Jukka Toivonen, 51, tiesi jo yläasteella tulevan ammattinsa ja tapasi vaimonsa lukiossa: Vantaan Energian toimitusjohtaja on elänyt hämmästyttävän suoraviivaisen elämän - HS-Vantaa - Ilta-Sanomat

Jukka Toivonen, 51, tiesi jo yläasteella tulevan ammattinsa ja tapasi vaimonsa lukiossa: Vantaan Energian toimitusjohtaja on elänyt hämmästyttävän suoraviivaisen elämän

Jukka Toivonen on energia-alan konkari, oma ala löytyi jo kouluikäisenä.

Jukka Toivonen on energia-alan konkari, oma ala löytyi jo kouluikäisenä.

Julkaistu: 1.12. 8:34

Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen on yksi niistä, joiden käsissä on ilmastonmuutoksen avaimet.

Käsi ylös, kuinka moni oli yläkoulussa TET eli työelämään tutustumisviikollaan töissä yrityksessä, jonka palveluksessa voisi olla vieläkin?

Aika harva käsi varmaan nousee, mutta yksi niistä on Jukka Toivosen, 51. Tammikuussa Vantaan Energian toimitusjohtajana aloittaneen Toivosen työura on ollut harvinaisen suoraviivainen.

”Jo nuorena minua houkutti päästä sähköfirmaan töihin.”

Toivosen nuoruus sattui aikaan, joka oli energiantuotannon kannalta mielenkiintoinen. Toivosen ollessa viisivuotias maailmaa koetteli öljykriisi. Neljä vuotta myöhemmin Suomeen rakennettiin ensimmäinen ydinvoimala. Näistä tapahtumista Toivonen ei muista juuri mitään, kipinä energia-alalle tuli arkielämän kokemuksista.

”Näin, kun kotiseudulla Sauvon ja Paimion teillä liikkui Lounais-Suomen sähkön autoja ja he rakensivat sähköverkkoa. Se näytti pikkupojasta mielenkiintoiselta.”

Yläasteen TET-jaksolla Toivonen hakeutui harjoitteluun sähköinsinööriyritykseen, joka vahvisti hänen päätöksensä hakeutua energia-alalle.

”Lukion jälkeen jatkoin Tampereen teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan sähkövoimatekniikkaa.”

Kesätöitä löytyi – mistäs muualta kuin – Imatran Voima -sähköyhtiöstä. Sieltä hän siirtyi Helsinkiin silloisen IVO Voimansiirron, nykyisen Fingridin palvelukseen, sieltä Fortumille ja Fortumilta Vantaan Energiaan.

Uraan mahtuu vain pieni sivuaskel hyvin nuorena. Toivosen isä oli ammatiltaan kuorma-autoilija, ja siinä vaiheessa kun muut starttailivat mopojaan ensimmäistä kertaa, ajeli Toivonen kuormaajalla.

”Meillä oli kotona kaikenlaisia härveleitä, ja aloin ajaa kuorma-autoilla heti, kun näin sieltä ulos. Peruuttelin täysperävaunulla ja tein kuormia.”

Isän jalanjälkien seuraaminen ei kuitenkaan kiinnostanut.

”Isäkin rohkaisi, että lue itsellesi mieluummin joku toinen ammatti kuin lähdet tälle uralle.”

Jos Toivosen ura on ollut selkeän nousujohteinen, niin on ollut Suomen sähkönkulutuksenkin. Pieniä notkahduksia lukuun ottamatta sähkönkulutus on kasvanut tasaisesti näihin päiviin asti. Uudet hiilidioksidia tuottamattomat energiaratkaisut, kuten sähköautot, eivät ole viemässä leipää Toivosen pöydästä, sillä sähkönkulutuksen arvellaan nousevan tulevina vuosina.

Jukka Toivonen ajaa töihin hybridi-Volvolla.

Jukka Toivonen ajaa töihin hybridi-Volvolla.

Suomen hallituksen tavoite on, että vuonna 2030 Suomessa olisi 250 000 sähköautoa. Matkaa tavoitteeseen vielä on, sillä Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan vuonna 2018 täyssähköautoja oli liikenteessä 2 404 ja hybridiautoja 13 095.

Toivosen mukaan yleinen harhaluulo on, että sähkönkäyttö kasvaa sähköautojen myötä tolkuttomasti. Lisäenergiantarve sähköautoille olisi noin yksi terawattitunti. Se on saman verran kuin kotitalouksien vuotuinen sähkönkulutus Helsingissä.

”Suomessa on niin hyvä tilanne, että edes uusia investointeja sähköverkkoon ei pelkästään sähköautojen vuoksi tarvitse juurikaan tehdä.”

Toivonen itse on jo siirtynyt puolittain uuteen aikaan. Alla on hybridi-Volvo V90. Lyhyet matkat hän ajaa sähköllä, pitkät bensalla.

”Aina kun polttomoottori pärähtää käyntiin, tulee syyllinen olo.”

Kotona Espoossa omakotitalo lämpiää maalämmön avulla ja kesämökki ilmalämpöpumpuilla.

”Nuorempi tyttäreni pistää meidät kierrättämään. Se on hyvä juttu. Muutos lähtee lapsista.”

Toivonen on kahden lähes aikuisen tyttären isä. Aikanaan tyttäret tottuivat siihen, että isä oli paljon poissa kotoa. Yritysostot pitivät isän ulkomailla.

”2000-luvun alkupuolella olin noin sata päivää vuodesta Tukholmassa. Sitten olin Norjassa ja sen jälkeen Puolassa. Lastenhoito jäi silloin vaimon vastuulle.”

Liitto vaimon kanssa on kestänyt yhtä kauan kuin urakin, sillä vaimo löytyi jo Paimion lukiosta. Naimisiin pari meni vuonna 1995.

”Varmaan meidän sielut sopivat hyvin yhteen”, arvelee Toivonen pitkän liiton salaisuutta.

Vapaa-aikanaan Toivonen suuntaa usein perheensä kanssa mökille Sauvoon. Siellä hän veneilee saaristossa tai korjailee jotakin. Viikonloput kuluvat puuhastellessa, viimeksi valmistui roskakatos mökille.

”Paikallaan olo on tosi raskasta, mielelle tekee parempaa tehdä jotakin.”

Energia-ala on aina ollut tärkeä, mutta nyt ilmastonmuutoksen myötä kaikkien silmät ovat kääntyneet energiayrityksiin ja niiden toimiin. Toivosen mielestä on hienoa olla mukana energia-alan muutoksen kärkijoukoissa.

”On äärimmäisen mielenkiintoista, kun pystyy oikeasti vaikuttamaan näihin asioihin.”

Toivosen ensimmäisiä tehtäviä uutena toimitusjohtajana oli ilmoittaa, että Vantaan Energia aikoo luopua kivihiilen käytöstä vuoteen 2022 mennessä. Toivonen on päätöksestä ylpeä, sillä Suomen tavoite on olla kivihiilivapaa vuoteen 2029 mennessä. Vantaa on pääkaupunkiseudun isoista kaupungeista ensimmäinen, joka luopuu kivihiilestä kokonaan.

”Ajatusmaailma on ollut, että kivihiilestä voi luopua myöhemminkin. Mutta miksi ei luovuttaisi jo nyt, jos voidaan?”

Energia-alan murros tekee Jukka Toivosen työstä mielenkiintoista, ”tällä alalla voi oikeasti vaikuttaa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen”.

Energia-alan murros tekee Jukka Toivosen työstä mielenkiintoista, ”tällä alalla voi oikeasti vaikuttaa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen”.

Espoossa energiaa aiotaan tuottaa syvälämpökaivon avulla. Geolämpölaitoksen on arveltu kattavan noin kymmenen prosenttia Espoon kaukolämmön tarpeesta. Vantaan Energialla ei ole ainakaan vielä suunnitelmissa kaivaa omaa syvälämpökaivoa.

”Seuraamme, miten Espoon pilottihanke onnistuu. Jos se toimii hyvin, saatamme seurata perässä. Martinlaakson voimala-alue voisi olla sille hyvä sijainti.”

Tällä hetkellä paukut laitetaan Vantaan jätevoimalan laajennukseen. Voimalan laajennuksen on tarkoitus olla käytössä vuonna 2022.

”Se ja Martinlaakson biovoimala kattavat sitten lähes koko Vantaan lämmöntarpeen.”

Vantaan Energiasta omistaa 60 prosenttia Vantaan kaupunki ja 40 prosenttia Helsingin kaupunki. Ensi vuoden alussa Vantaan Energia on liittämässä yhteen sähkön vähittäismyyntiliiketoiminnan yhdeksän muun yhtiön kanssa. Uudesta yhtiöstä tulee tällöin asiakasmäärältään Suomen kolmanneksi suurin sähkönmyyntiyhtiö.

”Tavoitteena on kasvaa Suomen suurimmaksi.”

Henkilökohtaisessa elämässä Jukka Toivosella ei ole suuria toteutumattomia haaveita. Elämä on mennyt niin kuin hän ajattelikin.

”Olen tyytyväinen mies. Ei ole juuri asioita, joita tekisin toisin, jos aloittaisin uudelleen.”

Pienen miettimisen jälkeen Toivonen keksii yhden toteutumattoman haaveen.

”Vaikkapa aitoa perinteistä Kiinaa tai Japania olisi hienoa nähdä, ei mitään suurkaupunkia.”

Vantaan Energian toimitusjohtaja.

Koulutukseltaan diplomi-insinööri ja suorittanut MBA-tutkinnon.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi tytärtä.

Omistaa Melli-nimisen koiran.

Asuu Espoossa, kotoisin Sauvosta.

Viettää vapaa-aikansa kesämökillä ja veneillen.

Harrastaa lenkkeilyä ja laskettelua.