Rajatorpan koulun nimi vaihdetaan Vantaalla oppilaiden vastusteluista huolimatta

Julkaistu:

Rajatorpan koulusta tulee Vapaalan koulu vuodenvaihteen jälkeen, kun uusi koulurakennus otetaan käyttöön.


Vantaan Rajatorpan koulusta tulee vuodenvaihteen jälkeen Vapaalan koulu. Asiasta päätti maanantaina kokouksessaan opetuslautakunta.

Koulun nimi päätettiin muuttaa kahdesta syystä. Koulurakennus sijaitsee Vapaalan kaupunginosassa, mistä myös suurin osa koulun oppilaista tulee. Nykyään sekä Vapaalan pientaloalue että Rajatorpan lähiö kuuluvat Vapaalan kaupunginosaan.

Toinen syy oli vanhan nimen vaara sekoittua Itä-Vantaalla sijaitsevaan Rajakylän kouluun. Sekä Rajatorpan että Rajakylän koulut tunnetaan lempinimellä Rajis.

Aloitteen nimenmuutokselle teki keväällä Vapaalan omakotiyhdistys ry. Se esitti, että parhaillaan rakenteilla olevan ja vuodenvaihteen jälkeen käyttöön tulevan uuden koulurakennuksen nimi muutetaan.

Kesällä asialle ei tapahtunut mitään, mutta syksyllä koulujen alettua asiasta toteutettiin kysely Rajatorpan koulun nykyisille oppilaille ja heidän huoltajilleen. Oppilaiden ja huoltajien näkemykset erosivat toisistaan. Huoltajista kaksi kolmasosaa kannatti nimenmuutosta, ja oppilaista kaksi kolmasosaa kannatti nimen säilyttämistä ennallaan.

Opetuslautakunta äänesti nimenmuutoksesta maanantaina kokouksessaan, ja nimen vaihtaminen voitti äänin 8–3.

Perusopetuksen aluepäällikön Kirsi Kolun mukaan päätöksen perusteluissa esitettyä Rajatorpan ja Rajakylän koulujen nimien sekoittumista ei ole tapahtunut. Ainakaan postia tai muuta ei ole hänen tietojensa mukaan päätynyt koskaan väärään kouluun.

”Jossain koulujen välisissä kilpailuissa on voinut joskus kannatushuudot mennä sekaisin, mutta ei sen isompaa”, Kolu sanoo.

Vantaalla on muitakin kouluja, joissa ei ole sen kaupunginosan nimeä, jossa koulu sijaitsee. Esimerkiksi Uomarinteen koulu ja Kilterin koulu sijaitsevat Myyrmäessä, vaikkei se nimestä välttämättä käy ilmi.

Muita nimenmuutoksia tuskin on silti näköpiirissä.

”En usko, että muualla Vantaalla on tämän kaltaista painetta nimen vaihtamiselle”, Kolu sanoo.