Huuhkajat tarvitsee valmentajan, jolle suomalainen jalkapallo on maailman tärkein asia - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajat tarvitsee valmentajan, jolle suomalainen jalkapallo on maailman tärkein asia

Kiirehtimättä voi säästää aikaa. Siksi Suomen jalkapallomaajoukkue kaipaa nyt valmentajakseen enemmän intohimoista kehittäjää kuin tuloksentekijää, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

11.12.2016 17:25

Vaikea sanoa, huumaannuttiinko Palloliitossa Hans Backen kaunopuheisuudesta. Vai kuvittelivatko Pertti Alaja, Marco Casagrande ja Jari Litmanen valinneensa jonkinlaisen version Islannin Lars Lagerbäckistä palkatessaan jo valmennustöistä vetäytyneen ruotsalaisen Huuhkajiin toissa keväänä?

Nyt näyttäisi joka tapauksessa siltä, että liitossa on tunnustettu virheet. MTV Sport kertoi sunnuntaina, että Backe saa mennä. Reagoinnista voi antaa kiitosta, mutta muuten meni pahasti vihkoon.

Backe ei ollut edes köyhän miehen Lagerbäck. Merkit tästä olivat turhan ilmeiset. Ruotsalaista taikaiskua ei tullut, eihän Islanninkaan menestys ollut magiikkaa, vaan tinkimättömän työn tulosta.

Jo Backen alku Huuhkajissa herätti kysymyksiä. Hän jatkoi nimityksensä jälkeen pestiään tv-kommentaattorina, kun kaikki liikenevä aika olisi pitänyt käyttää puurtamiseen uuden joukkueensa eteen.

Pertti Alaja (vas.), Hans Backe ja Marco Casagrande.

Ratkaisu kertoo vahvasti siitä, ettei sydän ollut ihan täysillä mukana. Jo sen takia Palloliitto ei olisi ikinä saanut suostua tällaiseen järjestelyyn tai liiton olisi pitänyt tehdä ratkaisu ja jättää ruotsalainen palkkaamatta.

Nyt vuosi 2016 jää aikakirjoihin miesten maajoukkuejalkapallon hukattuna vuotena. Jälleen yhtenä sellaisena. Palloliitto hassasi turhaan aikaa ja resursseja.

Ensin pitää tietää, mitä halutaan

Suomi on tällä hetkellä Euroopan huonoimpia jalkapallomaita. Sen tosiasian tunnustamisen ei pitäisi satuttaa jalkapalloihmisiä. Suomella on silti potentiaalia olla huomattavasti parempi jalkapallomaa.

Oikeilla valinnoilla ja selkeämmällä strategialla myös Suomen A-maajoukkueesta voisi saada paljon enemmän irti.

Ensinnäkin maajoukkuevalmentajan valitsijoilla pitäisi olla kirkkaampi visio siitä, miten Suomen kannattaisi menestyäkseen pelata jalkapalloa. Nyt linja on heitellyt ääripäästä toiseen.

Mixu Paatelainen loi liian kunnianhimoisen pelitavan, jota pelaajat eivät osanneet toteuttaa. Backen tapa oli niin kunnianhimoton, etteivät pelaajat halunneet sitä toteuttaa.

Mixu Paatelainen

Tästä voi syyttää pelaajiakin, joskin Backe syyllistyi myös suomalaispelaajien räikeään aliarviointiin. Ne muutamat hetket, jolloin joukkue sai prässätä ylempää ja pelata rohkeampaa jalkapalloa jäivät harvoiksi valonpilkahduksiksi Huuhkajien vuodessa.

Suomen maajoukkueen valmentajan pitäisi tuntea huomattavasti paremmin suomalaiset pelaajat. Backen tapauksessa aikaa tutustumiseen kului aivan liikaa, eivätkä johtopäätökset olleet oikeita.

Maajoukkueeseen ja eurooppalaisiin ammattilaissarjoihin asti päässeet pelaajat ovat luonteeltaan voittajatyyppejä. Ammattimiesten luonnolle käy heidän kykyjensä räikeä aliarviointi.

Pukukopista kuului alusta asti ikäviä puheita maajoukkueen toimintatavoista. Sen voi nähdä lapsellisena kapinointina ja epälojaalisuutena, mutta se voi olla myös aitoa huolta joukkueen tilasta.

Valmiimpana seuraaviin karsintoihin

Suomi ei ole menossa MM-karsintalohkostaan lopputurnaukseen tai jatkokarsintoihin. Siksi Huuhkajat ei tarvitse tässä tilanteessa valmentajakseen tuloksentekijää, joka pystyy hinnalla millä hyvänsä voittamaan yksittäisiä otteluita.

Karsinnat loppuun asti vievän valmentajan on tarkkaan analyysiin perustuen mietittävä, miten joukkueesta saisi pitkällä tähtäimellä enemmän irti ja peluutettava ryhmää sen mukaisesti.

Loppukarsintojen merkitys on valmistaa Suomea tuleviin EM-karsintoihin. Tulokset ja arvontakorit ovat nyt toissijaisia, tärkeintä on pelin sisältö. Näihin karsintoihin Suomi ei ollut valmis.

Huuhkajien valmentajalle suomalaisen jalkapallon pitää olla maailman tärkein asia. Hänen odotetaan omistavan elämänsä Suomen jalkapallomaajoukkueelle. Mikään muu ei riitä, sillä Suomi on muita perässä.

Markku Kanerva

Ainakin väliaikaisesti vastuun ilmeisesti ottava Markku Kanerva tuntee suomalaiset pelaajat ja on valmis tekemään ylitöitä tutkiessaan pelin pienimpiäkin nyansseja. Toinen asia on, kantaako Kanervan karisma.

Juha Malinen on päivittänyt itsensä tavalla, joka voisi riittää A-maajoukkueen päävalmentajaksi asti. Backea valittaessa haun loppusuoralle päässeen Malisen joukkueet pelaavat jalkapalloa, joka voisi sopia Huuhkajillekin.

Suomalainen jalkapallo kaipaisi toisaalta myös hullunrohkeutta turvallisten ratkaisujen sijaan. Muuten se kulkee aina muita perässä.

Ihailtavan uskaliasta olisi päätyä valovoimaisimman uuden polven valmentajan Simo Valakarin puoleen. SJK teki niin, vaikka Valakarilla oli kokemusta vain junioripuolelta. Rohkeus kannatti.

Eri asia on se, vastaako Valakarin jalkapallofilosofia sitä, millä tavalla Suomen kannattaisi menestyäkseen pelata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?