Huuhkajat

Kommentti: Huuhkajilla on nyt loistotilaisuus nousta kerrankin pohjamudista puheenaiheeksi

Julkaistu:

Kommentti
Huuhkajien pitää markkinoida itsensä koko ajan suurelle yleisölle uudelleen, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.
Vanhan testamentin Simson, hahmo Tuomarien kirjasta, voitti kaksinkamppailuja ja repi jopa leijonan paljain käsin hengiltä.

Simsonin voimien salaisuus oli hänen hiuksissaan. Vaimon leikkautettua Simsonin hiukset, tämä menetti voimansa.

Kutreistaan tunnetulle Huuhkajien hyökkääjälle Teemu Pukille kävi päin vastoin. Maalivahti Jesse Joronen käytti Kansojen liigan avausta edeltävänä päivänä tunnin ajastaan ajellessaan Norwichin kärkimiehen hiukset lyhyiksi.

Mitä tapahtuikaan. Pukki näytti saaneen simsonmaiset supervoimat, joilla hän kaatoi itseään isompia toppareita kumoon ja juoksi valtavan määrän vastustajan selustaan, puolustussuuntaan ja peittämään syöttölinjoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajoittain laiskaksi syytetty Pukki juoksi kentällä Jasse Tuomisen ja Unkarin Mate Patkain ohella ainoana yli 12 kilometriä ja otti heidän kanssaan myös ylivoimaisesti eniten kovia spurtteja, jotka ovat kokonaismatkaa tärkeämpiä mittareita jalkapallossa.

Pukki iski myös Suomen ratkaisevan osuman, mutta sitäkin enemmän hän oli Markku Kanervan johtaman miehistön pelillinen ruumiillistuma.

Jotta Suomen nykymaajoukkue voi menestyä, sen pitää paiskia vastustajaa enemmän töitä, olla sitä huolellisempi, paremmin valmistautunut, fiksumpi ja mielellään myös hieman ilkeämpi.

Sellainen, kun Suomi Unkaria vastaan Tampereella oli. Viime EM-kisoissa pelanneen Unkarin materiaali on aavistuksen Suomea parempi ja Kreikan muutaman pykälän laadukkaampi. Viroa vastaan Suomi on suosikki.

Pallonhallinnassa paljon parannettavaa

Suomen lauantain esityksen tulkinta riippuu paljon siitä, mitä joukkueelta odottaa.

Huuhkajien pitää pystyä hallitsemaan enemmän ja pidempiä jaksoja, varsinkin johtoasemassa, se on selvä.

Ero viime vuosien Suomeen oli lauantaina silti se, ettei joukkue mennyt Unkarin pallokontrollin ja näennäisen paineen alla paniikkiin.

Siinä, missä palloa on purettu osoitteetta ylös, sai Suomi lukuisia vastaiskuja jopa kolmella pelaajalla.

Pukin, Tuomisen, Pyry Soirin, Robin Lodin viilettäessä ylös näytti jopa siltä, että hyökkäykset voisivat johtaakin johonkin.

Ja ne johtivatkin. Unkari nostaessa riskitasoaan Suomi sai tilastojen mukaan toisella puoliajalla enemmän hyökkäyksiä, ja mikä tärkeintä, 13 prosenttia niistä johti laukaukseen. Ensimmäisellä – parempana pidetyllä – puoliajalla Suomi päätti vain 2,5 prosenttia hyökkäyksistään laukauksiin.

Kanervan pelisuunnitelma osui nappiin ja pelaajat toteuttivat sitä tarkasti ja intohimolla. Se kertoo, että opettajana työskennelleen Kanervan metodit uppoavat.

Kaksi asiaa erityisesti osui Suomen pelaamisessa silmään. Unkarin ase on vahva bundesliigasentteri Adam Szalai, jolta suomalaiset veivät parhaan terän sääntöjen rajamailla olleilla otteilla.

Szalain pitäessä palloa selkä maalia kohti hän sai painetta takaa, kun samaan aikaan keskikentän pohja iski kiinni etupuolelta.

Suomi pelasi myös viisaasti pudottamalla puolustuslinjan sen verran alas, etteivät unkarilaiset päässeet juoksemaan selustaan.

Unkari haki tilaa levittämällä peliään. Se tarkoitti samalla, että joukkue oli levällään, kun Suomi riisti pallon. Siksi Huuhkajien vastaiskut olivat vaarallisia.

Suomi–Unkari-ottelun kooste:
Jos video ei näy, katso se tästä.

Puoli avausta puuttui

Suomen ennestään rajallisesta ryhmästä puuttuu Joel Pohjanpalo, Alexander Ring, Juhani Ojala, Bundesliigaan siirtynyt Fredrik Jensen ja mahdollisesti maajoukkueeseen palaava Roman Eremenko. Tim Sparv parenteli pohjevammaansa ja tuli vaihdosta sisään.

Siinä on viisi, jopa kuusi avauskokoonpanopelaajaa.

Tietenkin Suomen pelissä on valtavasti parannettavaa, sen myönsi moni pelaaja Tampereella. Ei se kaunista jalkapalloa ollut.

Ollaan silti realisteja. Suomi pelasi suunnilleen siten kuin Suomen materiaalilla voi pelata.

Joukkuepelissä kaunista voi olla myös se, miten käytössä olevasta resurssista ulosmitataan paras mahdollinen. Miten pelaajat toteuttavat tunnollisesti ja intohimoisesti luotua strategiaa.

Suomi pääsi verrattain lähelle maksimiaan lauantaina Tampereella, vähän kuin Topi Raitanen viikkoa aiemmin 1 500 metrillä samalla stadionilla sinetöiden yleisurheilumaaotteluvoiton Ruotsia vastaan Suomelle.

Tiistaina Viroa vastaan Suomelta vaaditaan aivan uudenlaisia asioita. Etelänaapurimme puolustaa vahvasti viidellä pelaajalla alhaalla, jolloin haasteena on onnistua murtamaan virolaismuuri.

Jalkapallo on Suomessa asemassa, jossa maajoukkue joutuu myymään itsensä suurelle yleisölle koko ajan uudelleen.

Kahden ottelun voittaminen karsintojen alkuun olisi parasta mahdollista markkinatyötä.

Sellainen toisi kaivattua nostetta kauan pohjamudissa tarponeelle miesten maajoukkueelle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt