Huuhkajien kotiottelut alkavat lasten kannalta järjettömän myöhään – tässä on syy

Huuhkajien kotiottelut Viroa ja Kreikkaa vastaan alkavat kello 21.45. Euroopan jalkapalloliitto Uefa kertoi Ilta-Sanomille, miksi.

Suomi on aloittanut Kansojen liigan kahdella voitolla.

14.9.2018 16:32

Suomen jalkapallomaajoukkueen kotiottelujen myöhäiset alkamisajat aiheuttavat päänvaivaa faneille ja Palloliitolle.

Kun Suomi kohtasi tiistaina Viron tärkeässä Kansojen liigan ottelussa, oli paikalla vain 4 632 katsojaa. Ottelu alkoi kello 21.45.

Kyseessä on jalkapallomaajoukkueen kotiottelun pienin yleisömäärä 24 vuoteen, eikä syy ainakaan ole viimeaikaisissa tuloksissa. Suomi on hävinnyt vuoden 2017 Ukraina-ottelun jälkeen vain kerran. Sen jälkeen Huuhkajat on – Viro-voitto mukaan lukien – voittanut jo kahdeksan ottelua.

Silmämääräisesti katsottuna lapset ja lapsiperheet loistivat poissaolollaan Turun-illassa tiistaina. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti harmitteli tilannetta keskiviikkona Ilta-Sanomien haastattelussa.

– On ymmärrettävää, etteivät vanhemmat voi päästää lapsia peliin, joka päättyy vasta puolenyön tienoilla. Juuri lapsille nämä pelit olisivat mahtavia kokemuksia.

Lahden mukaan Suomen Palloliitto on yrittänyt vaikuttaa Euroopan jalkapalloliittoon Uefaan, jotta täällä otteluiden alkamisaika olisi mieluummin kello 19 kuin kello 21.45.

Ilta-Sanomat pyysi Uefan tiedottajalta selvityksen ottelujen myöhäisistä alkamisajoista. Suomi isännöi Kreikkaa maanantaina 15. lokakuuta, ja lapset jäänevät jälleen kerran kotiin. Tuokin peli alkaa kello 21.45.

– Kello 20.45 CET (Keski-Euroopan aikaa) on vakioitunut alkamisaika arkiotteluille eurooppalaisessa jalkapallossa. Vakioituneet alkamisajat ovat keskeinen tukipilari koko jalkapalloviikon käsitteelle. Sama alkamisaika koskee kaikkia Euroopan maita, joissa paikallinen aikavyöhyke on CET +1 tunti, tiedottaja kertoo.

Teemu Pukki on tehnyt kaksi maalia kahdessa ottelussa.

Toisin sanoen Huuhkajat – samoin kuin esimerkiksi samalla aikavyöhykkeellä pelaava lohkokumppani Viro – on monen muun maan tapaan väliinputoaja, kun Uefa haluaa pitää kiinni vakiopeliajastaan. Aiemmin arkipelit ovat saaneet alkaa aikaisemminkin.

Valoa tunnelin päässä?

Sähköpostitse vastannut tiedottaja ei täsmentänyt, miksi juuri nyt halutaan pitää kiinni kellonajoista. Esimerkiksi Mestarien liigassakin kokeillaan tällä kaudella kahta eri pelien alkamisaikaa. Ne ovat Suomen aikaa kello 20.00 ja 22.00. Tällainen muutos on oletettavasti tehty, jotta tv-katsojat näkisivät mahdollisimman monta haluamaansa peliä.

Uefan tiedottajan vastauksesta käy selväksi, että maaottelujen alkamisajoista on tullut liittoon palautetta.

– Olemme tietoisia kellonaika-asiasta, ja olemme keskustelleet Palloliiton kanssa siitä. Kun mahdollista, Suomi pelaa kotiottelunsa viikonlopun aikaisessa ikkunassa eli kello 16.00 tai 19.00 Suomen aikaa. Esimerkiksi viime MM-karsinnoissa Suomi pelasi kolme viidestä kotipelistään kello 19.00 Suomen aikaa.

Kansojen liigan lohkovaiheen ottelut pelataan tämän vuoden aikana loppuun. Ne kaikki – joukossa Suomen jäljellä oleva kotipeli Kreikkaa vastaan – alkavat kello 21.45. Uefa heittää kuitenkin Huuhkajien faneille täkyn ensi vuonna alkaviin EM-karsintoihin. Silloin voi olla joustovaraa.

– Vuoden 2019 maaliskuusta marraskuuhun pelattavissa EM-karsinnoissa Uefa yrittää toteuttaa kansallisten liittojen toiveet alkamisajoista silloin kun se on mahdollista. Emme kuitenkaan voi missään tapauksessa antaa mitään takuuta aikaisten tai myöhäisten alkamisaikojen määrästä minkään maajoukkueen kohdalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?