Huuhkajat

Poliisi ei pelkää 2 500 suomalaisfanin vyöryä Tallinnan kaduille – ”Ei se virolaisille yllätys ole, jos tapahtuu ylilyöntejä”

Julkaistu:

huuhkajat
Viro ja Suomi kohtaavat Kansojen liigan ottelussa Tallinnassa perjantai-iltana.
Viro ja Suomi kohtaavat tänä perjantai-iltana kello 21.45 Kansojen liigan jalkapallo-ottelussa. Palloliiton mukaan koko 2 500 vieraskannattajan lippukiintiö myytiin loppuun, eli stadionilla nähdään vaikuttava ”sinivalkoinen seinä”.

2 500 suomalaisfanin ilmestyminen kaupungin kaduille yhtä aikaa jalkapallostadionin uumenista puolen yön aikaan voi kuitenkin aiheuttaa viranomaisille haasteita.

Suomen poliisin puolesta tapahtumaa koordinoi komisario Ismo Juvonen. Hän vastaa Suomen National Football Information Point -toiminnasta. NFIP-toiminta on Euroopan laajuista ja sen tarkoituksena on kehittää viranomaisten välistä yhteistyötä sekä jakaa tietoa jalkapallotapahtumista, jossa kannattajia ja seuroja liikkuu maiden välillä.

– Viro pyysi Suomesta osallistujamääriä ja uhka-arvioita sekä sitä, jos pystyisimme auttamaan joidenkin riskikannattajien osalta, Juvonen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tallinnan poliisista kerrottiin Ilta-Sanomille, että kaupungissa on tavallista enemmän virkavaltaa paikalla ottelun ympärillä. Juvosen mukaan paikalliset viranomaiset pyysivät myös muutaman suomalaisen poliisin omiensa avuksi. Muutama lajia tunteva suomalaispoliisi matkaa Viroon paikallisten avuksi.

– Heidän roolinsa on edesauttaa mahdollisten ongelmatilanteiden tunnistamisessa, antaa tulkkausapua sekä välittää paikallisviranomaisten ohjeita.

Vaikka suomalaisia matkustaa Tallinnaan mittava määrä, korkean riskin tapahtumasta ei ole kyse. Ongelmatilanteita, sikäli kun niitä syntyy, nähdään pääasiassa seurajoukkueiden kansainvälisissä peleissä.

– Ilman muuta se vaikuttaa varautumiseen, että kyseessä on maaottelu. Ne kokoavat isompia massoja, mutta ovat ainekseltaan enemmän jalkapallosta kiinnostuneen karnevaaliväen meininkiä kuin vaikkapa europelit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juvosen mukaan ainoa huolenaihe liittyy siihen, jos pienen porukan mahdollinen huono käytös tarttuisi suurempaan joukkoon. Hän pitää uhkaa melko pienenä.

– Viime vuosina maaottelut ovat olleet melko mutkattomia.

Kun suomalaiset matkustavat Tallinnaan, joillekin maistuu alkoholi. Juvonen muistuttaa, että paikalliset ovat tottuneet jo takavuosilta suurten suomalaismassojen käsittelyyn.

– Ei tämä merkittävästi eroa kesän aktiivisimmista turistiviikonlopuista. Ei se virolaisille yllätys ole, jos tapahtuu ylilyöntejä. He vain ilahtuvat, jos asiat ovatkin toisin.

Viron poliisi: Normaali maaottelurutiini

Viron poliisin pohjoisen piirin komisario Taavi Kirss kertoo, että virkavalta on varautunut otteluun normaalin maaottelun tapaan.

– Meillä on kaupungissa ja ottelun ympärillä tavallista suurempi määrä poliiseja. Tämä on hyvin tavanomaista maaotteluissa, jotta voimme varmistaa hyvän tunnelman stadionilla ja sen ulkopuolella, sähköpostitse tavoitettu Kirss kertoo.

Kirss muistuttaa, että paikallinen hätänumero on sama kuin Suomessa eli 112. Jos hätätilanteita tulee, hän neuvoo soittamaan hätänumeroon.

Stadionille odotetaan täyttä tupaa, ja Tallinnan A Le Coq -areena avataankin jo kaksi tuntia ennen avauspotkua.

– Katsojien kannattaa tulla paikalle hyvissä ajoin, jotta he välttäisivät pitkät jonotusajat. Porteilla on turvatarkastus. Stadionille ei saa viedä alkoholia tai muille mahdollisesti vaarallisia esineitä.

Kirssin mukaan julkisilla liikennevälineillä pääsee stadionille parhaiten. Auton pysäköinti ei onnistu stadionin lähellä.

Poliisin ohjeet huuhkajafaneille

1. Noudata paikallisten järjestäjän ja viranomaisten ohjeita.

2. Pidä kavereista huolta.

3. Älä jätä ketään hölmöilemään.

4. Hätänumero on sama kuin Suomessa (112).

Viron poliisi muistuttaa: Stadion aukeaa 2 tuntia ennen peliä. Vältät jonot menemällä ajoissa paikalle!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt