Huuhkajien Petteri Forsell, 26, ei ole koskenut eläessään alkoholiin tai tupakkaan – ”Jouduin välillä vaikeisiin tilanteisiin”

Huuhkajien keskikenttämies Petteri Forsell kertoo, miksi on absolutisti.

Petteri Forsell nousi IFK Mariehamnin riveissä otsikoihin. Nyt hän pelaa Puolan kakkosliigassa.

22.2.2017 7:19

Teini-ikäisyys on monelle itsensä löytämisen aikaa. Nuoriso kiinnostuu usein jo ennen täysi-ikäisyyden saavuttamista K18-tuotteista, kuten tupakasta ja alkoholista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan kahdeksan prosenttia 16-vuotiaista pojista ja tytöistä joi itsensä tosihumalaan vähintään kerran kuukaudessa vuonna 2015. Samassa tutkimuksessa selvisi, että 16–18-vuotiaista tytöistä tupakoi 13 prosenttia, pojista 14.

Harva voikaan sanoa enää parikymppisenä, ettei ole kokeillut alkoholia, tupakkaa tai muita päihteitä.

Yksi tähän porukkaan kuuluvista on Puolan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ammatikseen jalkapalloileva Petteri Forsell, 26, joka on ollut koko elämänsä absolutisti. Kokkolalaislähtöinen keskikenttämies ei ole eläessään edes maistanut olutta, polttanut savuketta tai kokeillut futaajien keskuudessa yleisesti käytettyä nuuskaa.

– En juo siksi, ettei isänikään juo, Forsell tokaisee, kun syytä tiedustellaan.

Forsellin isä on entinen alkoholisti. Silti poika ei ole koskaan nähnyt isäänsä humalassa. Isä lopetti juomisen pian sen jälkeen, kun Forsell syntyi vuonna 1990.

– En ole ikinä nähnyt isää kännissä. En mene ajasta takuuseen, mutta olen ollut ehkä puolivuotias, kun isä lopetti juomisen kuin seinään. Se on ollut minulle iso esimerkki, ettei hän juo. Luulen, että yksi asia josta isä on ollut elämässään ylpeä on se, etten minä ole koskenut alkoholiin. Hän tietää, millainen tie se voi olla ihmiselle, Forsell sanoo.

”Olen joutunut vaikeisiin tilanteisiin”

Nuoruusvuosina Forsellin terveet elämäntavat ihmetyttivät usein hänen ystäviään. Hän joutui vastailemaan kieltävästi päihdetarjoiluun koko teini-ikänsä. Kaveriporukoissa pyöriminen ei aina sujunut ongelmitta, kun suurin osa kavereista kännäsi ja poltti – ja tyrkytti tuotteita myös luonnonlapselle.

– Jouduin välillä vaikeisiin tilanteisiin. Joskus kävi niinkin, että jouduin lähtemään kotiin ihan kavereidenkin luota, kun en pystynyt olemaan kännisten seurassa. Pakottaa juomaan minua ei sentään yritetty, mutta on minua joskus tallottu nuorempana alaspäin, kun ”en ole uskaltanut” tai ”olen pelännyt” juoda.

Forsell toivoo, että hänen esimerkkinsä rohkaisisi nuoria tekemään omat valintansa asiassa.

– Hyvä, jos pystyn auttamaan edes yhtä nuorta olemaan alistumatta siihen paineeseen juoda ja polttaa. Minulle tarjottiin ensimmäisen kerran tupakkaa 12-vuotiaana ja johonkin 20 vuoteen asti lähes joka viikko sen lisäksi viinaa ja nuuskaa.

Viimeistään 20 ikävuoden tietämillä KPV:n kasvatin tuntevat alkoivat vihdoin ymmärtää, ettei Suomen A-maajoukkuepelaaja taivu päihteisiin.

– Aina kun minulta kysytään siitä, miksi en juo, niin selitän että isäni on ollut alkoholisti. Sen jälkeen minun ei yleensä tarvitse selitellä lisää. Ei sovi kuvaan, että joku vielä tarjoaisi sen jälkeen.

Forsell on perinyt isältään myös positiivisen elämänasenteen. Sitä tarvittiin nuorempana, kun kuntotesteissä vuodesta toiseen kovia tuloksia tehnyttä pelaajaa nimiteltiin lihavaksi.

– Kun minua kiusattiin, annoin sen vain mennä korvien läpi. Yritin kerran valittaa isälle, kun minua haukuttiin lihavaksi. Hän sanoi, että mitä sitten – sano niille, että iskä on vielä lihavampi. Sen jälkeen olen ottanut kiusaamisen niin, ettei se merkitse mitään, Forsell kertoo.

Kausi jatkuu viikonloppuna

Miedź Legnican pelit jatkuvat Puolan kakkostasolla viikonloppuna. Seitsemäntenä oleva isäntäjoukkue kohtaa sarjan viimeisenä tuskailevan Kluczborkin lauantain ainoassa ottelussa. Sarja jäi kolmen kuukauden tauolle marraskuun lopulla.

Tiedossa ei ole Forsellin mukaan varmoja pisteitä, vaikka vastassa on sarjajumbo. Kun joukkueet kohtasivat viimeksi, Legnica pelasi Kluczborkia vastaan 2–2-tasapeliin Forsellin iskettyä tasoitusmaalin.

– Yksikään peli ei ole täällä oikeastaan helppo. Jos haluamme nousta, niin viikonlopun pelistä pitää ehdottomasti ottaa silti kolme pistettä.

Forsell uskoo pystyvänsä pelaamaan, vaikka hän sai jalkapohjaansa vamman helmikuun Turkin-leirillä.

Legnican tavoitteena on nousu Puolan pääsarjaan. Ero sarjaa johtavaan Chojniczanka Chojniceen on yhdeksän pistettä, mutta Legnicalla on peli vähemmän pelattuna.

Forsell on pelannut tällä kaudella pääasiassa kärjen takana, joskus jopa piikissä joukkueen hyökkääjäpulan takia. Nyt joukkue on vahvistunut uusilla pelaajilla. Forsell ei ole silti huolestunut tilanteestaan, vaikka kilpailijoiden määrä on kasvanut. Viime vuoden helmikuussa IFK Mariehamnista Legnicaan siirtynyt Forsell kuuluu päävalmentaja Ryszard Tarasiewiczin runkopelaajiin.

– Valmentaja on nähnyt, mitä kaikkea osaan, jos pääsen oikeaan rooliin. En pelkää putoamista penkille sen enempää. Sama se on ollut aiemminkin: rooli pitää ansaita päivittäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?