Kapteeni kertoo, miksi Huuhkajien bonukset ovat naisia suuremmat – huolissaan naisurheilun vähästä tuesta: ”Tasa-arvo ei saa olla hyväntekeväisyyttä”

Julkaistu:

huuhkajat
Suomen miesten jalkapallomaajoukkue neuvottelee tulevien pelien bonuksistaan.
Miesten ja naisten erisuuruiset palkkiot jalkapallomaajoukkueissa ovat puhuttaneet vuodenvaihteesta lähtien. Joulukuussa kävi ilmi, että tasa-arvovaltuutettu tutkii, miksi Palloliitto maksaa eri suuruisia korvauksia miesten ja naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajille.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstään asian suhteen.

– En ota vielä kantaa siihen, onko tälle käytännölle perustetta, sillä prosessi on vielä kesken, ja Palloliittokin pohtii toimenpiteitä, mitä se asian suhteen tekee ja mikä on heidän lopullinen kannanottonsa. En siis pysty vielä arvioimaan, onko tasa-arvolakia rikottu, Maarianvaara kertoi Ilta-Sanomille keskiviikkona.

Mies- ja naispelaajat saavat saman päivärahan ajastaan maajoukkueessa, mutta ero syntyy bonuksista eli ns. pinnarahoista. Miehillä hyvä tulos esimerkiksi karsintaottelussa voi tuoda useita tuhansia euroja, naisilla palkkiot ovat joitain satoja.

Miesten A-maajoukkue käy parhaillaan neuvotteluja Palloliiton kanssa bonuksista tuleviin EM-karsintoihin ja Kansojen liigan peleihin. Maajoukkueen kapteeni Tim Sparv on ollut monesti mukana sopimusneuvotteluissa. Hänen tavoitteenaan on saada joukkuekavereilleen hyvä sopimus.

– Tämä on tietysti hankala kysymys, enkä kuvittelee tietäväni mikä on oikein tai väärin. Se voi olla ihan hyvä, että joku ulkopuolelta tulee tutkimaan Palloliiton toimintaa sopimusneuvotteluissa. Aihe on vaikea, Sparv muistuttaa sähköpostitse käydyssä keskustelussa.

Suuri osa bonusrahoista ja muista maajoukkuetoiminnan tuloista kertyy miesten A-maajoukkueen peleistä. Rahat koostuvat ottelutulojen lisäksi mm. sponsorituloista sekä kansainvälisten lajiliittojen maksamista mediaoikeuskorvauksista. Ne ovat miesten puolella merkittävästi suurempia, ja siten on myös perusteltu sitä, miksi miesten joukkue saa suurempia bonuksia.

– Jos olen ymmärtänyt oikein niin naisten ja miesten peruskorvaus on sama. Täydellisessä maailmassa kaikki saisivat myös samat bonukset, mutta pitää kuitenkin muistaa se, että kysyntä ja tarjonta määräävät myös jonkin verran. Tasa-arvo ei saa olla hyväntekeväisyyttä.

– Miesten A-maajoukkueen tulot ovat tietääkseni yli 3 miljoona euroa, verrattuna naisten maajoukkueeseen joka tekee vuosittain miinusta. Miesten A-maajoukkueen tulot ovat mukana tukemassa ja kehittämässä koko toimintaa – naisten, tyttöjen, poikien ja futsalin maajoukkuetoimintaa.

Liiton miesten maajoukkueelle maksama korvausten kokonaissuuruus on vuositasolla 150 000–200 000 euroa. Tosin 2016 korvaus oli selvästi matalampi – noin 50 000 – koska menestys oli niin heikkoa.

Naisten maajoukkue neuvotteli uuden korvaussopimuksen viime vuonna, joka nosti kokonaissumman viisinumeroisesta summasta Palloliiton omin sanoin ”noin 100 000 euron kokonaissummaan, joka riippuu vahvasti tuloksista ja menestyksestä”.

Tilanne asettaa paineita pelaajien itsensä niskaan, sillä todennäköisimmin naisten bonusten nousua siivittäisi eniten se, että miesten joukkue vapaaehtoisesti suostuisi laskemaan omia bonuksiaan ”Helmareiden” hyväksi.

Olisitteko valmiita pienentämään omia bonuksianne jos ne rahat menisivät suoraan naisten maajoukkuepelaajien bonusten korottamiseen?

– Tällä hetkellä kaikki on mahdollista. Yleisesti prioriteettini sopimusneuvotteluissa on se, että minun joukkuekaverit ovat tyytyväisiä sopimukseen.

Huuhkajakippari painottaa, että häntä kiinnostaa enemmän naisten jalkapallon tukeminen laajemmin. Hän on huolissaan siitä, saavatko naisten ja tyttöjen seurajoukkueet riittävästi taloudellista tukea ja mediahuomiota.

– Mikä kiinnostaa minua enemmän on laajemmin kysymys naisurheilusta ja sen arvostuksesta. Luommeko sellaisen ympäristöä, joka tukee tyttöjen ja naisten ominaisuuksia? Miten saisimme sponsorit enemmän mukaan naisurheiluun? Saavatko naisurheilijat riittävästi mediahuomiota?

Sparv on aiemminkin ottanut voimakkaasti kantaa sukupuolten epätasa-arvoon urheilussa. Naistenpäivänä hän twiittasi kuvan, jonka saatetekstissä Sparv kirjoittaa naisurheilun tukemisen tärkeydestä.

– Maailmamme on kaukana täydellisestä. Urheilussa on sukupuolten välinen epätasa-arvo, joka meidän on korjattava. Meidän on investoitava enemmän tyttöjen ja naisten urheiluun, jotta he saavat samanlaisia tilaisuuksia kuin minäkin sain. Yhdessä teemme maailmasta tasa-arvoisemman paikan elää, Sparv kirjoitti.