Kommentti: Hengähtäkää syvään ja nauttikaa – Huuhkajien komeaa saldoa voi pitää sensaationa

Suomi venytti tappiottomien karsintaotteluiden saldon jo kuuteen, mitä voi pitää Suomi-futiksessa sensaationa, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin Turusta.

Suomi on aloittanut Kansojen liigan väkevästi: kahdesta ottelusta on tullut yhtä monta voittoa.

12.9.2018 0:15

Onnittelut niille, jotka valvoivat puolille öin ja katsoivat Suomen ja Viron välisen Kansojen liigan kamppailun.

Onnea myös niille urheille, jotka saapuivat syyssateessa Turun Kupittaalle todistamaan harvinaista herkkua.

Suomi nappasi jo toisen peräkkäisen voittonsa – vieläpä karsintojen alkuun. Se paistattelee lohkokärjessä ainakin lokakuuhun.

Hengähtäkää syvään ja nauttikaa, Suomi-futiksen ystävät!

Yleensä tässä vaiheessa alkavat jo puheet matemaattisista mahdollisuuksista, koska kärki karkaa. Nyt katsellaan sarjataulukosta sitä, ketkä pysyvät perässä.

Se on sanottava, että Uefa ei ole tehnyt maajoukkuejalkapallon seuraamista helpoksi. Palloliitto on esittänyt toiveita kello 21.45 inhimillisemmistä otteluiden alkamisajoista, mutta ne kaikuvat kuuroille korville.

Häviäjiä ovat lapset ja nuoret, jalkapalloa seuraava tuleva sukupolvi. Ne, joiden avulla jalkapallosta voisi Suomessakin tulla entistä isompi asia.

Euroopan jalkapalloliitolla on varaa olla välittämättä.

Harmi. Suomi-futiksella on menossa vähintään minibuumi, kun sen lippulaiva menestyy. Ei olisi pahitteeksi, että nuoret saisivat todistaa sitä.

Kaksi voittoa on vain kaksi voittoa, mutta usein sellaista ei ole viime vuosikymmeninä tapahtunut, ainakaan ennen kuin realistiset mahdollisuudet kisapaikkaan ovat menneet.

Huuhkajat on pelannut jo kuusi peräkkäistä karsintaottelua ilman tappiota (neljä voittoa, kaksi tasapeliä), mitä voi pitää Suomi-futiksessa sensaatiota.

Taas treenikentällä hiottu maali

Lauantaina nähtiin hyvin puolustanut Suomi, joka viljeli paljon vaarallisia vastaiskuja. Pallonhallinta ja avauspelaaminen jättivät vielä paljon toivomisen varaan.

Unkaria heikompaa Viroa vastaan Suomi yritti prässätä useammin ylhäältä ja ohittaa vastustajan ensimmäinen prässi maltilla syötellen.

Joukkue pyrki venyttämään Viron tiivistä pakkaa palauttamalla pallon monesti maalivahti Lukas Hradeckylle asti.

Märkä nurmi ja yleinen kohmetila vaikuttivat pallolliseen peliin alussa, mutta 12 minuutin kohdalla nähtiin hyökkäys, jollaisia Suomi on harjoituskentällä hionut.

Huuhkajat teki jo toisessa pelissä peräkkäin Markku Kanervan joukkueen näköisen maalin, joskin täysin erilaisen kuin Unkaria vastaan.

Lauantainen Teemu Pukin osuma oli riiston jälkeinen vastaisku, eilinen Pukin maali alhaalta maltilla rakenneltu hyökkäys.

Maali on kertaamisen arvoinen. Toppari Paulus Arajuuri uskalsi avata keskustaan Rasmus Schüllerille, joka tiesi jo syötön lähtiessä mitä tekee seuraavaksi. Pohjois-Amerikan MLS-liigassa erinomaisesti pelaava Schüllerin yhden kosketuksen kääntö avasi koko Viron vasemman laidan.

Lopulta Pyry Soiri pääsi syöttämään läheltä maalin eteen juosseelle Pukille. Sama kaava nähtiin myös lauantaina Tampereella, mutta sillä kertaa Pukin ohjaus osui tolppaan – Turussa se meni maaliin.

Suomen kannalta rohkaisevaa on, että hyökkäyspelissä näkyy samoja toistuvia malleja. Niissä on yhä hiottavaa, mutta näin valmista Suomen peli ei edellisten karsintojen alkuvaiheessa ole ollut.

Suomi ei sorru hölmöilyihin

Suomi on vastustajan näkökulmasta ärsyttävä joukkue. Se ei sorru luonteensa vastaisiin tekoihin, vaikka kuinka yrittäisi sitä provosoida. Joukkue ei yritä asioita, joita se ei osaa.

Sillä on maailmanluokan maalivahti, jykevä ja varma topparipari, älykkäät keskikentän keskustan pelaajat ja laidoilla sekä kärjessä innokkaita nuoria varsoja, jotka uskaltavat haastaa vastustajia.

Ja Suomella on huippukuntoinen Teemu Pukki. Pukki, joka työntää Viron tähden Ragnar Klavanin kumoon ja näyttää sormella perään. Pukki, joka puurtaa ja ennen kaikkea tekee maaleja myös maajoukkueessa.

Suomi ei tappanut peliä ajoissa, vaikka paikkoja olisi ollut. Siitä miinus.

Kanerva on harmitellut sitä, että on aiemmin joutunut vammojen takia vaihtamaan runsaasti pelaajia ottelusta toiseen. Sen tilanteen hän haluaisi rauhoittaa.

Kenties siksi hän peluutti pitkälti samoja miehiä kuin lauantaina jättämällä vaihdot myöhäiseksi. Tuoreemmalla kokoonpanolla pelannut Viro sai hyviä hyökkäyksiä Suomen ratkaisujen alettua näyttää väsyneiden miesten valinnoilta.

Lokakuun maaotteluihin Viroa ja Kreikkaa vastaan Suomi saanee mukaan puolenkymmentä uutta avauskokoonpanotason pelaajaa.

Joel Pohjanpalo, Alex Ring, Juhani Ojala ja kumppanit eivät marssi tuosta vaan kentälle, niin hyvin Kanervan miehistö on aloittanut.

Paras uutinen Huuhkajien kannalta on vielä se, ettei joukkue ole vielä edes venynyt nappisuoritukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?