailman maissa on ihmisoikeusongelmia. Harvoin ne liittyvät niin suoraan urheiluun kuin Qatarin tapauksessa. Nyt annetaan viesti, etteivät ihmisoikeudet ihan niin ongelmallisia olekaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?