Huuhkaja-tuomio: Toinen peräkkäinen tappio – ”Markku Perusjätkällä” riittää nyt analysoitavaa

Julkaistu:

Huuhkajat
Ilta-Sanomien futisraati perkasi persoonalliseen tapaansa Kansojen liigan Unkari-tappion.

Mikko Knuuttila

Puheenaihe: Tuliko Huuhkajille ulospuhallus? Pelaajat ja päävalmentaja vakuuttelivat pelin alla, että jatkopaikan varmistuminen ei vaikuttanut motivaatioon Unkaria vastaan, mutta peli todisti toista. Muutokset aloituskokoonpanoon eivät auttaneet, mutta Suomelta puuttui Kansojen liigan parhaiden pelien varmuus ja tehokkuus.

Punainen kortti: Päävalmentaja Markku Kanerva on saanut ansaittua ylistystä Kansojen liigan aikana, mutta nyt Rive ei onnistunut pelaajavalinnoissaan. Avaukseen nostetut Jesse Joronen ja toppari Sauli Väisänen olivat epävarmoja ja aiheuttivat virheillään Unkarin toisen maalin. Lukas Hradeckyä ja Joona Toiviota kaivattiin.

Tähti: Toppari Paulus Arajuuri kantoi Suomen kapteeninnauhaa kunnialla avausmaalia lukuun ottamatta. Arajuurelle pisteet pelin jälkeisestä haastattelusta, jossa hän myönsi Suomen pelanneen surkeasti (ilmaisu pehmennetty perhelehteen) ja Huuhkajien olleen liian kylläisiä Kreikka-pelin jälkeen.

Unkarin 1–0-maali:Jos video ei näy selaimellasi, katso se täältä.

Päivän tyyli: Itseruoskinta. Paulus Arajuuri moitti itseään ottelun jälkeen, Markku Kanerva puhui happamasta mausta kahden tappion jälkeen ja Petteri Forsellia harmitti hyökkäyspelin hampaattomuus. Pelaajien ja valmentajien ilmeistä ei olisi uskonut, että Unkari-pelillä ei ollut suurta merkitystä ja lohkovoitto varma.

Päivän ilmiö: Viro putoaa lohkojumbona D-divisioonaan mutta pääsee mutasarjaan pää pystyssä. Torstaina maa haki lohkovaiheen ensimmäisen voittonsa: Kreikka kaatui Ateenassa 1–0. Näin ollen Suomi voitti lohkon 12 pinnallaan, Unkari oli toinen 10 pisteellä, Kreikka kolmas 9 pinnalla ja Viro jumbo 4 pisteellä. Ei hassumpi saldo.

Janne Kosunen

Puheenaihe: Lohkon kaksi pahinta ottelua ja kaksi kertaa turpiin. Tämäkö on Suomen todellinen taso? Liika huoli pois nyt. Isossa kuvassa tavoitteena oli lohkovoitto, jonka Huuhkajat saalisti. Kisapaikkaan oikeuttavaa virettä ehditään vielä rakentaa ennen 2019 EM-karsintoja ja viimeistään Kansojen liigan playoffseihin 2020.

Punainen kortti: Näin käy, kun toimivin osa-alue hajotetaan. Suomen uusittu puolustus sekoili ensimmäistä kertaa urakalla Kansojen liigassa. Joona Toivion topparina korvannut Sauli Väisänen oli osasyyllinen kahteen ensimmäiseen maaliin, ja Lukas Hradeckyn paikalla maalilla pelannut Jesse Joronen päästi kakkosen käsiensä läpi.

Tähti: Unkarin kärkipelaaja Adam Szalai oli eri mies kuin maiden edellisessä kohtaamisessa. Silloin Teemu Pukki loisti ja Szalai pysyi piilossa. Nyt Szalai osui, ja Pukin kudeista puuttuivat sekä ruuti että tarkkuus. Suomi voittaa ja häviää joukkueena. Unkari oli kokonaisuudessaan selkeästi Suomea parempi.
Päivän tyyli: Kun oli syksy, Kanerva haravoi ja analysoi. Kun tulee talvi, Kanerva kolaa ja analysoi. Kun menee huonosti, Kanerva analysoi. Kun menee hyvin, Kanerva analysoi. Markku Perusjätkä ei heilu moottorisahan kanssa. Rajussa myrskyssä Kanerva voi taipua mutta ei katkea. Nyt analysointi jatkuu kahta ankarammin.

Päivän ilmiö: Unkari on ollut tällä vuosikymmenellä kohtalokas Suomen päävalmentajille. Kanervan kaksi edeltäjää sai potkut Unkari-tappioiden jälkeen: Stuart Baxter 2010 ja Mixu Paatelainen 2015. Kanerva tietysti saa jatkaa – täysin oikeutetusti. Ehkä sunnuntain selvä tappio oli hyvä herätys myötätuulissa edenneelle Huuhkajille.

Marko Rajamäki

Puheenaihe: Isoin suomalaisen jalkapallon muutosprojekti on käynnissä. Seurojen Palloliitto etenee aikataulussaan. Uusia kasvoja on kiinnitetty liiton avainpaikoille. A-maajoukkue selviytyi Kansojen Liigan playoff-peleihin. Kesällä Suomessa järjestettiin hieno U19-poikien EM lopputurnaus jne. Olemmeko menestyksen kynnyksellä?

Punainen kortti: Päätytuomarin päätös olla antamatta Suomelle rangaistuspotkua ottelun 61 minuutin kohdalla. Selkeä kontakti ja pilkku. Ottelun luonne olisi muuttunut Suomen todennäköisen kavennuksen jälkeen.

Tähti: Unkarin valmentaja Marco Rossi. Teki tarvittavat pelilliset muutokset huomioiden Suomen pelitavan. Unkari siirtyi avaamaan peliä kolmella topparilla ja puolusti aktiivisesti eteenpäin, kun Suomi avasi peliä toppareilta keskikentälle. Näillä taktisilla muutoksilla Unkari meni ansaitusti 2–0-johdossa tauolle.

Unkarin 2–0-maali:Jos video ei näy selaimellasi, katso se täältä.

Päivän tyyli: Unkarin tähti Szalai. Syyskuun ottelussa Tampereella Szalai keskittyi kaatuilemaan ja käsien levittelyyn, mutta nyt Szalai pelasi omalla tasollaan.

Päivän ilmiö: Joona Toivion työmoraali ja asenne. Jostain syystä hän pääsi kentälle vasta toiselle puoliajalle. Tuli kentälle oikean pakin paikalle mutta pelaa paremmin Arajuuren parina topparina. Toivio pystyy pelaamaan pakkina, mutta kaipaamme huippukaksikkoa keskelle.

Ottelun tilastot

Unkari–Suomi 2–0 (2–0)

29. Adam Szalai 1–0, 37. Adam Nagy 2–0

Unkari: Peter Gulacsi; Botond Barath (v, 52. Adam Lang, v), Willi Orban, Tamas Kadar (46. Paulo Vinicius), Mihaly Korhut (54. Filip Holender); Gergö Lovrencsics, Laszlo Kleinheisler, Adam Nagy, Zsolt Kalmar (v), Balazs Dzsudzsak (c); Adam Szalai.

Suomi: Jesse Joronen; Albin Granlund (v, 46. Joona Toivio), Paulus Arajuuri (c), Sauli Väisänen, Jere Uronen; Robin Lod (v), Glen Kamara, Thomas Lam (60. Joni Kauko), Robert Taylor (74. Petteri Forsell); Jasse Tuominen, Teemu Pukki.

Erotuomari: Slavko Vincic, Slovenia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt