Suomen hämmästyttävä Nobel-tilasto – tämä vertailu on noloa luettavaa Huuhkajien kannalta

Julkaistu:

Suomen jalkapallomaajoukkue on menestynyt surkeasti niinä vuosina, jolloin suomalaiset ovat voittaneet Nobel-palkinnon.
Suomalaisprofessori Bengt Holmström nappasi maanantaina taloustieteen Nobel-palkinnon yhdessä Oliver Hartin kanssa ansoista sopimusteorian kehittämisessä.

Asioilla on kovin vähän yhteyttä, mutta jalkapalloihmisiä saattaa havahduttaa tieto, että Suomi on nyt voittanut vuonna 2016 enemmän kansainvälisesti arvostettuja ja tavoiteltuja Nobel-palkintoja kuin miesten jalkapallomaaotteluita. Se kertoo maajoukkueen rämpimisestä paljon.

Huuhkajat on sunnuntain Kroatia-tappion jälkeen pelannut kymmenen ottelua voitoitta ruotsalaisen Hans Backen aloitettua työssään tammikuussa.

Vuodet vertailussa

Holmströmin Nobel oli laskentavavasta riippuen viides suomalaiselle myönnetty palkinto historian saatossa.

Aiemmat voittajat ovat Frans Emil Sillanpää kirjallisuudesta 1939, A.I. Virtanen kemiasta 1945 ja suomalaissyntyinen Ragnar Granit lääketieteestä 1967. Martti Ahtisaari pokkasi Nobelin rauhanpalkinnon 2008.

Lisäksi YK:n rauhanturvaajien 1988 saamaa sekä ilmastopaneelin ICPP:n 2007 palkintoa olivat vastaanottamassa suomalaiset Timo Kattelmäki ja Riitta Pipatti.

Menestys jalkapallomaaotteluissa ei ole ollut kaksinen aiempinakaan Suomen Nobel-vuosina. Ne ovat listattuna alla:

1939 Nobel 1 – futisvoitot 1

1945 Nobel 1 – futisvoitot 0

1967 Nobel 1 – futisvoitot 1

2008 Nobel 1 – futisvoitot 2

2016 Nobel 1 – futisvoitot 0

Yhteensä: 5 – 4

Jalkapalloilevan Suomen ei pidä vielä vaipua masennukseen, sillä futiksella on tämän vuoden osalta vielä mahdollisuus tasoittaa peli tiedemaailmaa vastaan, kun Huuhkajat kohtaa marraskuussa Ukrainan vieraskentällä.

Suomella on toki vielä mahdollisuus myös toiseen Nobeliin tänä vuonna. Kirjallisuuspalkinto julkistetaan torstaina, mutta suomalaisille ei povata siinä kisassa menestystä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt