Mikä Korsoa vaivaa? Vantaalaislähiön keskustassa sinnittelevät enää lähinnä pitseria ja kaksi kapakkaa - HS-Vantaa - Ilta-Sanomat

Mikä Korsoa vaivaa? Vantaalaislähiön keskustassa sinnittelevät enää lähinnä pitseria ja kaksi kapakkaa

Korson keskustan paraatipaikalta löytyy tällä hetkellä tyhjiä liiketiloja ja autio risteys. Osa tiloista on ollut tyhjillään jo vuosia.

Filmtownin entisen tilan kellariin tuli syksyn alussa uusi vuokralainen, kertoo kiinteistöä hoitanut kiinteistönvälittäjä Mika Koskipalo. Katutason tilojen vuokraus pelottaa kuitenkin potentiaalisia asiakkaita, koska rakennus saatetaan purkaa.­

30.10. 8:11

Pizzeria Sero, anniskeluravintola Sorento ja baari Pintti Pub muodostavat kolmion Korson keskustaan.

Niiden keltaiset valot piristävät muuten harmaata keskiviikkoaamua. Pintti Pubista raikaa Abba, ja Sero täyttyy jo varhain nälkäisistä, syyslomaansa viettävistä lapsista. Sorenton ovi käy, ja nainen astuu oluen kanssa ravintolan terassille tupakalle.

Sero, Sorento ja Pintti Pub erottuvat Korson parhaimmalla paikalla edukseen. Ne ovat auki.

Lähes kaikki muut liiketilat niiden muodostaman kolmion ympärillä ovat kiinni.

Korson liiketiloista 14 prosenttia on tällä hetkellä tyhjillään, kertoo Vantaan elinkeinojohtaja Kimmo Viljamaa. Vielä muutama vuosi sitten luku oli vain viisi prosenttia.

Luku perustuu vuosittain tehtävään kaupunkikeskustojen elinvoimaselvitykseen. Tuorein selvitys on vielä viimeistelyvaiheessa, ja siksi Viljamaa ei pysty kertomaan sen tuloksista kovin paljon tarkemmin.

”Mutta muutoksen näkee. Tämä 14 prosenttia ei johdu pelkästään koronavirusepidemiasta. Jo viime vuonna oli nähtävissä, että liiketiloja on aiempaa enemmän tyhjillään Korsossa”, sanoo Viljamaa.

Yksi liiketila aivan kolmion kupeessa tyhjeni vuosi sitten.

Pizzeria Seron yläpuolella roikkuu kyltti, jossa lukee: ”Pizzeria-Ravintola Sero”. Sen yläpuolella roikkuu toinen kyltti. Siinä lukee: ”Filmtown”.

Samassa liiketilassa ei sentään pyöritetä sekä pizzeriaa että elokuvavuokraamoa. Filmtown lähti Korsosta viime vuoden syyskuussa.

Filmtownin entisen tilan kellariin tuli syksyn alussa uusi vuokralainen, kertoo kiinteistöä hoitanut kiinteistönvälittäjä Mika Koskipalo. Katutason tilojen vuokraus pelottaa kuitenkin potentiaalisia asiakkaita, koska rakennus saatetaan purkaa.­

Vuokraamon kyltit ovat jääneet paikoilleen Seron kyltin yläpuolelle Merikotkantielle ja kulman taakse Korsonpolun puolelle. Korsonpolulla kummittelee lisäksi Filmtownin entinen, 260 neliömetrin kokoinen liiketila. Isossa ikkunassa on paperilappu, jossa kerrotaan, että tila on vuokrattavissa.

”On siitä tullut jonkin verran kyselyitä, ja käyn noin kerran kuukaudessa esittelemässä tilaa. Mutta tyhjillään se on ollut koko vuoden”, kertoo kiinteistönvälittäjä Mika Koskipalo, joka on hoitanut kiinteistöä viimeiset kymmenen vuotta.

Vuokrausta jarruttavat monet tekijät, joista yksi on epävarmuus Korson keskustan tulevaisuudesta.

Vantaan kaupungin uudessa yleiskaavaluonnoksessa Korson keskusta on kaavoitettu kaupunkikeskustan alueeksi. Se tarkoittaa aluetta, jossa ”liike- ja toimitilan määrä kehittyy edelleen ja rakentaminen parantaa kaupunkitilan laatua erityisesti katutasolla”. Lisäksi ”keskeisillä keskusta-alueilla maantasokerrosten tilojen tulee avautua kaupunkitilaan ja ne tulee osoittaa liike- ja toimitiloiksi”.

Luonnoksessa määritellään, että alueella tulee olla riittävästi palveluita, puistoja ja julkisia ulkotiloja.

Yleiskaavaluonnos on vielä syynäyksessä. Tavoitteena on, että valtuusto antaa sille lopullisen siunauksensa joulukuussa.

Konkreettisesti Korson keskustaan on tarkoitus rakentaa kerrostaloja, joiden katutasosta löytyisi liiketiloja ja palveluita. Suunnitelmia pidemmälle alueen kehittäminen ei ole kuitenkaan edennyt.

Filmtownin jäljiltä tyhjäksi jääneen tilan vuokrausta jarruttaa se, että rakennus saatetaan purkaa, mikä pelottaa mahdollisia vuokralaisia. Purkua puolestaan jarruttaa pysäköinti tai pikemminkin monen eri toimijan vaikeus löytää yksimielisyyttä pysäköinnin järjestämisestä. Korson keskustaan on suunniteltu uutta pysäköintihallia, jota voisivat käyttää niin uusien kerrostalojen asukkaat kuin kivijalkakauppojen kävijät. Osa toimijoista pitää kuitenkin suunniteltuja pysäköintiratkaisuja tehottomina ja hintavina.

Ravintola Sorentoa vastapäätä on korsomaisen matala rakennus, jonka tiloissa on toiminut muun muassa kampaamoja ja seurakunta. Nyt tilat ovat tyhjiä.­

Yhteisen suunnan puuttuminen hidastaa myös monen muun korsolaisen kohteen kehitystä. Tontteja Korsossa omistavat niin kaupunki kuin yksityiset toimijat, ja ratkaisujen pitäisi miellyttää kaikkia.

Lue lisää: Korson keskustassa muhii vuosia kestänyt riita: Arvotontteja seisotetaan puolityhjinä, kaupunki ja rakennusliike eivät pääse yksimielisyyteen ehdoista

Kiinteistövälittäjä Koskipalon mukaan yksimielisyyttä Filmtowninkin paikkana olleesta talosta ei ole löytynyt kuuteen vuoteen. Viimeisimmät suunnitelmat menivät jäihin kolme viikkoa sitten.

”Ehkä vuoden päästä asiaan palataan uudestaan”, sanoo Koskipalo.

Vuonna 2015 Vantaan kaupunkisuunnitteluyksikkö arvioi, mitkä vantaalaiset ostoskeskukset kannattaisi säästää. Selvityksessä löydettiin kahdeksan vantaalaista aarretta, joilla on selvittäjien mukaan kulttuurihistoriallista arvoa. Näihin kahdeksaan lukeutuivat muun muassa Kaivokselan ostoskeskus, Koivutori ja Myyrinpuhos.

Korsoa koskien selvityksessä tultiin siihen lopputulokseen, että esimerkiksi Korsontie 7 on säilyttämisen arvoinen kokonaisuus.

Sen sijaan siitä vajaan 200 metrin päässä sijaitseva Korsonpolku 4 sijoitettiin uudistettavien ostoskeskusten koriin. Sillä ei siis ole enää selvittäjien mukaan paikallishistoriallista, rakennushistoriallista tai kaupunkirakenteellista merkitystä.

Korsonpolku 4:ssä sijaitsee kolmion yksi kärki, Pintti Pub. Samassa rakennuksessa pubin kanssa on miltei seinän kokoisten ikkunoiden kehystämä liiketila. Ikkunatarrat kertovat tilan nimen: Tähtitori.

Tähtitori-nimen alle joku on raaputtanut ehkä kissaa esittävän kuvion lasiin.

Myös Tähtitorin nimi on jäänyt ulkoseinään muistoksi entisestä. Kirpputori sulki ovensa Korsossa lopullisesti jo yli kaksi vuotta sitten.

Pintti Pubista raikaa musiikki, mutta sen vieressä sijaitseva entinen kirpputori kumisee tyhjyyttään.­

Lasin läpi näkee vielä laput, joissa on ohjeita kirppistelijöille.

Keskeneräisten suunnitelmien, pysäköintiratkaisujen kalleuden ja monen eri toimijan risteävien intressien lisäksi Korsoa vaivaa sama ongelma kuin monia muitakin lähiöitä.

”Onhan kivijalkakauppa ollut ongelmissa jo koko viime vuosikymmenen”, vasta vähän aikaa sitten Vantaan elinkeinojohtajana aloittanut Viljamaa toteaa.

Vantaalla pärjäävät isommat taloudelliset keskittymät, kuten Tammisto ja Vantaanportti. Kaupunginosien keskustat pärjäävät huonommin, kertoo Viljamaa. Poikkeus on Tikkurila.

”Tilanne on kieltämättä haastava. Hyppimättä aluearkkitehdin varpaille yhtään, ainut ratkaisu minusta on Korson ydinkeskustan tiivistäminen niin, että kävijävirtaa olisi enemmän”, arvioi Viljamaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?