Paatelaisen joulukuuselle naureskeltiin vuosia – tässä hyljityn järjestelmän lyhyt historia

Mixu Paatelaisen joulukuusitaktiikka ja jääräpäisyys sen peluuttamisen kanssa on ollut otollinen kohde erilaiselle ivailulle. Lauantaina Paatelainen päätti lopulta hylätä systeemin 0–1-tappioon päättyneessä Unkari-ottelussa.

Paatelainen on itsepintaisesti luottanut joulukuusijärjestelmään.

13.6.2015 20:56

IS kokosi joulukuusen ja sen pilkkaamisen lyhyen historiikin.

Lokakuu 2011

Aftonbladet otti joulukuusen hampaisiinsa. Sportbladetin kannessa esiintyi Ruotsin keskikenttäpelaaja Anders Svensson, vieressään Suomi-palloilla koristeltu joulukuusi.

– Joulukuusitaktiikka? Minun pitää mennä kotiin ja googlata se, luki Svenssonin puhekuplassa.

Alarivin otsikossa sanottiin ”Tässä on Suomen taktiikka, josta Svensson ei ole koskaan kuullut puhuttavan”.

Sportbladetin kansi 5. lokakuuta 2011.

Ottelu päättyi Suomen 1-2-kotitappioon.

– Suomen käyttämä joulukuusi-muodostelma on haastava luomus, jossa kaikki palaset eivät loksahda hetkessä paikalleen, kirjoitti Ilta-Sanomat.

Toukokuu 2012

Lehdistötilaisuuden puheenaihe lipsuu joulukuusen puolelle. Paatelainen saa kritiikkiä muodostelman peluuttamisesta.

– En minä tiedä, viekö tuo muodostelma meitä arvokisoihin. Jotenkin tämä keskustelu meidän joukkueen pelitavasta on saanut liian isoa huomiota, puhalteli Mixu totisena.

– En minä ainakaan ajattele sillä tavalla, että joulukuusi olisi jotenkin meidän ainut vaihtoehto. Kaikkea voidaan kokeilla! Paatelainen vakuutti.

Syyskuu 2013

Joulukuusen tulevaisuus näyttää hetken valoisalta. Suomi on juuri ottanut 1-0-voiton hankalasta Georgiasta vieraskentällä. Kapteeni Niklas Moisanderin mukaan suunta on parempaa kohti.

– Joulukuusi alkaa tuottaa hedelmää, Moisander arvioi.

Marraskuu 2014

Syksy oli vaikeaa aikaa. Kaikkien aikojen karsinnat olivat kääntymässä kaikkien aikojen lässähdykseksi Paatelaisen pitäessä kiinni pelijärjestyksestään.

Radio Suomipopin hovimuusikko Ilkka teki Suomen MM-karsinnoista pilkkalaulun, jossa myös joulukuusi sai rajua kritiikkiä.

– Stadikalla Suomi-fanit huusi, tunge hanuriin se joulukuusi. Vaikka taktiikkalla voiton saa Färsaarista, kuului laulun sanat.

Jouluna Merihaan palloiluhalliin oli ilmestynyt Mixu-aiheinen joulukuusi.

Merihaan palloiluhallissa höntsäävien #huuhkajat pelaajien lisäksi myös lutuurikuusi. #joulukuusi #mixu #lutuuri pic.twitter.com/bJZVUfPXY6— AP Lehtinen (@LehtinenAP) December 28, 2014

Maaliskuu 2015

Joulukuusikritiikki yltyy. Suomi häviää Pohjois-Irlannille, joulukuusi näyttää havuttomalta ja valottomalta. HIFK:n valmentaja Jani Honkavaara sanoo Helsingin Sanomille, että pitäisi vaihtaa joko systeemiä tai valmentajaa.

– Suomelta puuttui laitapeli kokonaan, kun taas Pohjois-Irlanti oli vahva laidoissa, Honkavaara sanoi viitaten joulukuusiformaation tyypilliseen ongelmaan.

Kesäkuu 2015

Joulukuusen kohtalokas kuukausi.

Ensin Suomi hävisi tutulla muodostelmalla Virolle kotona 0–2. Seuraavaksi suomalainen jalkapallolegenda Atik Ismail hermostui joulukuuseen. Ismail antoi STT:lle haastattelun, jonka sisällössä oli yhteneväisyyksiä hovimuusikko Ilkan kappaleeseen.

– Joulukuusi pois, ja heti! Ihmettelen syvästi ja kovasti, kun jääräpäisesti pusketaan tätä helvetin joulukuusitaktiikkaa.

Lauantaina 13.6. Mixu Paatelainen päätti heittää joulukuusen roviolle karsintojen tärkeimmässä Unkari-ottelussa.

– Pelijärjestelmällä ei ole merkitystä, Paatelainen sanoi pahaenteisesti Ylen haastattelussa juuri ennen ottelun alkua.

Tätä voidaan pitää joulukuusiaikakauden epävirallisena loppuna. Tilalle astui 4-4-1-1-järjestelmä, joka tunnetaan joissain piireissä myös juhannuskoivuna.

Mixu Paatelainen oli jouluihminen jo Skotlannissa vuonna 2003.

Joulukuusi (4-3-2-1)

- Joulukuusella viitataan pelijärjestelmään 4-3-2-1, jossa kolmen pelaajan keskikenttä pelaa puolustuksen edessä. Ylemmillä keskikentillä on usein vapaampi rooli. Kapea systeemi vaatii paljon laitapuolustajilta.

- Terry Venables käytti järjestelmää 1990-luvun vaihteen Tottenhamissa, minkä jälkeen se on ollut Englannissa harvinainen. Guardianin mukaan yksikään joukkue ei pelannut yhtään ottelua joulukuusijärjestelmällä viime kauden Valioliigassa.

- Joulukuusella on toki voitettu myös mestaruuksia. Carlo Ancelottin AC Milan pelasi 2000-luvulla paljon järjestelmällä Andrea Pirlon hallitessa keskikenttää pohjalta. Milan voitti Mestarien liigan 2003 ja 2007.

- Paatelainen peluutti joulukuusimuodostelmassa jo valmentamaansa skotlantilaista Kilmarnockia 2010-2011. Suomi siirtyi jalkapallohistoriansa ensimmäiseen selkeään joulukuusiaikaan Mixun tultua valmentajaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?