Huippumalli haussa -finalistit kokivat riipaisevaa eksotiikkaa Afrikassa - Huippumalli - Ilta-Sanomat

Huippis-finalistit kokivat riipaisevaa eksotiikkaa Afrikassa

Sanotaan, että Afrikka muuttaa ihmistä. Niin kävi Huippumalli haussa -finalisteille kuvausmatkalla Keniassa.

8.11.2012 16:39

Seisomme Kivaan kylän koulun, Kivaa Kings Junior Academyn, pihalla Keniassa, muutama sata kilometriä Nairobista koilliseen. On varhainen kesäkuun aamu. Kaikki koulun oppilaat 3-vuotiaiden tarharyhmästä aina kasiluokkalaisiin, 13-14-vuotiaisiin koululaisiin, odottavat jo malttamattomina koulun sisäpihalla eksoottisia vieraitaan kaukaa Pohjolasta.

Pian etupihalle kaartaa iso keltainen maastoauto, josta kuumalle ja pölyiselle pihamaalla astuvat Suomen Huippumalli haussa -finalistit Meri Ikonen, 23, Matleena Helander, 20, ja Polina Hiekkala, 20. Tytöt tietävät suunnilleen, mikä heitä odottaa.

Kun sisäpihalta alkaa yhtäkkiä kantautua taputusta ja lasten huutoa, mallikokelaat purskahtavat yllättyneinä nauruun. Jännitys näkyy heidän kasvoiltaan, ja varmaa onkin, ettei mikään olisi voinut valmistaa heitä siihen, mitä seuraavaksi tapahtuu.

- Welcome, welcome, welcome, lapset huutavat ja taputtavat rytmikkäästi.

Koululaiset malttavat hädin tuskin pysyä paikoillaan lipunnostoseremonian ja muiden aamunavaus- ja tervetuliaisjuhlallisuuksien ajan. Kun he viimein saavat luvan lähteä tervehtimään vieraitaan, Meri, Matleena ja Polina ovat hetkessä lasten piirittämiä - ja yhtä hymyä. Tytöt napsivat kuvia toisistaan ja lapsista. Lapset ovat äärimmäisen uteliaita ja rohkeita, tytöt varsin häkeltyneitä, jopa liikuttuneita. Lasten riemu on aseista riisuvaa etenkin, kun tietää, että moni sairastaa jotakin vakavaa sairautta, myös hiviä, ja monet heistä ovat aids-orpoja.

- Tuli tippa linssiin, kun lapset lauloivat welcome-laulua. Keitä me muka olemme, että ansaitsemme niin hienon vastaanoton? Ja kun lapset halusivat sitten tulla ihan iholle ja olivat meistä niin ihmeissään, tuntui ihan kuninkaalliselta, Meri kertoo.

Myöhemmin päivällä vierailemme toisella koululla, jossa meidät vastaanotetaan näyttävin tanssi- ja laulumenoin. Eräs koululaisista esittää riipaisevan runoesityksen kemiallisesta abortista ja sen vaaroista sekä alkoholismista. Meri, Matleena ja Polina seisovat kuumuudesta huolimatta urheasti kunniapaikalla seuraamassa esitystä. Koululaistytön tunnelataus iskee malleihin, joiden on selvästi vaikea pidätellä tunteitaan.

- Esitykset tunkeutuivat konkreettisesti sieluun eikä niitä ollut helppo katsoa, Polina myöntää.

Minne tahansa tytöt menevätkin matkan aikana, he herättävät paikallisissa valtavasti kiinnostusta. He eivät silti tunnu kiusaantuvan, vaikka välillä paikallisten uteliaisuus tulee aivan iholle. He ymmärtävät, että ihmiset ovat onnellisia olosuhteista huolimatta ja yrittävät ottaa elämästään kaiken irti.

Afrikkalainen vieraanvaraisuus, lämpö ja aitous taisivat jättää tyttöjen sydämiin pysyvän jäljen. Pienistä ei elämässä kannata valittaa.

Kivaa Kings Academylla lapset pommittivat mallikokeleita lukuisilla kysymyksillä. Vastausvuorossa Meri.

Lapset olivat valmistaneet vierailleen paljon esityksiä.

Polina, Matleena ja Meri näyttivät lapsille kuvia Suomesta.

Mallit jakoivat Kings Academyn lapsille lyijykyniä ja pyyhekumeja.

Toinen koulu, jolla mallit vierailivat, olivat valtion koulu. Toisin kuin yksityisessä, kirkon tukemassa Kings Academyssä, täällä lapset olivat vielä köyhemmistä oloista ja useimmilta puuttuivat kengätkin.

Tytöt saivat peräänsä lapsilauman missä ikinä kulkivatkaan. Aikuiset tyytyivät katselemaan hieman kauempaa.

Kun Meri astui Jeepistä Kivaan kylän raitille kuvauslookissaan, paikalliset pysähtyivät katsomaan suut auki pitkää ja vaaleaa ilmestystä.

Matleena haki paikallisten kanssa vettä padotulta joenuomalta, jossa vesi kaivetaan esiin hiekasta. Lähellä olisi myös järvi, mutta siellä vaanivat krokotiilit.

Matleena intoutui hyppäämään pituutta lasten kanssa vedenhakupaikalla.

Meri pääsi tutustumaan Faith-tytön koulumatkaan ja kotiin. Molemmat vanhempansa aidsille menettänyt Faith elää isoäitinsä (kuvassa taustalla) kanssa. Samassa, vaatimattomassa kodissa majaa pitävät niin ihmiset kuin kanat.

Lauantai huipentui iltajuhlaan majapaikalla, johon oli kutsuttu kyläläisiä. Tytöt liittyivät mukaan naisten tanssiesitykseen.

MAtleena helander, Meri Ikonen ja Polina Hiekkala poseerasivat Keniassa myös IS:n omissa kuvauksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?