Huuhkajat

Kommentti: Yksi MM-kisojen prosenttiluku kertoo, miksi Huuhkajat on oikealla tiellä

Julkaistu:

Kommentti
Huuhkajavalmentaja Markku Kanervan julkinen kuva on kuin mariekeksi, mutta hän vie maajoukkuetta oikeaan suuntaan, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.
Hyvät uutiset: tilanne Suomen jalkapallomaajoukkueen ympärillä on staattinen alkavien karsintojen alla.

Huonot uutiset: tilanne Suomen jalkapallomaajoukkueen ympärillä on staattinen alkavien karsintojen alla.

Tämä oli tunnelma eilen Palloliiton tiloissa, kun päävalmentaja Markku Kanerva nimesi Huuhkajien miehistön syyskuun otteluihin Unkaria ja Viroa vastaan Kansojen liigaan, joka on ensimmäinen mahdollinen väylä 2020 EM-lopputurnaukseen.

Vammasta kärsinyt Lukas Hradecky sai peliluvan Leverkusenilta, Alexander Ring ei ole vielä täydessä terässä kuten ei Juhani Ojala tai Kasper Hämäläinenkään, joka saa myös perheenlisäystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikein muuta uutista ei maajoukkueen tilanteesta saa nyt revittyä. Pelikiellostaan lokakuussa vapautuvasta Roman Eremenkosta voisi tietysti viritellä vielä keskusteltavaa, mutta hänestä kai kuulemme sitten kun kuulemme.

Entä Kanervan valinnat? Puolan pääsarjassa maaleja paukutteleva Petteri Forsell olisi voinut mahtua mukaan, samoin hyvässä vireessä Tanskassa oleva Joni Kauko. Kenties joku muukin. Silti nämä ovat lillukanvarsia.

Lähtökohtaisesti turbulenssin puute on hyvä asia, silloin joukkue pääsee hyvistä lähtökohdista tavoittelemaan jälleen kerran ikuista unelmaa, arvokisapaikkaa.

Suomalaisen jalkapallon kannalta ei silti olisi pahitteeksi, että maajoukkueen ympärillä olisi edes jotain nostetta.

Materiaali on mitä on

Meillä on tapana puhua nuorista pelaajista, joita voisi nostaa mukaan ryhmään ja joille antaa rohkeasti peliaikaa.

Ja onhan se totta, ettei rinkiin päästä aina hyvilläkään näytöillä, vaikka Euroopasta löytyy vain kourallinen Suomea heikompia jalkapallomaita.

Kuvaavaa on, että päävalmentaja Kanerva harmitteli Fredrik Jensenin loukkaantumista nyt, kun tämä on siirtynyt Bundesliigaan. Sitä ennen Jensenillä oli vaikeuksia mahtua joukkueeseen. Muuttunut status on nostanut hänen asemaansa, vaikka hän ei ole vielä debytoinut Augsburgissa.

Voimme silti lopettaa fantasioinnin. On hyvin vaikea lähteä väittämään, että joku maajoukkuepaikan ansaitseva nuori olisi jäänyt paitsioon Kanervan valinnoissa. Benjamin Källmann, Timo Stavitski, Mikael Soisalo tai peräti Marcus Forss? Vedetäänpä vähän henkeä.

Suomen materiaali on mikä on, eikä se muuksi muutu. Päävalmentajan tehtävä on ulosmitata siitä kaikki mahdollinen. Ja nyt päästään hyviin uutisiin.

Pois utopiajalkapallosta

Kanervan julkinen kuva on kuin Palloliiton tilaisuuksissa toisinaan tarjottavat mariekeksit, joiden kuiva maku ei muutu jännittävämmäksi edes kahviin kastamalla, mutta valmentajana hän on tehnyt rajallisilla resursseilla toistaiseksi hyvää työtä.

Taktisia nyansseja rakastava ja niistä mielellään keskusteleva Kanerva muutti Huuhkajien pelaamista Mixu Paatelaisen utopiafutiksesta ja ajanut oikeaa asiaa myös saatuaan lopulta pestin pysyvästi Hans Backen jälkeen.

Suomi pelaa selkeällä 4–4–2-järjestelmällä, puolustaa tiiviisti ja panostaa erikoistilanteisiin. Sillä on selkeät peliavausmallit ja pyrkimys pallokontrollin tehokkuuteen mutta ei pakkomiellettä pallonhallintaan.

Se oli hyvä konsepti myös viime kesän MM-kisoissa. Muistamme, millä eväin Ruotsi, Tanska, Uruguay ja jopa maailmanmestari Ranska pärjäsivät. Muistamme, miten Islanti on menestynyt pidemmän aikaa.

Pallonhallinnan merkitys on voittavassa jalkapallossa vähentynyt viime vuosina. Kesän MM-kisoissa pelattiin lukuisia otteluita, joissa toinen joukkue piti palloa yli 65 prosenttia. Vain 31 prosenttia niistä otteluista päättyi enemmän palloa pitäneen voittoon.

Maajoukkuejalkapallossa valttia ovat nyt hyvä yhtenäinen puolustuspelaaminen, reagointi sillä hetkellä, kun joukkue voittaa tai menettää pallon sekä koko ajan korostetusti kaikki erikoistilanteet vapaapotkuista ja kulmista aina sivurajaheittoihin.

Se on Kanervan ja Suomen tie nyt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt