Yksi Suomen vanhimmista kansakouluista nousi pankkimiehen maatilalle 1900-luvun alussa: Nyt Vantaalla pohditaan rakennuksen kohtaloa - HS-Vantaa - Ilta-Sanomat

Yksi Suomen vanhimmista kansakouluista nousi pankkimiehen maatilalle 1900-luvun alussa: Nyt Vantaalla pohditaan rakennuksen kohtaloa

Kuvituskuva
Julkaistu: 11.1. 12:23

Vuonna 1931 valmistunut Tuomelan koulu sijaitsee Hämeenkylässä vanhan, kylämäisen asutuksen keskellä. Koulu on toiminut viimeiset vuodet väistötilana muille kouluille, sillä opetus siellä päätettiin lakkauttaa vuonna 2013.

Vantaan läntisimmässä kolkassa, Hämeenkylässä, sijaitsee vanha keltainen Tuomelan koulu. Vuonna 1931 valmistunut viisikerroksinen koulurakennus on luokiteltu kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittäväksi, sillä se on yksi ensimmäisistä suomenkielisistä kansakouluista.

Kovia kokeneen koulurakennuksen historia on rikas ja kertoo, miten Hämeenkylä on kehittynyt pienestä kylästä kasvavaksi pientaloalueeksi.

Koululla on erityisen merkittävä asema alueen ympäristössä kauas peltoaukioiden yli siintävänä maamerkkinä. Rakennus erottuu myös selvästi lähellä olevista matalammista Tuomelanmäen rakennuksista tyyliltään ja materiaaleiltaan.

Tuomelan tontti sijaitsee Hämeenkylässä vanhan, kylämäisen asutuksen keskellä. Rakennus on suojeltu ja alueensa ainoa julkinen rakennus.

Vanha koulurakennus on nyt ajankohtainen, sillä koulun tulevaisuus on tällä hetkellä vaakalaudalla.

Tuomelan koulun kannalta merkittävä päätös tapahtui vuonna 2013, kun Vantaan kaupunginhallitus ja opetuslautakunta päättivät lakkauttaa koulun osana kaupungin talous- ja velkaohjelmaa. Samaan aikaan päätettiin lakkauttaa myös Hakunilassa sijaitseva Hevoshaan koulu.

Lakkauttamispäätös on ollut monelle alueen asukkaalle kova pala purtavaksi, sillä koululla on monille suurta tunnearvoa. Lisäksi se tarkoitti monille lapsiperheille hankalampia järjestelyjä kouluihin, jotka sijaitsevat kauempana.

HS kirjoitti kaksi vuotta sitten pihapiiristä, josta lähtee ensiluokkalaisia neljään eri kouluun Länsi-Vantaalla. Lasten ystävät ja sisarukset saattavat käydä eri kouluja ja vanhemmat näkevät sen erittäin harmillisena.

Lakkauttamispäätöksestä huolimatta elämä Tuomelan koulun tiloissa ei ole loppunut.

Ennen nykytilannetta on syytä kuitenkin katsoa ensin ajassa hieman taaksepäin.

Ennen nykyistä koulurakennusta tilalla oli ensimmäinen Hämeenkylän kansakoulu, joka oli kaksikerroksinen puutalo. Se valmistui vuonna 1906 Suomen pankin johtokuntaan kuuluneen Lauri af Heurlinin lahjoittamalle tontille. Hän omisti Tuomelan maatilan.

Se oli ensimmäinen suomenkielisten oppilaiden koulutalo Hämeenkylässä. Opettajien ja talonmiehen asunnot olivat rakennuksen toisessa kerroksessa.

Hämeenkylään vakiintui merkittävästi ruotsalaisasutusta 1300-luvulta 1500-luvulle asti. Hämeenkylän ruotsinkielinen nimi Tavastby esiintyy ensimmäisen kerran kirjoissa jo vuonna 1533, mutta Hämeenkylä nimi on vakiintunut virallisesti 1900-luvulla.

Vanha koulutalo paloi maaliskuussa 1931 aamuhartauden aikaan syttyneessä tulipalossa. Kun koulu paloi, rakennettiin tontille uusi koulu, jonka on suunnitellut arkkitehti Jalmari Peltonen. Koulun tämä osa on yhä paikallaan.

Koulurakennus osoittautui pieneksi ja Lauri af Heurlinin poika lahjoitti koululle lisää maata. Laajennustyö saatiin valmiiksi vuoden 1958 lopussa.

Hyvin monet oppilaat tulivat hiihtäen kouluun, sillä koulun ympäristö on mäkistä pelto- ja metsämaastoa. Sinne oli helppo tehdä välituntilatuja pienempiä ja isompia varten.

Merkittävä oppilasmäärän nousu ajoittui 1970-luvun alkupuolelle, kun Pähkinärinteeseen alkoi valmistua kerrostaloja. Peruskouluun siirryttäessä nimi muuttui Tuomelan kouluksi. Enimmillään 1970-luvun lopulla koulussa oli yli 400 oppilasta. Koulussa ei ollut riittävästi opetustiloja kaikille, joten luokkia sijoitettiin Kivimäkeen, Tavastbyn kouluun, Pähkinärinteeseen kerrostalotiloihin.

Pähkinärinteen ja Askiston oppilaat saivat myöhemmin omat koulunsa.

Koulu on alle sadan vuoden aikana kokenut kovia, mutta seisoo yhä mutkittelevan Ainontien, eli entisen Turku-Viipuri-maantien varrella.

Lakkauttamispäätöksen jälkeen Tuomelan koulun opetus vedettiin hiljalleen alas vuoteen 2016 mennessä. Samana vuonna Hämeenkylän koulun 4.–6. luokat siirrettiin Tuomelan kouluun evakkoon sisäilmaongelmien vuoksi.

”Hämeenkylän koulu muuttaa ensi kesänä uusiin tiloihin Varistontielle, jossa tulee toimimaan yli 700 oppilaan yhtenäiskoulu”, kertoo Hämeenkylän koulun apulaisrehtori Jukka Väisänen.

Alueen asukkaat vastustivat päätöstä ja perustivat muun muassa Pro Tuomela -liikkeen, joka toimi aktiivisesti koulun puolustamisessa. Vuonna 2016 myös yli 4 000 kuntalaista ja 29 valtuutettua allekirjoitti kuntalaisaloitteen, jolla vaadittiin koulun lakkauttamisen peruuttamista.

Aloite käsiteltiin valtuustossa erikseen ja rakennuksen kohtalo sai jatkoaikaa.

Kun Hämeenkylän koulun oppilaat muuttavat ensi kesänä uuteen koulurakennukseensa, Väisänen ei tiedä, mitä Tuomelan koululle tapahtuu.

Tuomelan koulukiinteistön tarpeellisuutta tarkastellaan seuraavan kerran vuonna 2021. Silloin valmistuu myös Lounais-Vantaan kouluverkkoselvitys. Asian vahvistaa Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo.

Kesällä 2016 valmistuneen väestöennusteen mukaan Vantaan peruskouluikäisten määrä kasvaa aiempia ennusteita enemmän, todetaan kaupunginvaltuuston kokouksessa 2016.

”Tuomelan koulurakennuksen käyttötarvetta arvioidaan syksyllä 2021 Lounais-Vantaan kouluverkosta päätettäessä”, Kalo kertoo.

Viime vuosina Tuomelan koulu on toiminut hyvänä väistötilana Hämeenkylän koulun oppilaille, mutta pian koulu on taas suuren kysymyksen edessä: onko rakennuksen käytölle jatkoa?

Artikkelin lähteet: Hämeenkylän Omakotiyhdistyksen kokoama kirjanen, Hämeenkylä historiaa ja perinnetietoa, Inkeri Heikkilä ja Pentti Mikkonen; 1988. Vantaan kaupunginmuseon arkistot, Helsingin Sanomien aikaisemmin julkaisemat artikkelit Tuomelan koulusta.

Tuomelan koulu sijaitsee Vantaan läntisimmässä kolkassa Hämeenkylässä.

Hämeenkylän kansakouluksi rakennettu nykyinen Tuomelan koulu valmistui vuonna 1931.

Vantaan opetuslautakunta päätti lakkauttaa Tuomelan koulun vuonna 2013 yhdessä Hevoshaan koulun kanssa.

Koulun käyttötarvetta tutkitaan uudestaan vuonna 2021, kun Lounais-Vantaan kouluverkkoselvitys on valmis.

Tällä hetkellä koulu toimii väistötilana.

Koulun on suunnitellut arkkitehti Jalmari Peltonen.

Peltonen on suunnitellut Vantaalle yhteensä viisi koulurakennusta vuosina 1930–1950.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta