Vanhusneuvosto palkitsi Menokaveri-toiminnan vuoden vantaalaisena vanhustekona

Julkaistu:

Kaksi vuotta sitten aloitettu Menokaveri-toiminta yhdistelee vapaaehtoistyötä ja tukihenkilötoimintaa.


Vantaan vanhusneuvosto palkitsi kaupungin Menokaveri-toiminnan vuoden vantaalaisena vanhustekona. Palkinto myönnettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Menokaveri-toiminnassa vapaaehtoiset auttavat vanhuksia kodin ulkopuolisissa menoissa. Projekti alkoi vuonna 2017, kun kaupunki huomasi tukitoiminnan tarpeen. Osa avuntarvitsijoista ei ollut vaikeuksistaan huolimatta oikeutettuja vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain mukaisiin kuljetuspalveluihin.

”Ja kuitenkin asiakkailla oli sitten saattamisen ja tuen tarvetta siellä kodin ulkopuolella liikkumisessa”, kertoo projektipäällikkö Mirja Varjoranta.

Projekti on selvästi onnistunut. Yksi syy tälle on Varjorannan mukaan huolellinen taustatyö. Avuntarvitsijoita ja menokavereita ei yhdistellä sattumanvaraisesti, vaan jokaiselle etsitään juuri sellaista seuraa, jossa juttu luistaa.

Menokavereita Vantaalle tulee naapurikaupungeista asti. Suurin osa on eläkeläisiä, mutta joukosta löytyy myös esimerkiksi opiskelijoita ja työttömiä. Varjorannan mukaan yllättävän monet ovat kiinnostuneet toiminnasta etsiessään mielekästä harrastusta.

Pääsääntöisesti menokavereiden kanssa hoidetaan arkisia asioita, käydään kaupassa ja kävelyllä. Jotkut asiakkaista ovat kuitenkin kuntoutuneet niin hyvin, että pidemmätkin reissut onnistuvat.

”Jotkut ovat käyneet Keravalla valkosipulifestivaaleilla ja jotkut Helsingissä lounasristeilyllä”, Varjoranta kertoo.

Menokaveri-toiminta jatkuu ainakin vuoden 2020 loppuun asti.