Vesa Muttilainen löysi moottoripyörän ja nosti sen talon katolle – nyt sen satulassa oleva hahmo hämmästyttää Tuusulanväylää ajavia - HS-Vantaa - Ilta-Sanomat

Vesa Muttilainen löysi moottoripyörän ja nosti sen talon katolle – nyt sen satulassa oleva hahmo hämmästyttää Tuusulanväylää ajavia

Illan hämärtyessä moottoripyörään kytkeytyy jouluvalot päälle, mitkä loistavat Tuusulan väylälle saakka.

Illan hämärtyessä moottoripyörään kytkeytyy jouluvalot päälle, mitkä loistavat Tuusulan väylälle saakka.

Julkaistu: 4.12.2019 10:47

Erikoinen hahmo on Pan Raisers -moottoripyöräkerhon kerhotalon katolla. Lapset kutsuvat raittiiden kuljettajien taloa kummitustaloksi, koska kerran hahmon pää putosi.

Ajettaessa Tuusulanväylää Helsingistä pohjoiseen päin, Tammiston kohdalla tien oikealla puolella komeilee vanha puutalo. Huomion kiinnittää talon katolle asetettu moottoripyörä, jonka kyydissä näyttäisi olevan nahka-asuun pukeutunut hahmo.

Katolla sijaitseva moottoripyörä on monille helposti tunnistettava maamerkki, mutta harva tuntee tarinaa sen takana.

”Hahmo on tehty kierretangosta, vanhoista moottoripyörän ajovaatteista, jotka ovat täytetty uretaanilla ja jalkapallosta, joka on kuskin pää”, Vesa Muttilainen kertoo innoissaan.

Rakennus on Pan Raisers -moottoripyöräkerhon kerhotalo. Muttilainen on yhdistyksen puheenjohtaja eli kerhokielellä presidentti. Tämä kolmikerroksinen kummitustaloksikin kutsuttu rakennus on monien päihteettömien moottoripyöräharrastajien tukikohta, eikä tontille saa astua päihtyneenä. Se on ehdoton sääntö Muttilaisen mukaan.

Mutta miten moottoripyörä päätyi katolle?

Muttilainen oli yli 40 vuotta sitten aktiivinen jäsen päihteettömässä saunaseurassa, joka sai alkunsa Tervalammen hoitolaitoksessa. Tuona aikana hän tutustui samanhenkisiin ihmisiin. Yhdellä Muttilaisen ystävistä oli suuri piha, jossa hän nikkaroi omaa sahatavaraa.

Eräällä kerralla, kun Muttilainen vieraili ystävänsä luona, hän huomasi heinikossa lojuvan moottoripyörän. Se oli ollut siinä pari vuotta, eikä Muttilaisen ystäväkään enää muistanut kuka pyörän oli pihalle jättänyt.

Kerran poliisitkin olivat kysyneet heinikossa makaavasta moottoripyörästä. Kukaan ei kuitenkaan tiennyt omistajaa.

Silloin Muttilaisella välähti. Hän kysyi ystävältään saisiko lainata pyörää hyötytarkoitukseen. Muttilainen halusi viedä pyörän kerhotalon kuistin katolle. Pyörä kannettiin neljän ihmisen voimin kierreportaita pitkin ylös ja on nyt ollut siellä noin kolme vuotta.

”Jos joku tulisi kysymään pyöräänsä joskus takaisin, niin sieltä se löytyy katolta.”

Kukaan ei ole sitä kaivannut.

Pan Raisers on vuokrannut tien varressa yksinään nököttävän puutalon Vantaan kaupungilta ja luvannut pitää samalla sen kunnosta huolta. Tontin takapiha ulottuu Keravanjoelle saakka.

Yhdistyksen jäsenet ovat rakentaneet pihalle pienen lavan, jossa he järjestävät muun muassa erilaisia päihteettömiä juhlia, kuten kesäisin nähty Moto-Rock -tapahtuma.

Muttilainen on kerran maalannut talon kokonaisuudessaan, ja jäsenet sopivat kerhoon kuuluvien jäsenten kanssa talonmiesvuoroista. Joskus kerhotalolla syödään yhdessä ja joskus juhlitaan. Pääasiassa jäsenet rakastavat ajaa yhdessä – se on heidän intohimonsa.

Talon katolla oleva hahmo näyttää kaukaa katsottuna hämmentävän paljon oikealta ihmiseltä.

Talon katolla oleva hahmo näyttää kaukaa katsottuna hämmentävän paljon oikealta ihmiseltä.

Katolla olevan kuskin jalkapallopää putosi kerran paikoiltaan, mikä johti erikoiseen selittelyyn.

”Meille tultiin kertomaan, että alueen pikkupojat sanovat taloa kummitustaloksi, jossa on päätön prätkäkuski. Kävinpä äkkiä laittamassa jalkapallon takaisin paikoilleen.”

Pihalle harvoin eksyy ketään, sillä tontti on tarkoin merkattu yksityisalueeksi. Muttilainen kuitenkin toivoo, että ihmiset olisivat uteliaampia ja kysyisivät heidän toiminnastaan, sillä he joutuvat kohtaamaan paljon ihmisten ennakkoluuloisia reaktioita.

Pan Raisersissa on tällä hetkellä 51 jäsentä, jotka ovat kaikki täysin raittiita. Puheenjohtaja Muttilaisella tulee ensi helmikuussa täyteen 43-vuotta täysin päihteetöntä elämää ja hän pohtii vaimonsa Kristina Frietsch-Muttilaisen kanssa, että leipoisivat sen kunniaksi jäsenilleen kakun. Vaimo toimii yhdistyksen sihteerinä.

Pan Raisers ei ennen käyttänyt toiminnassaan nimikkeitä, sillä ne saattaisivat luoda yhteisöön voimakasta hierarkiaa. Muttilainen kertoo, että toipuvalle päihderiippuvaiselle voimakkaat johtajat voivat olla hankala asia. He päätyivät kuitenkin tänä syksynä ottamaan käyttöönsä presidentti-tittelin, kuten muissakin moottoripyöräkerhoissa.

”Me ollaan tavallisia letunkääntäjiä”, Muttilainen kertoo yhdistyksen jäsenistä, jotka yrittävät toiminnallaan viedä myös sanomaa päihteettömästä elämäntavasta eteenpäin, minne ikinä he kulkevatkaan.

Jos jäsen repsahtaa päihteisiin, hän saa saman tien potkut kerhosta.

Etelä-Suomessa toimii muitakin päihteettömiä moottoripyöräkerhoja, kuten Freedom MC.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta