Vantaalla on liikennevalot, joista autoilijat ja jalankulkijat viis veisaavat: ”pokkana ajaa punaisia päin”

Julkaistu:

Asukkaat ovat kummastelleet liikennevaloja, jotka aiheuttavat jatkuvasti vaaratilanteita, sillä niitä noudatetaan satunnaisesti. Vantaan kaupunki arvelee syyn johtuvan painonapin viasta, joka on nyt korjattu.


”Neljä kertaa kymmenestä autoilija hidastaa, kun olemme ylittämässä tietä, mutta tämän jälkeen pokkana ajaa punaisia päin.”

Johanna Hynninen avautui vaarallisesta tienylityksestä kotikulmillaan vantaalaisessa Facebook-ryhmässä. Hynnisen kirjoitus herätti nopeasti muitakin paikallisia mukaan keskusteluun.

Itse huomannut saman suuntaista toimintaa samassa paikassa. Liikun paikasta useaan kertaan viikossa ja todennut sen yhdeksi vaarallisimmaksi paikaksi jalankulkijalle.

Samaisissa valoissa saa olla autolla tarkkana. Ihan aikuiset menee kävellen tai pyörillä päin punasia.

Kyseessä olevat liikennevalot, joista jotkut autoilijat ja jalankulkijat vähät välittävät, sijaitsevat Kaivokselan Louhelantiellä aivan Vaskivuorentien risteyksen kupeessa. Liikennevalot ovat alle sadan metrin päästä toisista liikennevaloista, jotka johtavat t-risteykseen.

Hynninen pohtii some-päivityksessään, eivätkö autoilijat todella huomaa valoja vai onko heillä kiire keretä seuraavista valoista, minkä vuoksi kiihdyttävät liikennevaloista väristä huolimatta.

Vantaan kaupungin liikenneinsinööri Riikka Tuomi kertoo, että mahdollinen syy tähän käytökseen voisi johtua painonapin viasta, joka on aiheuttanut turhia vihreitä valoja jalankulkijoille tänä syksynä.

”Nappi jolla pyydetään suojatie vihreäksi, on pyytänyt jalankulkijalle valon vihreäksi, vaikka ketään ei olisi. Ehkä autoilijat ovat kyllästyneet siihen”, Tuomi sanoo.

Vika on korjattu lokakuun alussa, eli ongelmaa ei enää ole.

Tuomi kertoo, että liikennevaloissa on ollut aikaisemminkin vikoja, jotka on sitä mukaan korjattu, kun ongelmasta on ilmoitettu.

”Keväällä niissä oli enemmän ilmaisinvikoja, jotka korjattiin huoltokierroksella.”

Liikennevalot ovat Tuomen mukaan syystä asennettu lisäämään tieliikenneturvallisuutta ja niitä tulisi noudattaa.

Punaisten valojen noudattamatta jättäminen on liikenneturvallisuuden vaarantaminen tai törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, josta seuraa tilanteesta riippuen eri suuruinen päiväsakko.

Ensi kesäkuussa astuu voimaan uusi tieliikennelaki, jonka jälkeen autoilijalle seuraa 100 euron virhemaksu Finlexin mukaan. Jalankulkijalle samainen virhemaksu on 20 euroa.

Alueen asukkaat toivovat, että liikennevaloista ajettaisiin varovasti, sillä alueella liikkuu paljon koululaisia ja lapsia, jotka eivät aina seuraa liikennettä yhtä tarkasti, etenkin jos vihreä valo palaa.

Oikaisu 30.10. klo 9.20: Uuden tieliikennelain mukaiset rangaistukset astuvat voimaan vasta kesäkuussa 2020, eivätkä ole voimassa vielä, kuten aikaisemmin viittasimme.