Kommentti: Suomen tähden kokaiinikäryn tuoma pelikielto päättyy pian – nyt Roman Eremenkon pitää astua esiin

Julkaistu:

Kommentti
Nähdäänkö Roman Eremenko pelikieltonsa jälkeen Huuhkajissa? kysyy Saku-Pekka Sundelin.
Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen nimilista Kansojen liigan ensimmäisiin otteluihin julkistetaan tiistaina. Joukkue kohtaa Unkarin ensi viikon lauantaina Tampereella ja Viron seuraavana tiistaina Turussa.

Kansojen liiga on ensimmäinen kahdesta mahdollisesta reitistä vuoden 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Uuden turnauksen on tarkoitus siivota merkityksettömät harjoitusottelut maaottelukalenterista ja tarjota otteluihin kisaporkkanaa.

Neljä joukkuetta etenee Kansojen liigan kautta kisoihin ja 20 muuta varsinaisista karsinnoista, jotka alkavat ensi keväänä.

Suomen pitää jättää alkulohkossa taakseen Kreikka, Unkari ja Viro, jonka jälkeen pelataan C-divisioonan välierät ja finaali. Voittaja saa kisapaikan.

Mahdollisessa välierässä ja finaalissa vastaan tullee Serbian, Romanian, Bulgarian tai Slovenian tasoisia maita. Tehtävä on siis erittäin hankala, muttei täysin mahdoton.

Kahden vuoden hiljaiselo

On helppo arvata, että Suomen päävalmentaja Markku Kanerva joutuu joukkueen julkistamistilaisuudessa vastaamaan myös Roman Eremenkoa koskeviin kysymyksiin, vaikka tämä ei ole vielä pelikelpoinen kahdessa ensimmäisessä Kansojen liigan ottelussa.

Moskovan Spartakin kanssa sopimuksen solminut Eremenko vapautuu 6.10. pelikiellostaan, joka langetettiin kaksi vuotta sitten, koska pelintekijän elimistöstä löytyi dopingtestissä kokaiinia.

Kanerva on keskustellut Eremenkon kanssa mahdollisesta jatkosta Suomen A-maajoukkueessa. Keskusteluja hän kuvaa ”positiivisiksi”, mikä kielii siitä, ettei Eremenko ole sulkenut oveaan mahdolliselta paluulta. Se olisi ajankohtainen aikaisintaan marraskuussa Kansojen liigan kahteen päätöskamppailuun, koska pelituntumaa ei sitä ennen ehdi kertyä.

Kanervan puolesta Eremenko on tervetullut, mikäli hän on tarvittavan hyvässä kunnossa ja vireessä kahden vuoden pelaamattomuuden jälkeen. Samaa on viestinyt joukkueen kapteeni Tim Sparv. Myös Palloliiton näkemys on, että synnit on sovitettu.

Huuhkajien näkökulmasta olisi ollut toivottavaa, että Eremenko kertoisi aikeistaan maajoukkueen suhteen jo nyt karsintojen alkaessa. Joukkueen sisällä vallitsee jonkinlainen hämmennys siitä, tuleeko keskikenttämies vielä mukaan vai ei.

Pallo ulostulon suhteen on täysin Eremenkolla. Hän ole kuitenkaan päästänyt pihaustakaan julkisuuteen kahden vuoden aikana. Valtaosa maajoukkueen pelaajista ei ole nähnyt koko miestä sen jälkeen, kun tämä hävisi viimeisen Islanti-otteluun valmistaneen palaverin jälkeen Reykjavikissa 2016.

Eremenkon on joka tapauksessa avattava suunsa jossain vaiheessa, ainakin Venäjän median edessä viimeistään kärsittyään pelikieltonsa, joten miksi hän ei tekisi sitä jo nyt? Eremenkon tuntevat eivät tosin tällaista vaivaudu edes kysymään.

Suomen oma Messi-ongelma

Kahden vuoden aikana on käynyt niin, että Suomen maajoukkueessa on meriiteiltään jo yksi Eremenkoa kovempi peluri – Bundesliigan kärkijoukkueen Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecky.

Asema ykköstähtenä ei siten ole enää kiistaton. Kunnossa ollessaan Eremenko on silti kenttäpelaajista ylivertainen yksilö.

Samaan aikaan hän on aiheuttanut valmentajilleen päänvaivaa. Eremenko on Suomelle kuin pienemmän mittakaavan Leo Messi -ongelma, sillä Huuhkajien peli on tavannut käydä aina hänen kauttaan muiden siirtäessä vastuuta tähdelle. Vastustajat ovat käyttäneet tätä häikäilemättä hyväkseen.

Eremenkoa on vaikea syyttää siitä, että hän on ollut pelikavereitaan parempi. Fakta on silti se, että viimeisin Suomen karsintavoitto Eremenkon pelatessa nähtiin Färsaarilla 7.9.2014. Korvaamaton hän ei ole.

Stuart Baxter ei osannut ratkaista Eremenko-ongelmaa, eikä sen puolen Mixu Paatelainen tai Hans Backe. Markku Kanerva ei ole karsintapeleissä päässyt vielä edes yrittämään sitä.

Suomella ei ole varaa ylenkatsoa yhtäkään kansainvälisen tason pelaajaa. Kollektiivisuuden nimiin vannova Kanerva ottaisi Eremenkon huutaen mukaan joukkueeseen, mutta tuskin hän iltarukouksissaan tämän tuloa anelee.

Enemmän hän toivoisi tilanteen selkeytymistä mahdollisimman pian, suuntaan tai toiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt