Oudot ”homepilkut” ilmestyivät täplittämään lammen pintaa Vantaalla: Edes hydrologi ei osaa selittää, mistä ilmiössä on kyse - HS-Vantaa - Ilta-Sanomat

Oudot ”homepilkut” ilmestyivät täplittämään lammen pintaa Vantaalla: Edes hydrologi ei osaa selittää, mistä ilmiössä on kyse

Korson Ankkapuiston lampi on saanut talvikoristeet pinnalleen

Korson Ankkapuiston lampi on saanut talvikoristeet pinnalleen

Julkaistu: 3.12. 15:59

Talot – homeessa. Koulut – homeessa. Ja nyt näyttää, että sama kohtalo on iskenyt Korson Ankkapuiston lampiin. Veden pinnalla pyörii homepilkkujen näköisiä lauttoja. Hometta lautat eivät onneksi ole, vaan jäätä, joka on jostain syystä jäätynyt pyöreään muotoon.

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkijalle Heikki Mykrälle ilmiö on tuttu, mutta yhä hieman mystinen. Asiaa kysytään hydrologeilta joka vuosi, mutta syntymekanismi ei ole täysin tiedossa.

”Luulen, että tähän tarvitaan pyörivä liike. Pienet jäälautat syntyvät alueilla, joissa on niin kutsuttu akanvirta.”

Akanvirralla tarkoitetaan kosken tai virtapaikan alla olevaa poukamaa, jossa vesi virtaa vastavirtaan. Virallisesti akanvirran nimi on silmukkamainen virtauskenttä.

Todennäköisesti jäälätyt syntyvät, kun veden pinnalla kelluva jää- ja lumisohjo tulee akanvirtaan, ja sen pyörteinen virtaus saa sohjon pyörimään oman keskiönsä ympäri. Syntyy pyöreä lätty, rieska tai pannukakku, millä nimellä kukakin jääpyörylää haluaa kutsua.

Korson Ankkapuiston lampiin pyörivää liikettä tuo puiston läpi virtaava Rekolanoja. Aiemmin vesistössä oli pato, mutta nyt se on korvattu luonnonmukaisella kivikynnyksellä.

Lisää aiheesta