Tasa-arvovaltuutetun kiinnostus johti toimiin – Suomen miespelaajat tinkivät rahoistaan naisten hyväksi - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Tasa-arvovaltuutetun kiinnostus johti toimiin – Suomen miespelaajat tinkivät rahoistaan naisten hyväksi

Miesten maajoukkuepelaajat leikkaavat omia palkkioitaan, jotta naiset saisivat enemmän.

Huuhkajat (vasemmassa kuvassa Tim Sparv) teki arvokkaan eleen Helmarien (kuvassa Eveliina Summanen) hyväksi.­

23.8.2018 12:45

Viime vuoden lopussa alkoi keskustelu jalkapallon miesten ja naisten A-maajoukkueiden tasapuolisemmista palkkioista. Tasa-arvovaltuutettu tilasi tuolloin Palloliitolta selvityksen tästä asiasta.

Keskustelu on johtanut siihen, että miespelaajat ovat päättäneet karsia vapaaehtoisesti bonuksistaan.

– Olemme hyväksyneet alhaisemmat bonukset sekä muita muutoksia sopimuksessamme, mikä antaa Palloliitolle enemmän liikkumatilaa tulevissa neuvotteluissa naisten kanssa, miesten A-maajoukkueen kapteeni Tim Sparv muotoilee.

Miesten uusi sopimus on tarkoitus allekirjoittaa parin viikon kuluttua, kun maajoukkue kokoontuu Helsingissä ennen Kansojen liigan alkua.

Naiset pelaavat nykyisellä sopimuksellaan vielä menossa olevat EM-karsinnat.

Huuhkajat tempaisi Helmarien hyväksi­

Liiton ja pelaajien välisten sopimusten tarkat summat ovat salaisia, mutta IS:n tietojen mukaan miehet ovat valmiita leikkaamaan nykyisistä palkkioistaan noin 25–33 prosenttia.

Aiemmin maksetusta ns. kokoontumisrahasta miespelaajat luopuvat kokonaan, mutta naisille sitä yhä maksetaan.

Pelaajille maksetaan bonuksia eli pinnarahaa tulosten mukaan. Ne suhteutetaan kolmessa kategoriassa vastustajan perusteella.

Esimerkiksi maailmanmestari Ranskan kaatamisesta puhutaan nelinumeroisesta summasta pelaajaa kohden.

Täysin tasa-arvoiseen sopimukseen tuskin lähitulevaisuudessa päästään. Naiset saavat parhaan kategorian vastustajan kaatamisesta vähän alle nelinumeroisen summan.

– Olemme päättäneet olla mukana auttamassa ja tukemassa, mistä olen kapteenina ylpeä. Ei saa kuitenkaan unohtaa, että miesten A-maajoukkue on jo kauan epäsuorasti tukenut muiden maajoukkueiden toimintaa, Sparv perustelee.

Miesten maajoukkue tuottaa voittoa

Miesten maajoukkuetoiminta tuottaa tuloksista riippuen 3–5 miljoonaa euroa vuodessa, kun naisten, nuorten ja futsal-maajoukkueiden toiminta on tappiollista.

Helmarit sai kädenojennuksen Huuhkajilta.­

Miesten maajoukkueen uudessa sopimuksessa on uutena mukana myös pykälä, jonka mukaan lopputurnaukseen selviämisestä maksettaisiin iso potti myös naisten maajoukkueelle.

Mikäli Suomi selviäisi seuraaviin EM-kisoihin, Palloliitto kuittaisi 9,25 miljoonaa euroa.

– Haluan korostaa, että maajoukkueen edustaminen on kunnia-asia, ja sitä on mahdoton mitata rahassa. Minulla on kuitenkin kapteenina velvollisuus hoitaa hyvä sopimus joukkueelle.

– Uskon naisten jalkapallon kasvuun. On hienoa, jos voimme olla mukana tukemassa naisten A-maajoukkuepelaajien arkipäivää. Olen tyytyväinen, jos voimme uuden sopimuksen myötä vaikuttaa siihen positiivisesti, Sparv sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?