Lukas Hradeckyn suun röntgenkuvista löytyi yllätys: ”Leukaluu olisi voinut mennä poikki aamumysliä syödessä” - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Lukas Hradeckyn suun röntgenkuvista löytyi yllätys: ”Leukaluu olisi voinut mennä poikki aamumysliä syödessä”

”Kaljaakaan en saanut juoda. Se oli elämäni rankinta aikaa”, Lukas Hradecky naurahti leukaoperaationsa jälkeisistä viikoista.

”Kaljaakaan en saanut juoda. Se oli elämäni rankinta aikaa”, Lukas Hradecky naurahti leukaoperaationsa jälkeisistä viikoista.

Julkaistu: 8.9.2018 7:35

Hammastarkastus koitui Lukas Hradeckyn onneksi.

Lukas Hradecky saa kiittää hampaassaan ollutta reikää siitä, että hän voi pelata lauantaina Kansojen liigan avausottelussa Unkaria vastaan. Ilman reikää iso osa koko bundesliigakaudesta olisi saattanut mennä sivu suun.

Se olisi ollut iso kolaus, sillä Hradecky siirtyi kesällä sarjan kärkiseuroihin lukeutuvan Leverkusenin riveihin Frankfurtista.

Hoitovaihtoehdot olivat leikkaus tai titaanilevyn asentaminen.

Hoitovaihtoehdot olivat leikkaus tai titaanilevyn asentaminen.

Hammaslääkärikäynnillä otettiin suusta röntgenkuvat, joista löytyi yllätys. Viisaudenhampaan takana oli iso kolo, jonka hammaslääkäri diagnosoi kystaksi.

– Sormet alkoivat sauhuta, kun aloin googlata aiheesta kaiken mahdollisen. Jossain sivulauseessa puhuttiin jopa syövästä, mutta ei se onneksi niin toivottomaksi mennyt. Lääkärit ja kirurgi selittivät asian niin tarkasti, että en pelästynyt. Nämä ovat kuulemma aika normaaleja suuhoitoja, jalkapallomaajoukkueen ykköstähti sanoo.

Googlea on tosiaan käytetty, sillä Hradeckyn kuvailut tulevat kuin hammaslääkärin suusta. Normaalisti kysta on kehoon muodostuva epänormaali rakkula tai kasvain, mutta se voi esiintyä myös ontelona.

Hradeckyn viisaudenhampaan takana oli iso kolo, jonka hammaslääkäri diagnosoi kystaksi.

Hradeckyn viisaudenhampaan takana oli iso kolo, jonka hammaslääkäri diagnosoi kystaksi.

Hradeckyn tapauksessa kysta oli kolo viisaudenhampaan takana leukaluussa.

– Bakteerit eivät pystyneet syömään hammaskiveä, joten ne iskivät leukaluuhun. En tuntenut mitään kipua. Jossain vaiheessa aamumysliä syödessä leukaluu olisi voinut mennä poikki. Se olisi tarkoittanut 4–6 viikon lepoa, Hradecky selittää.

Hoitovaihtoehdot olivat leikkaus tai titaanilevyn asentaminen, mutta se olisi tarkoittanut vain operaation siirtämistä.

Leuka operoitiin kesällä. Sitä seurasi kahden viikon täysi urheilukielto ja antibioottikuuri. Maalivahti sai syödä vain keittoja.

– Kaljaakaan en saanut juoda. Se oli elämäni rankinta aikaa, Hradecky nauraa jälkikäteen.

Silloin ei tosin naurattanut. Hradecky joutui harjoittelemaan neljä viikkoa jääkiekkomaalivahdin vanhaa kypärää muistuttava lacrosse-kypärä päässään.

– Pallo ei saanut osua leukaan. Ristikko häiritsi näkemistä aivan helvetisti, ja kypärä tärähteli aina, kun syöksyin maahan. Nyt on aika paljon helpompaa ottaa palloja kiinni.

Nyt Hradeckyn leukaluu on kasvanut kuusi viikkoa umpeen ja on sen verran vahva, ettei normaali kontakti murra sitä.

Huuhkajien maalivahti joutui harjoittelemaan lacrosse-kypärä päässään.

Huuhkajien maalivahti joutui harjoittelemaan lacrosse-kypärä päässään.

Edellisestä ottelusta on kulunut kolme kuukautta. Hradeckyn mukaan hän on valmis hyppäämään maalipuitten väliin heti maaottelussa.

– Ensinnäkin lepo teki hyvää. Olen kymmenen vuotta pyörinyt ulkomailla, ja nyt sain vähän pidemmän loman. 3–4 peliä on jäänyt väliin, mutta minulla on tarpeeksi rutiinia. Sitä varten tulin mukaan, että pelaan.

Perparim Hetemaj’n sekä Niklas Moisanderin jätettyä maajoukkueen ja Roman Eremenkon ollessa pelikiellossa Hradecky on Huuhkajien ylivoimainen ykköstähti pelatessaan maailman huippuliigan huippujoukkueessa.

Hän ihailee, millä tavalla Leverkusenin maalivahtivalmennuksessa mennään pieniin yksityiskohtiin.

– Siirto oli täysin välttämätön, jotta saan itsestäni parhaan mahdollisen Lukas Hradeckyn esille.

Monet arvelivat 28-vuotiaan suomalaisen lähtevän esimerkiksi Italiaan tai Englantiin, mutta TPS:n kasvatti päätti ottaa harppauksen Saksan sisällä. Leverkusenin edellinen ykkösvahti Benrd Leno on istunut toistaiseksi Arsenalin penkillä.

– Muutos olisi ottanut aikansa minullakin. Mitä olisin tehnyt jossain Watfordissa? Miten se olisi kehittänyt minua? Leverkusenista tiesin jo valmiiksi paljon. Lisäksi oma tunnettavuuteni Saksassa on sekin jonkin arvoinen. Helpottaa alkuani, kun kukaan ei manaa, että en ole tarpeeksi hyvä tänne.

Siirto suurseuraan näkyy totta kai myös palkkapussissa.

– Kyllä Leverkusen osaa maksaa. En minä pelkästään urheilullisista syistä sinne siirtynyt.

Hradecky (oik.) siirtyi täksi kaudeksi Leverkuseniin, jossa pelaa myös toinen suomalainen, Joel Pohjanpalo.

Hradecky (oik.) siirtyi täksi kaudeksi Leverkuseniin, jossa pelaa myös toinen suomalainen, Joel Pohjanpalo.

Hradecky voi sanoa sen suoraan, sillä tähtivahdista paistaa pitkälle, että hän on kaikesta menestyksestä huolimatta se Luke, joka jakoi lapsuudessaan saman huoneen kahden veljensä kanssa Runosmäessä.

– Ei minulla ole tarvetta mennä Louis Vuittoniin tai Chaneliin ostamaan mitään. Guessin paita ei saa minua tuntemaan itseäni arvokkaammaksi tai näyttämään paremmalta. Ei kaikkea tarvitse heti kuluttaa jahtiin tai hienoihin hotelliöihin. Tai bisneslentohin. Mitä helvettiä sellaisilla tekee?

Raha on tuonut vain tietynlaista huolettomuutta. Hradecky voi viedä hyviä kavereitaan ulos syömään. Hän ei omista kattohuoneistoa Turusta tai edes omaa autoa, mutta Runosmäestä on hankittuna tontti ja asunto.

– Juuristaan täytyy pitää huolta. Emme halua sieltä ikinä pois, Hradecky sanoo.