Vantaalla on järeä talo, jossa ei ole ikkunoita juuri lainkaan – ”Ei mitään huolta, siellä ei tapahdu mitään käsittämätöntä, ihmeellistä tai vaarallista” - HS-Vantaa - Ilta-Sanomat

Vantaalla on järeä talo, jossa ei ole ikkunoita juuri lainkaan – ”Ei mitään huolta, siellä ei tapahdu mitään käsittämätöntä, ihmeellistä tai vaarallista”

Ratakujalla vuosikymmenet seisoneen rakennuksesta tuntuu puuttuvan jotain olennaista: ikkunat. Karulle julkisivulle löytyy kuitenkin käytännöllinen selitys.

Ratakujalla sijaitsevassa rakennuksessa on ikkunoita vähänlaisesti.­

14.10. 16:14

Ympärillä kaikki näyttää rakentuvan kovaa tahtia entistä modernimmaksi ja näyttävämmäksi, mutta Ratakujan ruskea kuutio pitää pintansa.

Tikkurilan kirjaston vieressä sijaitseva rakennus valmistui 1980-luvulla. Julkisivu on tumma ja linjat selkeitä, kuten ajan arkkitehtuurissa oli tapana. Ratakujan rakennus poikkeaa kuitenkin muista kultaisen vuosikymmenen toimistorakennuksista: siinä ei ole ikkunoita juuri lainkaan.

Rakennuksen omistaa teleyhtiö Elisa. Uudenmaan aluejohtaja Sanna Sarpila kertoo rakennuksen olevan käytössä teletilana. Yksityiskohtaisempia tietoja juuri tästä rakennuksesta Sarpila ei voi antaa, turvallisuussyistä.

Miksi rakennuksessa sitten ei ole ikkunoita?

Turvallisuussyistä, sanoo myös liikenne- ja viestintävirasto Traficomin teletoiminnasta vastaava johtava asiantuntija Ari Karppanen.

”Ei mitään huolta, siellä ei tapahdu mitään käsittämätöntä, ihmeellistä tai vaarallista.”

Karppanen kuvailee teletiloja solmuksi tietoliikenneverkossa. Teletiloissa on tietoliikenteelle tärkeitä laitteita, joilla viestiliikennettä kerätään ja lähetetään eteenpäin. Paksu seinä suojaa laitteita urkkijoilta ja vahingontekijöiltä paremmin kuin lasinen ikkuna.

Ratakujan teletilat valmistuivat vuosikymmeniä sitten. Teletiloja rakennetaan useiden eri tärkeysluokkien vaatimusten mukaisesti. Kevyimmillään tilat ovat suhteellisen pieniä koppeja maastossa, tärkeimmät ja järeimmät laitteet taas asennetaan luoliin. Käytössä on yhä myös Ratakujan teletilan kaltaisia ikkunattomia rakennuksia.

Ennen teletiloissa työskentely oli yleisempää, mutta nykyään laitteita käytetään pääosin teletiloja viihtyisämmistä erillisistä valvomoista käsin.

Ratakujan rakennuksessa on myös asuntoja. Niiden rakentaminen samaan rakennukseen teletilojen kanssa ei Karppasen mukaan ole sääntö, eivätkä asunnot välttämättä liity mitenkään teletilojen toimintaan.

Lue lisää: Tässä on Vantaan parjatuin rakennus – ”Avaruudesta tippuneet möhkäleet ovat asettuneet väärin päin maahan”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?