Huuhkajat

Kommentti: ”Professori” Markku Kanervalla on nyt paineita – Huuhkajilta odotetaan tuloksia

Julkaistu:

Huuhkajat
Markku Kanerva pääsee ensimmäistä kertaa todistamaan, onko hän Suomen Lars Lagerbäck vai vain uskollinen liiton mies, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.
Suomi–Unkari. Kammoksuttu sanapari. Varsinkin, kun siihen lisätään numerosarja 11.10.1997.

Tiedämme kaikki, mitä silloin tapahtui. Unkarin kulmapotkua yrittivät vuorollaan purkaa Mixu Paatelainen, Harri Ylönen, Sami Hyypiä ja maaliviivalta vielä Sami Mahlio.

Pallo meni kuitenkin maalivahti Teuvo Moilasen takamuksesta sisään. Jalkapallojumalat pyllistivät Suomelle, ja Unkari eteni MM-jatkokarsintaan.

Muistamme tuon illan, koska siitä on vuosien mittaan niin moneen kertaan muistutettu. On haastateltu kaikki pelaajat. On haastateltu valmentajat. Jopa tuomari.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itsekin kaivoin kolme vuotta sitten käsiini unkarilaisen Ferenc Horvathin, jolle tuo epäonninen maali jostain syystä merkattiin.

Lauantain Unkari-ottelun alla muistelut ovat jääneet yllättävän vähäisiksi. Monien mielestä se on pelkästään hyvä asia. Miksi tuoda yhä uudestaan esiin tuo epäonnistuminen? Siirryttäisiin jo eteenpäin.

”Missä olit” -hetkiä tarvitaan

Olen täysin eri mieltä edellisestä. Suomalaisessa jalkapallossa ei ole turhan paljon ”missä olit silloin kun” -hetkiä.

Hetkiä, joita pysähdytään yhdessä muistelemaan. Tapausta, jonka jokainen nyanssi käydään yhdessä läpi uudestaan ja uudestaan. Sellainen on jalkapallokulttuuria.

Arvostettu brittitoimittaja ja -kirjailija Jonathan Wilson kirjoitti 2010 teoksen The Anatomy of England, jossa maan jalkapallohistoria käydään läpi kymmenen vuosien 1929 ja 2007 välillä käydyn Englannin maaottelun kautta.

Tapansa mukaan Wilson selitti auki myyttejä, jotka peleihin liittyivät. Merkittävää on kuitenkin se, että kuusi kymmenestä läpikäydystä ottelusta päättyi Englannin tappioon. Myös häviöt ovat osa jalkapallohistoriaa ja -kulttuuria.

Vuoden 1997 ottelua merkittävämmän Unkari-kamppailun Suomi pelasi kesäkuussa 2015. Valmentaja Paatelainen muutti vihdoin Huuhkajien pelitapaa, ja Suomi pelasi kelvollisen ottelun, mutta hävisi.

Mixu antoi lehdistötilaisuudessa kaikille täyslaidallisen, mutta sai vähän myöhemmin potkut. Markku Kanerva viritti joukkueen loppukarsinnoiksi lentoon ja kuvitteli nappaavansa pestin itselleen, mutta Hans Backe kiilasi väliin.

Vasta Backen potkujen jälkeen Kanerva sai paikan oltuaan kolme kertaa väliaikainen valmentaja.

Tänään hän pääsee ensimmäisen kerran aloittamaan karsinnat A-maajoukkueen päävalmentajana. Ensimmäistä kertaa häneltä myös odotetaan jotain, sillä aiemmin kysymys on ollut vain kurssin muuttamisesta.

Tausta kuin Lagerbäckillä

Kanerva ei ole valovoimainen hahmo tai karismaattinen johtaja, mutta harmaa valmentaja tuntuu juuri sopivalta Suomen melko harmaalle A-maajoukkueelle.

Pelaajat kutsuvat opettajataustaista Kanervaa ”Professoriksi”. Eivät hänen kuulleen, mutta kaikella lempeydellä joka tapauksessa. Nimi johtuu Kanervan opettajataustasta ja siitä, miten hän pelaajien kanssa toimii. Huuhkajissa tehdään ryhmätöitä.

Paatelaisen aikana toiminta oli enemmän sotilaallista, sillä oli Paatelaisen mielipide, eikä juuri muita mielipiteitä. Backen kaudella oli liiankin rentoa. Parin minuutin palaverit jättivät pelaajat hämilleen.

Professori Kanerva rakastaa palavereita, jotka kestävät yleensä 30–40 minuuttia. Niitä on kritisoitu liian pitkiksi, mutta miten pelaajat pystyvät keskittymään itse otteluun, jos he eivät jaksa keskittyä työhönsä liittyviin asioihin puolta tuntia?

Kanerva on ahkera. Hän kerää loputtomasti tietoa vastustajista ja miettii, millaisessa annoskoossa sitä pelaajilleen syöttää. Hän myös kantaa valtavasti huolta pelaajien tilanteista seurajoukkueissaan sekä nuorten maajoukkuepelaajien kehityksestä.

Samantapaisella CV:llä operoinut Lars Lagerbäck teki paljon kokonaisvaltaista työtä Islannin jalkapallon eteen. Hän vei Islannin myös kisoihin.

Maajoukkuevalmentaja voi olla muutakin kuin tuloksentekijä, mutta ilman tuloksen tekemistä ei voi olla pitkään maajoukkuevalmentaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt