Mies löysi oudon savimöykyn Vantaalta vuonna 1989 – Nyt selvisi, että se on 5 500 vuotta vanha patsas - HS-Vantaa - Ilta-Sanomat

Mies löysi oudon savimöykyn Vantaalta vuonna 1989 – Nyt selvisi, että se on 5 500 vuotta vanha patsas

Vantaalta löytyi Tuima-niminen patsas 31 vuotta sitten. Arkeologit ovat kiivaasti yrittäneet selvittää sen ikää, ja tänä keskiviikkona se lopultakin valkeni.

Jokiniemen kivikautiselta asuinpaikalta vuonna 1989 löydetty ihmishahmoa muistuttava savi-idoli sai lempinimekseen "Tuima".­

10.7. 16:15

Vantaan Jokiniemen kivikautisella asuinpaikalla tongitaan taas.

Helsingin seudun kesäyliopisto ja tiedekeskus Heureka ovat tehneet yhdessä arkeologisia kaivauksia Jokiniemen alueella ennenkin, mutta tämän viikon keskiviikkona alkaneissa kaivauksissa paikan päältä selvisi jotakin aivan uutta.

Jotta ymmärrämme löydön merkityksen, on palattava vuoteen 1989.

Jokiniemessä asunut mies, joka oli hyvin kiinnostunut alueen esihistoriallisesta menneisyydestä, teki oman kotikutoisen kaivauksen viereiseen metsikköön.

Hän löysi noin 7 senttimetriä korkean ihmistä muistuttavan savisen figuurin, joka on ikään kuin hartioiden kohdalta poikki. Patsaan kasvot on muotoiltu huolella ja koristeltu tatuointeja tai kasvomaalauksia kuvaavilla viivoilla.

Hurjan näköinen patsas sai lempinimekseen Tuima.

Kaivauksien tuloksena selvisi, että savinen Tuima-patsas on noin 5500 vuotta vanha.­

Alueelta on vuosien saatossa löytynyt mitä arvokkaampia löydöksiä, jotka sijoittuvat tuhansien vuosien päähän ennen ajanlaskun alkua. Alueelta on muun muassa löytynyt kivikautisia nuolenkärkiä, ruukunpalasia ja muita esineitä. Siksi mies tiesi, että savifiguuri saattaisi olla historiallisesti arvokas esine ja säästi sen.

Ongelmaksi muodostui, ettei juuri tätä kyseistä aluetta oltu tutkittu aikaisemmin, eikä ikää ole voitu arvioida sen vuoksi. Tämän viikon keskiviikkona, 31 vuotta myöhemmin, paikalle tehtiin arkeologinen kaivanto, jossa selvisi miltä aikakaudelta savinen hahmo on peräisin.

Kaivauksien tuloksena selvisi, että savinen Tuima-patsas on noin 5 500 vuotta vanha.

Kaivauksien johtajana toiminutta arkeologia ja väitöskirjatutkijaa Jan Fastia figuuri on mietityttänyt vuosien ajan ja hän on riemuissaan, että asia tuli vihdoin päätökseen.

”Jokiniemen ihmiskasvoiset savi-idolit ovat Itämeren alueen vanhimmasta päästä. Alue on erittäin upea ja hyvin säilynyt asuinpaikka.”

Fast kuvailee, että ikä pystytään selvittämään maakerrosten perusteella ja muiden alueelta löytyvien esineiden avulla. Esimerkiksi löytyneitä saviastianpaloja voidaan nykyään jäljittää radiohiiliajoitusmenetelmällä, mikä auttoi myös Tuiman iän hahmottamisessa.

”Maan kohoamisesta voidaan päätellä, milloin alueella on mahdollisesti ollut asutusta ja milloin ei.”

Missä tarkoituksessa arvelet savifiguurin olleen käytössä?

”Sitä emme voi varmuudella tietää. Patsaan kasvot ovat viistosti ylöspäin kallellaan ikään kuin taivaalle katsomassa, mikä viittaisi siihen ettei kyseessä ainakaan ole lasten lelu. Tällä on mahdollisesti kuvattu oikeaa ihmistä tai käytetty vainajien palvontaan.”

Arkeologiset kaivaukset ovat käynnissä sunnuntaihin saakka. Sunnuntaina alueella järjestetään yleisölle avoin maksuton opastettu kierros arkeologien johdolla kello 12 alkaen.

Seuraavan kerran kaivauksia tullaan jatkamaan Fastin mukaan vasta ensi kesänä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?