Suomen futistytöt ottivat MM-kenraalissa historiallisen voiton – Saksa kaatui ensimmäisen kerran

Julkaistu:

jalkapallo
Alle 17-vuotiaiden MM-kenraali päättyi upeaan tulokseen.
Suomen alle 17-vuotiaat tytöt voittivat Saksan MM-kisojen kenraaliharjoituksessa 3–2 vieraskentällä. Voitto oli historiallinen, sillä Suomi ei ole aiemmin voittanut Saksaa alle 16–18-vuotiaissa tytöissä. Ottelu oli 18. maiden välillä ja Suomi on aiemmin pelannut kahdesti tasan ja hävinnyt muut pelit.

– Tulos oli erinomaisen hyvä, Suomen valmentaja Marko Saloranta hehkutti ottelun jälkeen.

Suomi sai otteluun mainion alun, sillä jo 11. minuutin jälkeen Saksan maalivahti Wiebke Willebrandt joutui antautumaan. Suomen kärkipari Jenna Topra-Jenni Kantanen ahdisti Willebrandtin jalalla hankalaan paikkaan ja lopulta Kantanen pääsi laukomaan pallon maaliin.

Ensimmäisen puoliajan aikana Suomen pelaamista oli ihailtavaa katsoa. Joukkue jaksoi rauhassa etsiä vapaita pelaajia ja kierrättää palloa alakerrassa. Toki väliin osui myös pari pidempää syöttöä ja yksi niistä toi tulosta. Suomen tytöt onnistuivat saamaan paineen Saksan rangaistusalueelle ja lopulta Annika Huhta laukoi pallon maaliin. Suomi johti 24 minuutin jälkeen 2–0.

Avausjakson lopussa Saksa onnistui kaventamaan. Gia Corley keskitti vasemmalta ja Suomen maalivahti Anna Koivunen nyrkkeili pallon rangaistusalueen rajalle. Pahaksi onneksi pallo päätyi suoraan Laura Donhauserille, joka laukoi 1–2-kavennuksen.

Saksa muutti toiselle puoliajalle ryhmitystään ja se aiheutti Suomelle vaikeuksia. Sen myönsi myös valmentaja Saloranta.

– Meidän pitää olla valmiita reagoimaan sellaisiin tilanteisiin.

Vaikka Saksa sai otteen pelistä, seuraavan maalin teki Suomi. Kesken Saksan painostuksen Dana Leskinen karkasi läpiajoon ja sijoitti pallon takatolpan juureen. Suomi johti 75 minuutin jälkeen 3-1.


Saksan painostus tuotti tulosta, kun Laura Haas laukoi loppunumerot 2–3 78. minuutilla. Maalien lisäksi Suomella oli kaksi avopaikkaa, mutta sekä Vilma Koiviston että Julia Sainion laukaukset osuivat tolppaan.

Päävalmentaja Salorannan mukaan Suomi ei paljastanut ennen marraskuussa alkavaa MM-turnausta vielä kaikkea.

– Emme halunneet näyttää vielä kaikkea, jos täällä oli vastustajien tarkkailijoita paikalla. Erikoistilanteisiin on vaihtoehtoja ja siihen, miten reagoidaan, kun johdamme tai olemme tappioasemassa. Tässä joukkueessa on harvinaisen kypsiä pelaajia, jotka osaavat reagoida muutoksiin kesken pelin.

Saloranta nosti pelin jälkeen muutaman pelaajan erikseen, jotka onnistuivat Saksaa vastaan.

– Hyökkääjä Jenna Topra ja toppari Ella Pesonen onnistuivat. Oikeastaan koko puolustuslinja eli Emmi Sirén, Pesonen, Joanna Tynnilä ja Nana Yang. Samoin molemmat maalivahdit Anna Koivunen ja Emma Immonen. Lisäksi keskikentällä Annika Huhta oli merkityksellinen pelaaja.

Parannettavaa Saloranta näki siinä, että molemmat Saksan maalit olisi ollut estettävissä.

– Ja ne ensimmäiset hetket toisen puoliajan alussa, kun Saksa muutti ryhmitystä.

Suomelta puuttui ottelusta kolme avainpelaajaa. Oona Sirén ja Aino Vuorinen olivat alle 19-vuotiaiden EM-alkukarsinnassa ja loukkaantumisesta toipuvaa Kaisa Juvosta ei haluttu vielä peluuttaa.

Suomi aloittaa alle 17-vuotiaiden tyttöjen MM-turnauksen Uruguayssa 13. marraskuuta. Samassa lohkossa pelaavat Uusi-Seelanti, Ghana ja Uruguay.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt