Huuhkajat

Huuhkajien näkymättömin mies ei saa edes nimeään Palloliiton pelaajalistalle – muuttuuko tilanne näillä otteilla?

Julkaistu:

Huuhkajat
Unkaria vastaan loistanut Joni Kauko on maajoukkueen tuntemattomimpia pelaajia, vaikka hän on ollut jo vuosia mukana.
Palloliiton verkkosivuilla Suomen A-maajoukkueen kohdalla on 34 pelaajan nimet. Joukossa on kolme jo Huuhkajissa lopettanutta.

Sivuja on kuitenkin päivitetty, sillä listalla on esimerkiksi Rasmus Karjalaisen nimi. Hän pelasi ensimmäisen maaottelunsa kesäkuussa.

Jotenkin kuvaavaa on, että Joni Kaukon, 28, nimeä ei listalta löydy, vaikka Tanskan pääsarjaseura Esbjergin keskikenttämies on ollut maajoukkueessa enemmän ja välillä vähemmän säännöllisesti vuodesta 2012 lähtien.

Mixu Paatelaisen, Hans Backen ja Markku Kanervan alaisuudessa on kertynyt vain kymmenen maaottelua, joista lauantain kamppailu Unkaria vastaan oli Kaukon ensimmäinen karsintapelin avauksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Noin 500 peliminuuttia 2012 lähtien eli keskimäärin noin yksi kokonainen maaottelu vuodessa.

Kauko itse vitsailee, että hänellä on kenties Suomen ennätys maajoukkueleirityksissä ilman peliaikaa. Silti hän on aina valmiina.

– On tullut sellaisiakin reissuja, että olen ollut maaottelutauolla jo lentokentällä lähdössä lomalle Suomeen, mutta onkin tullut komennus lähteä maajoukkueen mukana jonnekin muualle, hän naurahtaa.


Erinomaista kautta Tanskassa pelaava Kauko ei mahtunut Kansojen liigan alkuperäiseen miehistöön, mutta poissaolojen takia hän löysi itsensä taas ryhmästä ja lyhyellä varoitusajalla aina avauskokoonpanosta asti.

Paikasta kerrottiin pelipäivän aamun lenkillä. Kauko ei häkeltynyt, vaan pelasi loistavan ottelun keskikentän keskustassa.

28-vuotias turkulainen on maajoukkueen tuntemattomimpia pelaajia. Tanskan liigan esityksillä ja Unkari-pelin otteilla siihen tulee pian muutos.

Kaukon vanhemmat ovat molemmat entisiä jalkapalloilijoita. Äidillä Jaanalla (omaa sukua Hyvärinen) on tilillään jopa neljä maaottelua.

Hän saapui Kuopioon pelaamaan Turun Pyrkivään. Kaukon isä edusti Turun Terästä. Kaksikko tapasi jalkapallon kautta.

– Iskä oli nopea kärkipelaaja ja äiti maalivahti. Minä olen siinä välimaastossa, Kauko sanoo.

Jaana-äiti antoi aikoinaan neuvoja myös Huuhkajien nykyiselle ykkösmaalivahdille, sillä Kaukot asuivat melkein Lukas Hradeckyn perheen naapurissa Runosmäessä.

Siellä pojat kohtasivat paikallisessa nappulaliigassa Jonin ollessa neljä ja Lukaksen viisi.

– Ollaan oltu toisten luona yökylässä ja pelattu pallopelejä. Joni oli aina yksi parhaista ja teknisimmistä pelaajista. Hän voitti monta taitokisamitalia. Niiden voittajista ei ole kyllä monta ammattilaista tullut, Hradecky kertoo.


Kaksikon tiet erosivat, kun Kauko meni 16-vuotiaana Interiin ja Hradecky pysyi TPS:ssä.

Polut ovat sen jälkeen kulkeneet hauskalla tavalla ristiin, sillä Kaukon ensimmäinen ammattilaisseura oli saksalainen FSV Frankfurt ja Hradeckyn tanskalainen Esbjerg. Sittemmin Hradecky pelasi neljä vuonna Frankfurtin ykkösseurassa Eintrachtissa ja Kauko siirtyi kesällä maalivahtiystävänsä entiseen seuraan.

– Meillä on vieläkin asunnot lähekkäin Runosmäessä. Emme ole vieläkään päässeet sieltä pois, Kauko sanoo.

Suomi–Viro-ottelu alkaa tiistaina Turussa kello 21.45.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt