Asuintalot rakennettiin liian matalalle Vantaalla, vedet valuvat kadulta pihoille: ”Kyllä virhe on meillä tapahtunut” - HS-Vantaa - Ilta-Sanomat

Asuintalot rakennettiin liian matalalle Vantaalla, vedet valuvat kadulta pihoille: ”Kyllä virhe on meillä tapahtunut”

Kuvien perusteella näyttää, että talojen edestä kulkeva jalkakäytävä on huomattavasti korkeammalla kuin talojen pihat.

Kuvien perusteella näyttää, että talojen edestä kulkeva jalkakäytävä on huomattavasti korkeammalla kuin talojen pihat.

Julkaistu: 22.11. 10:03

Rakennuttaja ei huomioitu kaupungin katusuunnitelmia, minkä seurauksena vedet valuvat Juhlatiellä suoraan pihoille.

Veromiehenkylän Juhlatiellä havaittiin erikoinen ongelma: asuintalojen välissä kulkeva uusi jalkakäytävä rakennettiin huomattavasti talojen pihoja korkeammalle, minkä vuoksi sadevesi valuu uudelta jalkakäytävältä suoraan pihoille.

Tapauksen selvittely aloitettiin viime viikolla ja ongelmaan etsitään nyt ratkaisua. Tilanteesta aiheutuu haittaa asukkaille, joiden pihoille vedet valuvat kadulta.

”Mehän tästä joudumme eniten kärsimään, mikä tahansa ratkaisu on”, taloyhtiön puheenjohtaja Antti Ellonen harmittelee.

”Olemme tässä välikädessä.”

Vantaan kaupungin mukaan virhe on tapahtunut Bonavan puolella.

”Kaupungin näkemys on, että tontti on liian matalalle rakennettu”, sanoo kaupungininsinööri Henry Westlin.

Bonavan pääkaupunkiseudun yksikön päällikkö Liisa Bäckström myöntää virheen olevan yrityksen vastuulla.

”Kyllä virhe on meillä tapahtunut”, Bäckström sanoo.

Bonava laati rakennussuunnitelman, jossa ei huomioitu kaupungin aikaisemmin valmistuneita suunnitelmia jalkakäytävän rakentamisesta. Vaikka kaupunki onkin se taho, joka lopulta antoi suunnitelmalle hyväksynnän, jää virheen korjaaminen rakennuttajan vastuulle. Korjaustyöt jäävät siis todennäköisesti Bonavan maksettaviksi.

”Näen, että kyllä me sitten tullemme tekemään sen korjaustyön”, Bäckström sanoo.

Korkeusero on paikoitellen useita kymmeniä senttimetrejä.

Korkeusero on paikoitellen useita kymmeniä senttimetrejä.

Juhlatien tapaus ei ole ensimmäinen laatuaan. Kaupungininsinööri Westlinin mukaan vastaavissa tapauksissa on aina lopulta löydetty toimiva ratkaisu esimerkiksi portaista tai padoista. Juhlatiellä kadun madaltaminen ei ole vaihtoehto, sillä sen alla kulkee esimerkiksi putkia ja kaapeleita.

”Kyllä se ratkaisu pitää löytää siinä tontin puolella.”

Ellonen on selvittänyt asiaa Vantaan kaupungin ja talot rakennuttaneen Bonavan kanssa. Kaupungin ja Bonavan edustajat vierailivat tontilla alkuviikosta.

Ellosen mukaan Bonavan edustaja ehdotti ratkaisuksi jonkinlaisia puusiltoja, jotka yhdistäisivät asunnot kaupungin alueeseen. Suunnitelma kuulostaa Ellosesta näyttävältä, mutta sen toimivuuden arvioinnin taloyhtiö aikoo jättää ulkopuoliselle asiantuntijalle.

Bäckström kertoo Bonavan laatineen korjaussuunnitelman. Hän ei kuitenkaan halua vielä kertoa suunnitelman sisällöstä, mutta sanoo ratkaisussa pyrittävän siihen, että muutostyöt olisivat mahdollisimman vähäisiä mutta riittäviä.

Bonava esittää ratkaisuehdotuksensa taloyhtiön hallitukselle. Mikäli hallitus päättää hyväksyä esityksen, antaa Bonava sen edelleen Vantaan kaupungin hyväksyttäväksi. Kaupungin rakennusvalvonnan hyväksynnän jälkeen korjaustyöt voidaan aloittaa.

Lisää aiheesta