Viisi asiaa, jotka opimme Huuhkajien Ukraina-tappiosta – Palloliitolla ison mietinnän paikka - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Viisi asiaa, jotka opimme Huuhkajien Ukraina-tappiosta – Palloliitolla ison mietinnän paikka

Hans Backen asema Huuhkajien päävalmentajana horjuu Ukraina-tappion jälkeen, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin Odessasta.

12.11.2016 23:53

1) Palloliitolla on ison mietinnän paikka

Hans Backen synkkä putki Suomen maajoukkuevalmentajana sai jatkoa, kun Suomi hävisi Ukrainalle Odessassa. Backen ensimmäinen vuosi pestissä meni ilman voittoa. Se on tyly tosiasia.

Tuleeko Backelle toista vuotta? Palloliiton johto kokoontuu joka tapauksessa ensi viikolla. Jo sitä ennen sillä on syytä pohtia, mikä on Backen uskottavuus jatkaa tehtävässään?

Päätös on hankala. Ennen muuta siksi, että antamalla Backelle potkut hänen valitsijansa myöntäisivät tehneensä virheen.

2) Backe teki ikävää historiaa

Vuosi 2016 oli Suomen jalkapallomaajoukkueen surkein sitten vuoden 1968. Backe halusi kääntää Huuhkajien kurssin voitolla, mutta Odessastakin tuli vain tappio. Tämä ei helpota valmentajan asemaa, kun pohditaan sitä, kuka vetää karsinnat loppuun. Jo nyt on selvää, että Suomea ei kesän 2018 MM-kisoissa nähdä.

Andri Jarmolenko aiheutti huolia Jukka Raitalalle.

3) Ukraina-ottelu ei ollut huono vieraspeli, mutta…

Ukraina-kamppailun alussa näytti siltä, että Jevhen Konopljanka ja Andri Jarmolenko juoksevat Suomen laitapelaajat pyörryksiin. Ensimmäinen hyvä paikka tuli jo neljän minuutin kohdalla juoksulla Suomen pakin selustaan. Selustaan päästiin myös Ukrainan avausmaalissa.

Toisella puoliajalla Suomi oli jopa hyvä. Pelaajat tuntuivat aiempaa enemmän kommunikoivan ja tietävän, mitä kentällä pitää tehdä. Kaiken kaikkiaan ottelu ei ollut huono vieraspeli huippumaata vastaan, mutta se ei juuri lohduta. Suomen surkea lähihistoria painaa. Tilannearvio maajoukkueesta ja sen valmentajasta pitää tehdä isompi otos huomioiden.

4) Vähäiset maalipaikat on pakko hyödyntää

Vaikka Suomi oli alussa pahasti Ukrainan jyrän alla, se sai jo avauspuoliajalla kaksi loistavaa maalipaikkaa, joilla joukkue olisi päässyt peliin mukaan. Ensin Teemu Pukki hukkasi läpiajon. Hyökkääjä epäonnistui paikasta, jollaisesta hän seurajoukkueessaan Bröndbyssä iskee pallon yhdeksän kertaa kymmenestä maaliin. Puoliajan lopussa Sakari Mattila puski viidestä metristä suoraan maalivahti Andri Pjatovin syliin.

Toisella puoliajalla Eero Markkanen tuhri paluupallon läheltä yli. Muutamasta hyvästä maalipaikasta ei pidä sokeutua, mutta Suomi olisi voinut niiden perusteella saada ottelusta enemmänkin.

Eero Markkanen ja Teemu Pukki mokasivat Suomen parhaat maalipaikat Odessassa.

5) Niukat tappiot eivät selittelemällä muutu paremmiksi

Backen filosofia pahasti siipirikkoisen Suomen kanssa on ollut se, että pysymällä pelissä mukana mahdollisimman pitkään annetaan itselleen mahdollisuus tasapeliin tai voittoon. Toisin sanoen riskejä ei liikaa oteta.

Toinen asia on sitten jälkianalyysi siitä, miten hyvin joukkue pelillisesti on pelillisesti pysynyt vastustajan kyydissä. Kroatiaa vastaan ei alkuunkaan, Ukrainassa paljon paremmin. Selittelyt maalipaikoista tai melkein maalipaikoista niukoissa tappioissa ei muuta niukkaa tappiota miksikään. Pelaajat tietävät sisimmissään, ovatko he onnistuneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?