M x I x T x C = ? Tämän yhtälön ratkaiseminen ei kiinnostanut Huuhkajia, vaikka syytä olisi ollut - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

M x I x T x C = ? Tämän yhtälön ratkaiseminen ei kiinnostanut Huuhkajia, vaikka syytä olisi ollut

Suomi olisi Urheilusanomien mukaan voinut helpottaa MM-karsintaurakkaansa manipuloimalla Fifa-rankingia.

Gareth Balen Wales ponnistaa kohti MM-kisoja ykköskorista, Markku Kanervan Suomi vitoskorista.­

4.10.2016 19:38

Wales putosi vuoden 2014 MM-karsinnoissa alimpaan mahdolliseen arvontakoriin. Se otti tapahtuneesta opikseen. Kun MM-karsintalohkot arvottiin seuraavan kerran neljä vuotta myöhemmin, Wales oli noussut ykköskoriin Italian ja Ranskan edelle.

Avainoivallus nousun taustalla oli se, että Wales alkoi manipuloida Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan rankingia. Se oli tajunnut, kuinka rankingin määrittävä yhtälö, M x I x T x C, toimii. Avainasemassa oli I, joka kuvasti ottelun tärkeyttä. Karsintaottelun I-kerroin oli 2,5, harjoitusottelun 1. Siksi harjoitusotteluiden pelaaminen laski lähes väistämättä kaikkien maaotteluiden keskiarvoa, joihin ranking perustui.

Niinpä Wales lopetti harjoituspelien pelaamisen. Maajoukkue pelasi lähes puolentoista vuoden ajan pelkästään karsintapelejä, menestyi niissä ja nousi heinäkuussa 2015 ensimmäistä kertaa historiassaan Fifan listauksessa kymmenen parhaan maan joukkoon.

Wales nousi suunnitelmansa ansiosta rankingin kärkikymmenikköön jo ennen EM-kisoja. Sam Vokesilla ja Ashley Williamsilla on syytä juhlaan.­

Walesilaiset eivät olleet oivalluksensa kanssa yksin. Fifa-rankingiin erikoistuneen konsultin suosituksesta Romania raivasi ottelukalenterinsa lähes täydellisesti ennen MM-karsintojen arvontaa. Romania pelasi arvontaa edeltävän 12 kuukauden aikana vain yhden harjoituspelin – ja senkin kotikentällä.

Kun karsintapelitkin sujuivat, Romanian suunnitelma onnistui täydellisesti. Romanialaiset kipusivat rankingissa sijalle kahdeksan – jopa hallitsevan Euroopan mestarin Espanjan edelle.

”Hölmöläisten hommaa”

Suomen maajoukkueen valmennusryhmään kuuluvalta Markku Kanervalta Romanian ja Walesin menettely ei kerää ylistystä. Itse asiassa hän tyrmää sen täysin.

– Jokainen taaplaa tyylillään, mutta onhan tuo hölmöläisten hommaa.

Kanervan mukaan harjoitusotteluiden vähentämistä ennen arvontoja ei ole edes harkittu.

– Tärkeämpää on se, että käytetään kaikki mahdolliset pelipäivät, koska niitä on muutenkin liian vähän.

Roy Hodgson ymmärsi Suomen valmentajana, miten ranking toimii. Hodgson käytännössä lopetti harjoituspelit vuodeksi ennen MM-karsinta-arvontaa. Lopputuloksena oli vuosituhannen korkein Fifa-ranking. Suomi sijoittui 2010 MM-kisojen arvonnoissa tukevasti kolmoskoriin, muun muassa Belgian edelle.­

Jos kyse olisi harjoituspelien lopettamisesta kokonaan, näin varmasti olisikin. Fifa-rankingilla on kuitenkin merkitystä Suomelle vain kerran neljässä vuodessa: silloin kun MM-kisojen karsintalohkot arvotaan.

Kyse on 12 kuukaudesta ja muutamasta harjoituspelistä sekä karsintapelien junailusta oikeaan aikaan kotikentälle. Siksi onkin aiheellista kysyä, onko Suomella varaa jättää käyttämättä mahdollisuus päästä arvonnassa ainakin kori tai kaksi ylöspäin.

Lue juttu kokonaisuudessaan Urheilusanomista.

Uefan maille on karsintojen kautta tarjolla vain 13 paikkaa vuoden 2018 MM-kisoihin. Markku Kanerva ei kuitenkaan usko, että paikan saavuttaminen on arvontakorista kiinni.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?