Huuhkajat

Kommentti: Yksi tilanne määritti Huuhkajien ottelun kulun – Kreikassa saatiin myös sopiva muistutus

Julkaistu:

huuhkajat
Kreikka-ottelu oli sopiva muistutus, että EM-kisoihin selviäminen vaatii vielä parantamista, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin Ateenasta.
Yhteen sekunnin kymmenykseen voi mahtua valtava määrä yhden maan jalkapallohistoriaa.

Suomella ei ollut suurta hätää ensimmäiseen 25 minuuttiin Kreikkaa vastaan tyhjyyttään kumisseella Ateenan olympiastadionilla.

Sitten Vasilis Torosidis keskitti, ja Dimitris Pelkas oli jäänyt täysin vapaaksi maalin eteen.

Näinkö Suomi hukkaisi elämänsä tilaisuuden voittaa Kansojen liigan lohkonsa jo ennen päätöskierrosta? Ei. Lukas Hradecky torjuu. Ei enää surkuttelua ja voivottelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paitsi että pallo kimpoaakin Albin Granlundiin ja siitä omaan maaliin.

Sillä hetkellä ei voinut estää 20 vuoden takaisen Unkari-ottelun haamujen kaivautumista piiloistaan, vaikka ne kuinka haluaisi unohtaa ikuisiksi ajoiksi.

Suomella on tapana pelata kerran vuosikymmenessä ottelu, jonka oikea lopputulos veisi sen konkreettisesti johonkin.

Vuonna 1997 Suomi olisi voitolla Unkarista selvinnyt MM-jatkokarsintaan. Peli päättyi tasan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos joukkue olisi vuonna 2007 voittanut karsintalohkon päätöspelissä Portugalin, se olisi mennyt EM-turnaukseen. Peli päättyi tasan.

Kävisikö vuosikymmenen ottelussa taas kerran näin? Vai oliko Granlundin oma maali vain yksi tilanne, joita jalkapallossa on tapana tulla?

Se tilanne joka tapauksessa määritteli ottelun kulun. Loppu oli hermostunutta pelaamista, mutta Suomi kesti.

Suomi ei hukannut historiallista mahdollisuuttaan voittaa monien yllätykseksi Kansojen liigan lohkonsa.

Se käytti jo ensimmäisen ottelupallonsa ennen siirtymistä Unkariin viikonlopuksi. Kukaan ei voi enää ohittaa Suomea sarjataulukossa.


Suomen heikoin ottelu

Se on pakko sanoa, että Suomi pelasi heikoimman ottelunsa Kansojen liigassa. Takaiskumaalin jälkeen joukkue juoksi yli tunnin pallon perässä. Edes vastahyökkäyksiä se ei saanut.

Kamppailu olikin hyvä muistutus, miten pitkä matka joukkueella on vielä EM-kisoihin, vaikka ne siintävätkin vain kahden ottelun päässä. Niissä otteluissa pitää parantaa merkittävästi.

Kamppailu oli kokeneen valmentajan Angelos Anastasiadisin, 65, ensimmäinen Kreikan maajoukkueen peräsimessä.

Edellinen käskijä, saksalainen Michael Skibbe sai potkut pian sen jälkeen, kun Suomi oli kaatanut helleenit Tampereella.

Kreikan jalkapalloliitto tahtoi korvaajaksi ennen kaikkea kotimaisen valmentajan, koska se halusi omien sanojensa mukaan palauttaa joukkueeseen kreikkalaisia piirteitä.

Mikäli ateenalaisista lounaspaikoista voi jotain päätellä, kreikkalaisia piirteitä nähtiin enemmän kuukausi sitten Tampereella, jossa kädet kävivät ja joka puolella tapahtui asioita, mutta kukaan ei tiennyt oikein mitä.

Ateenassa Kreikka oli fiksumpi ja hillitympi. Sen verran peli oli vielä avauspuoli­ajalla hakusessa, että Suomi sai muutaman erinomaisen maalipaikan panna lohkovoitto pakettiin.

Joukkueen epäonneksi parhaat tilanteet osuivat Jasse Tuomiselle eivätkä tulikuumalle Teemu Pukille.

Tuominen on pelannut kymmenen maaottelua ja paiskinut valtavan määrän töitä, mutta tästä eteenpäin se ei enää riitä.

Se pitää huomioida, että Suomelta puuttui tärkeitä pelaajia. Varsinkin Tim Sparvin puuttuminen näkyi keskikentällä.


Kahden voiton päässä EM-kisoista

Suomen hyvät tulokset Kansojen liigassa ovat perustuneet pitkälti siihen, että koko joukkue suojelee omaa maaliaan kuin kiukkuinen joutsenemo poikasiaan.

Kuvaavaa on, että ennen Kreikka-peliä vastustajat olivat saaneet vain kuusi laukausta neljässä pelissä kohti Hradeckyn varjelemaa maalia.

Hradecky sanoi ottelun alla, että hänellä on ollut maalillaan todella helppoa. Ateenassa Hradeckyn 504 minuuttia eli yli kahdeksan tuntia kestänyt kestänyt nollaputki murtui. Vastustajat eivät ole maalia hänen taakse tehneet Kansojen liigassa vieläkään.

Samalla meni poikki Suomen viiden ottelun voittoputki. Sillä ei ole juuri nyt mitään merkitystä, kunhan Kreikka-peli analysoidaan huolellisesti.

Siitä ei puolestaan ole epäilystäkään, etteikö Markku Kanerva olisi analysoinnin jo aloittanut.

Suomen lohkovoitto tarkoittaa ennen muuta kolmea asiaa. Ensinnäkin joukkue on nyt enää 180 minuutin päässä EM-lopputurnauksesta.

Joukkue pelaa maaliskuussa 2020 Kansojen liigan C-divisioonan kaksi jatkopeliään, jotka voittamalla se menisi historiallisesti loppukisoihin.

Sitä ennen pelataan kuitenkin varsinaiset EM-karsinnat, joiden lohkot arvotaan joulukuun alussa. Suomi pääsee pykälää parempaan arvontakoriin eli saa kaksi ennakkoon itseään parempaa vastustajaa kolmen sijaan.

Karsintalohkoista menee kaksi joukkuetta suoraan EM-kisoihin.

Kolmas asia, mitä lohkovoitto tuo, on nousu Kansojen liigan B-divisooonaan. Tämänhetkisen taulukon perusteella esimerkiksi Ruotsi on putoamassa C-divisioonaan.

Sunnuntaina Unkarissa panoksena on vielä kotietu Kansojen liigan jatkopeliin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt