Huuhkajat

Legendaariset suomalaispelaajat juonivat yhdessä jo 23 vuotta sitten – löytyykö vihdoin vastaus suomalaisen urheilun mahdottomaan kysymykseen?

Julkaistu:

jalkapallo
Mika Aaltonen etsii Suomi-futikselle yhtenäistä pelitapaa. Jari Litmanen auttaa. Kaksikko yrittää ratkaista suomalaisen jalkapallon ikuisuusongelmaa.
Monet jalkapalloasiantuntijat ovat ihmetelleet vuosien mittaan sitä, miksi Suomen A-maajoukkueella ei ole yhtenäistä ja johdonmukaista pelitapaa.

Vielä suuremmin sinivalkoista peli-identiteettiä on kaivattu nuorisomaajoukkueisiin, jotta talentteihin iskostuisi alusta lähtien yhtenäinen pelitapa.

Virityksiä yhteisen pelitavan luomiseksi on tehty aikaisemminkin, mutta tulokset ovat jääneet puutteellisiksi. Käytännössä eri ikäluokkien maajoukkueet ovat pelanneet kulloisenkin valmentajan näköistä futista.

Nyt Palloliitto on aloittanut projektin, jonka tavoitteena on suomalaisen pelitavan rakentaminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hiljattain asetun työryhmän vetäjäksi on kutsuttu entinen maajoukkuepelaaja ja nykyinen tulevaisuuden tutkija Mika Aaltonen.

Palloliiton normaalista käytännöstä poiketen ryhmän jäsenet tulevat liiton ulkopuolelta. Jäseniä ovat muun muassa Jari Litmanen ja entinen ammattilainen Mika Lipponen, joka asuu Hollannissa ja on toiminut vuosia Feyenoordin kykyjenetsijänä.

Aaltosen mukaan ryhmän toimeksiantoon kuuluu myös keskustelun herättäminen tärkeästä aiheesta.

– Ajatuksena on avata keskustelua pelaajien, valmentajien ja yleisönkin suuntaan, Aaltonen sanoo.

Lisäksi se haluaa ottaa oppia muiden lajien tekemisistä.

– Tällä viikolla Erkka Westerlund oli kertomassa meille, mitä jääkiekossa on tehty 1980-luvulta lähtien.

Aaltosen mukaan jalkapalloväellä on peiliin katsomisen paikka.

– Jääkiekon lisäksi myös koripallo ja lentopallo ovat onnistuneet nousemaan uudelle tasolle, mutta jalkapallo ei ole siinä onnistunut.

Myös kansainvälinen aspekti on asialistalla.

– ”Litti” tuli kokoukseen suoraan Barcelonasta, jossa hän oli seurannut kolme päivää eri ikäluokkien valmennusta, Aaltonen kertoo.

Kun ryhmä kokoontuu seuraavan kerran, vieras tulee Belgian jalkapalloliitosta.

– Belgia on kokonsa ja sijaintinsa puolesta sopiva verrokkimaa, jonka tekemisistä voimme varmasti ottaa oppia.

Millä keinoilla Aaltonen ja kumppanit sitten aikovat nostaa suomifutiksen uudelle tasolle?

– Ensin on otettava askel taaksepäin ja mietittävä lajin olemusta, arvopohjaa ja käytävä siitä perusteellinen keskustelu. Sen jälkeen tiedämme, mikä on järkevä tapa edetä, ja voimme ryhtyä konkreettisiin toimiin.

Aaltonen laati viime kesänä Valtion liikuntaneuvostolle Ei vain urheilua -nimisen raportin, jossa hän pohti liikunnan ja urheilun merkitystä yhteiskunnan modernisoitumisessa.

Palloliiton raportin on määrä valmistua kesäkuussa.

Milloin suomalainen pelitapa näkyy nuorten maaotteluissa?– Matka on pitkä, eikä pikavoittoja ole saatavissa, Aaltonen pyörittelee arvoituksellisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt