Huippujalkapalloilija Essi Sainio kertoo HS:lle masennuksesta ja anoreksiasta, joka ajoi hänet vuodeksi sairaalaan – painoi enää 38 kiloa

Julkaistu: , Päivitetty:

jalkapallo
Essi Sainio kertoo Helsingin Sanomissa kokemuksista, jotka veivät hänet äärirajoille ihmisenä ja urheilijana.
Jalkapalloilija Essi Sainio on antanut Helsingin Sanomille puhuttelevan haastattelun elämästään. Lauantain HS:ssa Sainio kertoo ajautuneensa henkisesti niin ahtaalle, että sairastui anoreksiaan ja masennukseen.

31-vuotias Sainio elää ja pelaa nykyisin jälleen Suomessa. Hän palasi pitkältä ulkomaan kierrokselta Suomeen 2013. Sitä edelsi monta vaikeaa vuotta.

Sainio lähti maailmalle vuonna 2006, Saksan pääsarjaseura Turbine Potsdamiin. Hän voitti seurassa Saksan mestaruuden. Ankara valmentaja Bernd Schröder piti suomalaista hampaissaan.


Havahtui maaottelun jälkeen

Sainio jaksoi Potsdamissa vuoteen 2009 saakka, kunnes vaihtoi Ruotsiin ja AIK:hon. Hän palasi Saksaan 2010 ja auttoi SC Freiburgin nousemaan Bundesliigaan. Hän jatkoi seurassa myös 2011–12, mutta ongelmat olivat kyteneet pinnan alla jo pitkään.

Lopullisesti Sainion voimat ehtyivät 2012 pelatun maaottelun jälkeen.

Sainio laitettiin harjoittelutauolle, ja myöhemmin hänellä diagnosoitiin masennus ja anoreksia. Hän meni sairaalaan hoidettavaksi. Sainio kertoo HS:ssä, että sairaalaan saapuessaan 168-senttinen Sainio painoi vain 38 kiloa.

Hän kävi kaksi erillistä kuuden kuukauden jaksoa sairaalassa.

Kovat valinnat auttoivat

Sainio palasi Suomeen vuonna 2013 pitkältä ulkomaankierrokselta.

Sainio piti taukoa jalkapallosta, mutta polte kentälle sai lopulta palaamaan. Vuonna 2015 hän palasi HJK:n riveihin ja aloittaa nyt neljännen kautensa putkeen sinivalkoraidoissa. Hän on joukkueen kapteeni.

– Toiveeni on, että ihmiset eivät lue tätä juttua Essi Sainiosta, joka on käynyt asioita läpi, vaan lukisivat tämän niin, että näin voi käydä kenelle vain. Jos tämä panee edes yhden ihmisen miettimään, onko hänellä kaikki hyvin ja tekeekö hän oikeita valintoja elämässä, niin hyvä. Sitten olen tyytyväinen, Sainio sanoo Helsingin Sanomissa.

Viime kaudella Sainio pääsi pitkästä aikaa nostamaan pokaalia. HJK kaatoi ennakkosuosikki PK-35 Vantaan Suomen cupin finaalissa ja päätti pitkän pokaalittoman putkensa.

Sainio on pelannut urallaan 47 A-maaottelua, joista kolme viime vuonna. Hän ehti olla sivussa maajoukkuetoiminnasta viiden vuoden ajan – eli juuri vuodesta 2012. Hänen kommenttinsa paluutaan maajoukkueeseen helmikuussa 2017 Palloliiton sivuilla tulevat nyt uuteen valoon.

– En koe tätä paluuna maajoukkueeseen. Minulle tämä on toisen elämäni ensimmäinen kerta. Elämäntilanteeni on aivan toinen ja olen eri ihminen kuin vuosia sitten, Sainio kertoi tuolloin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt