Vuonna 1930 nainen istutti tammen Vantaalle ja 1990-luvulla puun viereen rakennettiin päiväkoti – Nyt päiväkohdin henkilökunta pelasti puun - HS-Vantaa - Ilta-Sanomat

Vuonna 1930 nainen istutti tammen Vantaalle ja 1990-luvulla puun viereen rakennettiin päiväkoti – Nyt päiväkohdin henkilökunta pelasti puun

Vantaan Kurjenpolven päiväkoti puretaan, mutta pihan puut säilytetään päiväkodin henkilökunnan toiveesta.

Tammen arvioidaan olevan yli 90-vuotias.­

11.2. 12:18

Tikkurilassa sijaitseva Kurjenpolven päiväkodin purkutyöt aloitetaan tänä keväänä. Aivan kaikkea päiväkodin tontilta ei kuitenkaan lanata matalaksi, sillä päiväkodin henkilökunnan toiveesta kaupunki aikoo säilyttää pihalla seisovan komean tammen.

Tarinan mukaan vanha rouva ilmestyi päiväkodin pihalle ja kertoi istuttaneensa kyseisen puun vuonna 1930. Tammi on siis yli 90-vuotias.

Kurjenpolven päiväkodin johtaja Marjo Marttinen vahvistaa tarinan.

”Tarina pitää paikkansa. Siitä on sellainen muisto kirjoitettu, että näin olisi tapahtunut”, hän sanoo.

Puu on Marttisen mukaan ollut päiväkodin henkilökunnalle ja lapsille tärkeä.

”Se on antanut meille suojaa, ja sen kautta on lasten kanssa seurattu vuodenaikojen muuttumista.”

Hankepäällikkö Eija Kivineva Vantaan kaupungin kiinteistöt ja tilat -palvelualueen toimitilajohtamisesta kertoo, että kaupungin maisema-arkkitehti kävi päiväkodilla tarkastamassa puiden kunnon. Hankesuunnitelmaan merkittiin vanhan tammen sekä muutamien muiden puiden säilyttäminen.

Kivinevan mukaan puiden säilyttäminen rakentamisen aikana ei ole tavatonta.

”Kyllä me olemme näitä tehneet. Tietenkin se vaatii puiden kuntotutkimuksen, että ne kestävät rakentamisen siinä ympärillä ja ovat jatkossa turvallisia koulujen tai päiväkotien pihoilla.”

Rakentamisen ajaksi puut aidataan ja rungot suojataan. Huomioon täytyy ottaa myös se, etteivät puun juuret vaurioidu rakentamisen aikana.

Kurjenpolven päiväkoti puretaan Kivinevan mukaan siksi, että sen käyttöikä alkaa olla lopussa. Lisäksi Tikkurilan alue kasvaa, joten suuremmalle päiväkodille on tarvetta.

Kurjenpolven päiväkoti on yksi niistä kymmenestä samanlaisesta päiväkodista, jotka rakennettiin Vantaalle 1980–1990-lukujen taitteessa.

”Aikanaan ei ajateltu, että näitä vuosikymmenten päästä vielä käytetään”, Kivineva sanoo.

Hänen mukaansa päiväkodit ovat kestäneet hyvin, mutta mahdollisuuksien mukaan Vantaa on pyrkinyt korvaamaan päiväkoteja uudemmilla rakennuksilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?