Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu” - HS-Vantaa - Ilta-Sanomat

Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

Kuvien perusteella näyttää, että talojen edestä kulkeva jalkakäytävä on huomattavasti korkeammalla kuin talojen pihat.

Julkaistu: 18.11.2019 9:25

Paikalta otettujen valokuvien perusteella näyttää siltä, että jalkakäytävä on jopa 20 senttiä korkeammalla kuin talojen pihat.

Vantaan Veromiehenkylässä Juhlatie on tavanomainen katu, jonka varressa on tavanomaisia, joskin melko uusia asuintaloja. Yksi asia silti pistää silmään: asuintalojen välissä kulkeva jalkakäytävä on huomattavasti korkeammalla kuin asuintalojen pihat.

Vantaan kaupungin rakennusvalvonnan tarkastusrakennusmestari Seppo Heikkilä on tienpätkästä ihmeissään.

”En tiedä, mitä siellä on tapahtunut”, Heikkilä sanoo.

Paikalta otettujen valokuvien perusteella näyttää siltä, että jalkakäytävä on jopa 20 senttiä korkeammalla kuin talojen pihat. Heikkilä lupaa käydä paikan päällä tutkimassa asiaa, mutta hän kehottaa vielä soittamaan alueinsinööri Mikko Kettuselle.

Kettusen mukaan syy on talojen pihojen suunnittelussa. Ne on suunniteltu liian alas pyörätien korkoon nähden ja lopputuloksena jalkakäytävä on huomattavan korkealla pihoihin nähden.

”Tontin suunnittelija ei ole huomioinut katusuunnitelmissa ollutta jalkakäytävän korkoa pihaa suunnitellessaan”, Kettunen sanoo.

Tien katusuunnitelma on tehty huomattavasti ennen kuin taloja on ryhdytty rakentamaan. Talojen rakennusluvat ovat vuodelta 2015 ja katusuunnitelma vuodelta 2010.

Miten kadun ja pihojen liian suurta korkeuseroa ei huomattu jo rakennusvaiheessa?

”En osaa sanoa. Rakennusvalvonta ei ehkä ole katsonut piha-asioita niin tarkkaan. En tiedä, miten sitä ei ole huomattu rakennusvaiheessa”, Kettunen sanoo.

Joissain kohdissa näyttää, että korkeuseroa jalkakäytävän ja pihan välillä on huomattavan paljon.

Talot rakennuttanut Bonava on kertonut Vantaan kaupungille, että se aikoo nostaa jalkakäytävän viereiset pihat oikealle korkeudelleen. Aikataulua korjaukselle ei vielä ole tiedossa.

Ei ole kuitenkaan epätavallista, että jalkakäytävä on korkeammalla kuin talojen pihat. Asuinalueen tierakentamisen perussääntö on, että sadevesi ei saa valua ja kertyä pihoilta tielle, vaan vedet on ohjattava sadevesikaivoon.

Lisää aiheesta