Väliaikaiselta puheenjohtajalta terävää kritiikkiä Palloliitolle – markkinointi ja viestintä ”eivät tätä päivää” - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Väliaikaiselta puheenjohtajalta terävää kritiikkiä Palloliitolle – markkinointi ja viestintä ”eivät tätä päivää”

Tamperelaisjuristi Markku Lehtola johtaa Palloliittoa Pertti Alajan sairausloman ajan. Lisäksi hän oli mukana kiekko-Ilveksen myyntineuvotteluissa.

Markku Lehtola johtaa Palloliittoa Pertti Alajan sairausloman ajan.

22.2.2017 9:05

Suomen Palloliiton väliaikaisena puheenjohtajana tammikuun alusta lähtien toiminut Markku Lehtola sai urheilukipinän jo lapsuudessaan. Laitilassa kasvanut Lehtola urheili veljiensä kanssa kotipihalla ja myöhemmin Jyskeen paidassa.

Pelaaminen jatkui opiskelukaupungissa Turussa ja ensimmäisessä työpaikassa Hämeenlinnassa. Tampereelle Lehtola muutti 1988, jolloin hän meni mukaan Ilveksen toimintaan.

– Vanhin tyttöni alkoi pelata jalkapalloa ja menin mukaan taustajoukkoihin, Lehtola kertoo.

Sen jälkeen virta on vienyt häntä korkeampiin tehtäviin Ilveksessä, TamUssa ja Suomen Palloliitossa. Jääkiekon puolelle hän on kurkistanut sekä Ilveksen johtotehtävien takia että työnsä puolesta asianajotoimisto Boreniuksessa.

Lehtola oli Ilves-Hockey Oy:n hallituksen varajäsen ja osallistui hiljattain seuran myyntineuvotteluihin, joiden päätteeksi pitkäaikainen omistaja Vincent Manngard luopui jääkiekosta.

– Kiekossa Ilveksestä tuli suosikkijoukkueeni jo 1970-luvulla heidän pelityyliinsä takia.

 Haluan eroon brezhneviläisestä leimasta.

Palloliitossa Lehtola siirtyi puheenjohtajan paikalle ensimmäisen kerran 2012, kun Sauli Niinistö valittiin presidentiksi. Tuolloin pantiin toimeen Visio 2020 -paperia, jonka mukaan Suomen piti olla kyseisenä vuonna Euroopan TOP10:ssä kaikilla osa-alueilla.

Sauli Niinistö toimi Palloliiton puheenjohtajana ennen valintaansa Tasavallan presidentiksi.

Kriitikot naureskelivat tavoitteelle, mutta Lehtolan mukaan asioita oli pakko ryhtyä muuttamaan.

– Taivaanrannan maalaaminen ei ole perisuomalaista, mutta oli pakko ryhtyä muuttamaan asioita. Kyse oli osittain hengen luomisesta.

Olet sanonut, että et ole tehnyt suuria virheitä. Nouseeko tämä pienten virheiden kärkipäästä?

– No nousee varmaan, kyllähän siitä kuittia tuli. Kun puheenjohtaja vaihtui ja henkilöstöön tuli muutoksia, visiopaperi jäi hieman taka-alalle.

Tällä kertaa Lehtola aikoo painotta pelaajakehitystä ja valmentajakoulutusta. Myös olosuhteet mietityttävät, kun Huuhkajien päänäyttämö Olympiastadion on remontissa.

– Ratinassa pelaaminen merkitsee lovea liiton tuloihin, kun sinne mahtuu vähemmän katsojia.

Lisäksi SPL menetti kaksi merkittävää sponsoria, kun Posti ja Nordea lopettivat yhteistyön. Uusia ei ole kuulunut.

– Pitää saada uutta dynaamisuutta markkinointiin ja viestintään, jotka eivät ole olleet ihan tätä päivää, Lehtola paaluttaa.

Ilveksen miehelle Tammelan stadionhanke on ollut sydämen asia. Rakentamisen piti käynnistyä tänä vuonna, mutta se siirtyy ainakin kahdella vuodella.

– Tammelan rakentaminen päästään aloittamaan vasta sen jälkeen, kun Olympiastadion on valmis. Tampereen kaupungin mukaan Tammelaan ei pystytä kohdistamaan resursseja, koska Ratinaan kohdistetut panostukset ovat niin mittavia.

Kun stadionin rakentaminen vie parisen vuotta, Ilveksen kannattajat joutuvat odottamaan Tammelan pyhätön aukeamista ainakin vuoteen 2021 asti. Kansan suussa hanke kulkee nimellä Visio 2021.

Puheenjohtajuus ei kiinnosta

Pertti Alaja sai viime syksynä neljän vuoden mandaatin Palloliiton puheenjohtajana. Tammikuussa hän joutui jäämään luottamustoimestaan sivuun vaikean sairauden takia. Lehtola johtaa puhetta sairausloman aikana.

Pertti Alaja

Vakinaiseksi puheenjohtajaksi tamperelainen ei aio pyrkiä.

– En olisi käytettävissä, jos kysyttäisiin, Lehtola sanoo.

Onko kantasi lopullinen?

– Olen kerran aikaisemmin päättänyt luopua, mutta muutin mieleni liittokokouksessa, mutta nyt en aio muuttaa mieltäni.

Lehtolan mandaattia on jäljellä yli kolme vuotta, joten ihan heti hän ei kuvioista katoa. Syksyllä hän säilytti varapuheenjohtajan paikkansa arvalla. Lehtola lieneekin aistinut, että hänellä ei taida olla riittävästi kannatusta puheenjohtajan pallille.

Siellä hän nyt kuitenkin istuu – ja linjaa sinivalkoista jalkapalloa. Lehtolan mielestä liiton pitää olla avoimempi ja modernimpi.

– Liiton tehtäviin pitää olla helpompi päästä, joten ei voi jäädä itse tulpaksi. Tarvitaan uusia ajatuksia ja teen tilaa nuoremmille.

Lehtola on jo ehtinyt näyttää mallia läpinäkyvämmästä hallintotavasta. Liittohallituksen esityslista laitettiin tammikuussa julkisesti esille ennen kokousta.

– Se oli uusi käytäntö. Kun toimin tehtävässäni viimeistä kautta, voin toimia niin kuin itse haluan.

Lehtolan mukaan ihmisillä on turhan negatiivinen kuva Palloliitosta.

– Haluan eroon brezhneviläisestä leimasta.

Kannattaisiko panostaa naisiin?

Euroopan jalkapalloliitto Uefa päätti hiljattain nostaa naisten EM-lopputurnaukseen selviytyneille maille jaettavan palkintorahan nelinkertaiseksi. Ensi kesänä Hollannissa kahdeksan joukkoon selviytyvä maa saa 800 000 euroa. Tuo tavoite ei ole ihan mahdoton Suomen naismaajoukkueelle seuraavissa EM-kisoissa, jolloin jaossa on vielä enemmän rahaa.

Kun Palloliiton koko nais- ja tyttöjalkapallotoiminnan vuosibudjetti 0,9 miljoonaa, tarjolla olisi suunnilleen sama summa.

Kannattaisiko panostaa voimallisemmin naisiin, kun paikka EM-lopputurnaukseen ei ole utopistinen?

– Juuri tästä ei ole keskusteltu hallituksessa, mutta naisjalkapallon merkityksestä olemme puhuneet, virkaa tekevä puheenjohtaja Markku Lehtola sanoo.

Hän muistuttaa liiton hankkineen juuri nimekkään päävalmentajan naisille.

– Saimme kovan nimen, kun kokenut ruotsalainen Anne Signeul saatiin päävalmentajaksi. Harmi, että hän voi aloittaa työnsä vasta syksyllä EM-kisojen jälkeen.

Anna Signeul

Pieni jalkapallomaa joutuu usein rukoilemaan isojen nimien perään ja tekemään kompromisseja sopimusehtojen suhteen. Signeul valmentaa Skotlantia EM-kisoihin asti.

– Parempi saada kova nimi ja sietää odotteluvaihe kuin palkata heikompi nimi. Uskon, että saavutamme hänen johdollaan lopputurnauspaikan.

Tyttöpelaajien määrä on ollut vahvassa nousussa, joten naisten futikseen on ollut imua. Uefan päätös kannustanee Palloliittoa ohjaamaan lisää varoja naisten puolelle.

– Se on ehdottomasti ankaramman pohdinnan paikka, Lehtola myöntää.

Markku Lehtola

Ikä: 61 vuotta.

Ammatti: Lakimies.

Kasvattajaseura: Laitilan Jyske.

Luottamustoimet: 1990-luvulla FC Ilves hallituksessa, Ilves ry:n varapuheenjohtajana ja Tampere Unitedin hallituksessa. Ilves ry:n pj. 2003–2009. Palloliiton liittovaltuustossa 2000–2001, kurinpitovaliokunnassa 2001–2003, hallituksessa 2003–, varapuheenjohtajana 2006–.

Jääkiekko: Ollut mukana Ilveksen liigajoukkueen hallitustyössä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?