Huuhkajien valmentaja Markku Kanerva on Rive, Perus-Markku ja Maisteri – lempinimien takaa piisaa tarinoita

Huuhkajien valmentaja Markku Kanerva pääsi tiistai-iltana juhlimaan toista perättäistä voittoa Kansojen liigassa.

Markku Kanerva sai lempinimensä muhkeaviiksiseltä brassitähdeltä Roberto Rivelinolta.

17.9.2018 7:47

Huuhkajat kukisti Viron Turussa 1–0 ja jatkaa puhtaalla pelillä C-divisioonan kakkoslohkossa. Jos sama tahti jatkuu, päävalmentaja Markku Kanerva saattaa vielä toistaa vuoden 2009 tempun ja tulla valituksi Vuoden valmentajaksi.

Tuolloin Kanerva johdatti Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen EM-lopputurnaukseen. Miesten maajoukkueessa temppu olisi vielä kovempi, ja nostaisi Kanervan nimen koko Suomen urheilua seuraavan kansan huulille. Siksi on jo nyt syytä kertoa, millä kutsumanimillä Kanerva tunnetaan ja mitkä ovat lempinimien taustat.

”Rive”

Kanervan vanhin lempinimi juontaa juurensa hänen lapsuuteensa. Kanerva oli 1970-luvulla Helsingin Pitäjänmäessä pelatuissa pihapeleissä niin hyvä, että isommat pojat ryhtyivät kutsumaan häntä Rivelinoksi brassitähti Roberto Rivelinon mukaan.

Kolumni: Kuin Markku Uusipaavalniemi ilman Chuck Norrisin rasittavaa ylivertaisuutta – aivan loistava tapaus

Muhkeista viiksistään, kovista vapaapotkuistaan ja harhautuksistaan tunnettu Rivelino voitti MM-kultaa Braslilian riveissä 1970. Kanervan kutsumanimenä Rivelino lyheni pian suomalaissuissa ”Riveksi”. Saman ikäluokan suomalaispelaajista myös monia muita lempinimettiin ulkomaalaisten tähtien mukaan. Ari Hjelmistä tuli ”Zico”, Harri Nyyssösestä ”Pele” ja Marko Myyrystä ”Keravan Keegan”.

Roberto Rivelino oli 1970-luvun supertähti.

”Maisteri”

Huuhkajien nykypelaajat kutsuvat Kanervaa sisäpiirilähteiden mukaan ”Maisteriksi”. Tämä juontaa juurensa hänen koulutukseensa. Kanerva on kasvatustieteiden maisteri, joka on työskennellyt opettajana sekä Suomessa että Ruotsissa pelatessaan Elfsborgissa.

Markku Kanerva päivätyössään opettajana vuonna 1998. Samana vuonna hän pelasi HJK:n kanssa Mestarien liigan lohkovaiheessa.

”Professori” Maisterin lisäksi jotkut maajoukkuepelaajat kutsuvat Kanervaa professoriksi, eivät toki julkisesti. Mutta arvatenkin valmentaja tietää tämänkin nimen. Opettajat kyllä tuntevat oppilaiden antamat lempinimensä, kuten viime viikon Urheilulehdessä kirjoitetaan. ”Perus-Markku”

Kutsumanimistä tuorein juontaa juurensa Urheilulehteen. Iso henkilöjuttu Kanervasta tuoreessa numerossa oli otsikoitu Perus-Markku, ja termi tuntui tarttuvan heti Huuhkajien joukkueeseen. Maalivahti Lukas Hradecky käytti termiä haastatteluringissä ennen Unkari-peliä. Suomalaisen Markku-liiton Vuoden Markuksi 2009 valitulle Kanervalle nimi tuntuisi sopivan.

Markku Kanerva palkittiin Urheilugaalassa vuonna 2009 Vuoden valmentajana. Samana vuonna hänet valittiin Vuoden Markuksi.

LUE LISÄÄ: Kommentti: Hengähtäkää syvään ja nauttikaa – Huuhkajien komeaa saldoa voi pitää sensaationa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?