Miksi Palloliitto ei maksa mies- ja naispelaajille samaa maaottelukorvausta? Näin tasa-arvovaltuutettu voi toimia

Julkaistu:

huuhkajat
Miesten ja naisten maajoukkuepelaajille maksetaan erisuuruiset korvaukset maaotteluista.
Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara tutkii, miksi Palloliitto maksaa eri suuruisia korvauksia miesten ja naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajille.

Miesten maajoukkueen pelaajat saavat maaotteluista suurempia korvauksia. Ottelukohtainen palkkio on miehille ja naisille sama, mutta miespelaajat saavat suurempia bonuksia.

Maarianvaaran mukaan asia tuli hänen tietoonsa ”median kautta”. Yle uutisoikin joulukuussa siitä, että Maarianvaara oli pyytänyt Palloliitolta selvitystä maajoukkuekorvausten erojen syistä.

Palloliitto toimitti selvityksensä alkuvuodesta, ja Maarianvaaran mukaan dialogi sen jälkeen on jatkunut tasaisesti. Nyt tutkinta on edennyt siihen pisteeseen, että tasa-arvovaltuutettu odottaa ratkaisuja kevään aikana.

Tasa-arvolain mukaan tasa-arvovaltuutetun on ”ohjein ja neuvoin pyrittävä siihen, että lainvastaista menettelyä ei jatketa tai uusita.” Vielä ei siis ole tiedossa, rikkooko Palloliiton menettely valtuutetun mielestä tasa-arvolakia.

– Mikäli toteamme tasa-arvolakia rikotun, kerromme tämän asianosaiselle ja kehotamme korjaamaan menettelyä sekä ilmoittamaan tiettyyn päivämäärään mennessä, mihin toimiin asiassa on ryhdytty, Maarianvaara kertoo.

Jos kehotusta ei noudateta, asia voidaan viedä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan. Sillä on toimivalta kieltää menettelyn jatkaminen tai uusiminen, tarvittaessa sakon uhalla.

– En ota vielä kantaa siihen, onko tälle käytännölle perustetta, sillä prosessi on vielä kesken, ja Palloliittokin pohtii toimenpiteitä, mitä se asian suhteen tekee ja mikä on heidän lopullinen kannanottonsa. En siis pysty vielä arvioimaan, onko tasa-arvolakia rikottu.

Korvauksissa merkittävä ero

Julkisuudessa on jo viime syksynä esitetty arvioita miesten ja naisten maajoukkuepelaajien korvauksien suuruuksista. Tasa-arvovaltuutetun Ilta-Sanomille toimittama osa Palloliiton selvityksestä sisältää karkeat sanalliset arviot korvauksien suuruudesta.

Palloliiton mukaan sen miesten maajoukkueelle maksama korvausten kokonaissuuruus on vuositasolla 150 000–200 000 euroa. Tosin 2016 korvaus oli selvästi matalampi – noin 50 000 – koska menestys oli niin heikkoa.

Naisten maajoukkue neuvotteli uuden korvaussopimuksen viime vuonna, joka nosti kokonaissumman viisinumeroisesta summasta Palloliiton omin sanoin ”noin 100 000 euron kokonaissummaan, joka riippuu vahvasti tuloksista ja menestyksestä”.

Helsingin Sanomat kertoi viime lokakuussa miesten maajoukkueen pelaajalähteeseen nojaten, että esimerkiksi tasapeliin päättyneestä MM-karsintaottelusta pelaajat saivat 2 000 euron bonuksen ennen veroja.

Palloliiton omien sanojen mukaan summa ”voi olla kolme- tai nelinumeroinen” riippuen tuloksesta ja vastustajasta. Naisten ottelukohtainen korvaus on joitain satoja euroja.

Miesten maajoukkueella neuvottelut kesken

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande on aiheesta vähäsanainen. Osasyy asialle on, että korvaussysteemistä neuvotellaan parhaillaan miesten A-maajoukkueen kanssa ja keskustelut ovat kesken.

Usean vuosikymmenen käytössä ollut järjestelmä saattaa muuttua. Casagrande ei halua kommentoida neuvotteluja millään tavalla.

Tasa-arvovaltuutetun kanssa käytyjä keskusteluja hän pitää rakentavina. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että korvausjärjestelmä muuttuisi jatkossa täysin samansuuruiseksi sukupuoleen katsomatta.

– Luonnollisesti katsomme, että toimimme tälläkin hetkellä tasa-arvoisesti ja käymme dialogia siitä, miten kehitämme ja ratkaisemme asioita jatkossa vielä paremmin, Casagrande kertoo.

Pääsihteeri ei halua paljastaa, miten korvaukset lasketaan. Ne ovat hänen mukaansa salaiseksi sovittua tietoa.

Käytännössä summiin vaikuttavat mm. kansainvälisiltä liitoilta saatavat mediakorvaukset sekä ottelu- ja sponsoritulot.

Ne ovat normaalisti miesten joukkueilla suurempia kuin naisilla, ja sen vuoksi myös pelaajille maksettavat korvaukset ovat erisuuruisia.

– Minulla on eri näkökulma asiasta kuin valtuutetulla, en näe tässä tasa-arvokysymystä. Mutta keskustelu on ollut hyvää ja kehittävää. Ottelukohtainen korvaushan on pelaajilla sama, ero tulee bonuksissa.

Casagranden mielestä naisjalkapallon tukeminen kokonaisvaltaisemmin on tärkeämpi kehityskohde. Hän mainitsee erityisesti Naisten liigan. Sarja alkaa tänä viikonloppuna.

– Meidän pitää yrittää tukea Naisten liigan seuroja niin paljon kuin mahdollista. Ymmärrän, että jokainen ottelukorvaus on naisten maajoukkuepelaajille tärkeä.

– Mutta ensisijaisesti meidän pitää pystyä tukemaan liigaseuroja paremmin, jotta ne voivat tukea laajemman pelaajamäärän arkea pidemmällä aikavälillä entistä enemmän, Casagrande huomauttaa.

Mattsson uskoo eron supistuvan

Entinen huippupelaaja Katri Mattsson valittiin tammikuussa yhdeksi Palloliiton varapuheenjohtajista. Entisenä maajoukkuepelaajana korvausasia on Mattssonille läheinen asia. Hän on ollut aktiivisesti mukana liiton sisäisissä keskusteluissa.

– Olen tuonut oman kantani esiin siitä, että meidän pitäisi olla eturintamassa matkalla oikeaan suuntaan. Meillä on nyt kaksi vaihtoehtoa: voimme joko reagoida nyt tai sitten vasta, kun muut ovat toimineet, Mattsson huomauttaa.

Mattsson uskoo, että lähitulevaisuudessa miesten ja naisten väliset korvauserot kaventuvat, mutta täysin tasa-arvo korvauksissa ei ole vielä toteutumassa.

– Pidän todennäköisenä, että siirrymme tasa-arvoisempaan suuntaan. En tiedä, ovatko bonukset aivan yksi yhteen, mutta uskon, että ainakin lähempänä.

Yksi mahdollinen reitti korvaustavan muutokseen on juuri käynnissä olevissa miesten maajoukkueen neuvotteluissa.

Casagrande tai Mattsson eivät asiaa halua sivuta – todennäköisimmin tässä tapauksessa Palloliiton asiaa edesauttaisi se, että miesten maajoukkuepelaajat olisivat vapaaehtoisesti valmiita pienentämään omia korvauksiaan naispelaajien hyväksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt