Massiivinen operaatio Vantaalla: Vesitornin säiliötä nostetaan paikalleen viikon ajan, vauhtia 20 senttimetriä tunnissa

Julkaistu:

HSY:n mukaan tornin pitäisi olla valmis ensi vuoden alkukesällä.


Ovatko ufot vallanneet Hiekkaharjuun?

Näin pohdittiin Vantaan Puskaradio -ryhmässä Facebookissa massiivista lautasmaista rakennelmaa, joka lepää maan tasalla Vantaan Hiekkaharjussa. Rakennelma muistuttaa hieman populaarikulttuurista tutun avaruudesta tulevaa ufoa.

Ufoja ei ainakaan todistetusti ole olemassa, ja selityskin on paljon arkisempi. Kyseessä on Hiekkaharjuun rakenteilla olevan uuden 47-metrisen vesitornin säiliö, joka odottaa nostamistaan tornin huipulle.

Aikataulustaan myöhässä olevan vesitornin on määrä valmistua alkukesällä ensi vuonna.

Seuraava, näkyvämpi työvaihe on tällä hetkellä tornin juuressa lepäävä vesisäiliö. Helsingin Seudun ympäristöpalvelujen eli HSY:n projektipäällikön Arto Mettisen mukaan noston valmistelu alkaa 25. marraskuuta. Noston aloittamisesta kuluu noin kahdeksan päivää, että säiliö on paikallaan tornin huipulla.

Säiliö kiipeää paikalleen hitaasti, noin 20 senttimetriä tunnissa. Vaikka säiliö nousee maan tasalta ylös, niin tarkkaan ottaen se vedetään ylös.

”Säiliön jalan päällä on laatta, jonka päällä on 90 tunkkia, joiden avulla se vedetään ylös”, Mettinen sanoo.


Kun säiliö on paikallaan, sille tehdään Mettisen mukaan vielä asennus- ja viimeistelytöitä ylhäällä.

Uuden tornin läheisyydessä oleva vanha vesitorni on toiminnassa niin kauan, että uusi on valmis ja sen toimivuus on saatu varmistettua.

”Seurailemme uuden tornin toimintaa jonkin aikaa ennen kuin vanhan purkaminen voidaan aloittaa”, Mettinen sanoo.

Vanhan tornin purkamisen aloittamista tavoitellaan Mettisen mukaan alustavasti ensi vuoden syksyllä, mutta lukkoon lyötyä aikataulua sille ei vielä ole.

Vesitornin uusiminen on ollut pitkä prosessi. Muun muassa HS on uutisoinut aiheesta vuonna 2015. Silloin kerrotun aikataulun mukaan vajaat kymmenen miljoonaa euroa maksavan tornin oli määrä valmistua vuonna 2018.

”Aika paljon olemme aikataulusta jäljessä erinäisistä syistä”, Mettinen myöntää.

Vantaan Sanomat kertoi vuonna 2018 myöhästymisen syyksi muun muassa kevään 2018 liittojen väliset työehtosopimusriidat.

Vanha, vuosina 1962 ja 1977 rakennettu vesitorni on kunnoltaan välttävä, eikä sitä kannattanut enää korjata. Ympäristöministeriö on luokitellut sen riskikiinteistöksi sortumavaaran vuoksi.

HSY kertoi vuonna 2015 HS:lle, että vanhan vesitornin korjaus olisi maksanut ainakin 26 miljoonaa euroa.

Uusi vesitorni on välttämätön Itä-Vantaan kasvavan väestön vesihuollon kannalta. Asukkaiden lisäksi merkittävä vedenkäyttäjä alueella on Helsinki-Vantaan lentoasema.