Mixu Paatelainen avoimena: ”Elämme illuusiossa, että Suomi on jalkapallomaa”

Julkaistu:

Jalkapallo
Mixu Paatelaisen mielestä Suomen maajoukkue ei ole niin hyvä kuin Suomessa ajatellaan.
Huuhkajien päävalmentajalla Mixu Paatelaisella ei ole ollut helppoa Pohjois-Irlantia vastaan kärsityn tappio jälkeen. Nöyryyttävästä EM-karsintatappiosta on kolme viikkoa – ja Paatelainen on saanut miettiä syntyjä syviä.

– Täytyy sanoa, että tämä on ollut vaikeaa aikaa. Tämä on sattunut, Paatelainen avaa tuntojaan.

Eroa Paatelainen ei kuitenkaan ole miettinyt.

– En tietenkään. Tässä tilanteessa ei pistetään pää pensaaseen tai juostaan karkuun. Selkää vaan suoremmaksi ja hihoja ylemmäksi.

Päävalmentaja tietää, ettei muillakaan ole ollut helppoa.

– Kukaan ei voi välittää asiasta enempää kuin pelaajat ja valmentajat, mutta myös kannattajat kärsivät. Se harmittaa hirveästi. Vaikka he haluaisivat minusta eroon, arvostan heitä. He ovat loistavia.

Usko maajoukkueen kehitystyöhön on Paatelaisella yhä vahva. Hän toistaa tilastotietoja siitä kuinka Suomi on lohkonsa paras maa niin syöttöpelissä kuin maalipaikkojen luomisessakin.

– Meillä on kaikki edellytykset parempaan tulokseen. Se, miten pelaamme, luo uskoa tulevaisuuteen, mutta rutinoituminen vie aikansa.

– Välillä uskomme pikkuisen liikaakin itseemme, Paatelainen myöntää.

Paatelainen korostaa, ettei kyse suinkaan ole ylimielisyydestä heikommaksi oletettuja maita kohtaan. Pointti on Paatelaisen mukaan siinä, että Suomi ei ole jalkapallomaa – kuten lähes kaikki muut Euroopan maat ovat.

– Elämme illuusiossa, että olemme jalkapallomaa ja että maajoukkueemme on parempi kuin onkaan.


Harhakuvia on monenlaisia. Kuten se, miten lähellä Huuhkajat on ollut voittoa joissain tappioksi kääntyneissä peleissä. Paatelainen pyörtää osin aiempia näkemyksiään.

– Menestyminen on ollut pienestä kiinni, mutta kun katsoo syvemmälle, niin se on ollut aika isosta kiinni.

– Olemme kuitenkin tehneet suunnattomia harppauksia. Uskon, että menestystä tulee, jos jatkamme samansuuntaisilla ajatuksilla. Prosessi on vain totaalisen kesken.

Seuraava karsintapeli on kesäkuussa Olympiastadionilla Unkaria vastaan. Vaikka ajatukset olisivat samansuuntaisia, Paatelainen lupaa, että muutoksiakin tulee.

– Tulee paljonkin uusia asioita, joita en lähde nyt ruotimaan. Ne liittyvät niin pelaajiin, taktiikkaan kuin valmistautumiseenkin.

Vieläkö joulukuusi seisoo?

– Meillä voi olla 4–4–2-systeemi ja ainakin kolmen miehen alakerta on myös harkinnassa. Mutta miksi romuttaa hyvä systeemi? Nyt puhutaan oppimisesta, ei romanttisesta tilanteesta. Voidaan muuttaa pelisysteemiä rohkeastikin, mutta silloin pelaaminen kärsii.

Pohjois-Irlanti-pelin tallenne on pyörinyt päävalmentajan näytöllä taajaan. Mikään ei ole Paatelaisen silmissä muuttunut: Suomi oli parempi, mutta isäntäjoukkueen osuma oli sellainen kolaus, josta joukkue ei vain toipunut ajoissa.

Samalla Paatelainen tietää hyvin, ettei selittäminen auta.

– Mitä enemmän puhun, sitä enemmän puhe kääntyy minua vastaan.

Palaute ei ole ollut aina mieluisaa, mutta kokenut futismies ymmärtää pelin hengen.

– Kun hävitään, tulee lokaa niskaan. Näin sen pitääkin mennä. Mutta kaikella pitää rajansa olla, Paatelainen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt