Ruokaa ja pesiä etsivät rottalaumat riivaavat Tikkurilaa: ”Rottien kanssa ei ole mitään rauhaa, se on vain välirauha”

Julkaistu:

Ihmisten välinpitämättömyys ja rakennustyömaat pahentavat rottaongelmaa.


Rotat vaivaavat jälleen Tikkurilassa. Tällä kertaa rottia on havaittu kirjastopuiston läheisyydessä ja tuholaistorjunta on käynnissä.

”Tikkurilassa on ollut koko ajan tasaisesti rottailmoituksia”, kertoo kaupungin terveydensuojelutarkastaja Pirjo Turunen.

Viime vuosina ongelma on ollut erityisen vaikea. Rottien pesät ovat tuhoutuneet aseman alueen rakennustöissä, joten tuholaiset ovat lähteneet etsimään uusia pesäpaikkoja.

Sankoin joukoin vaeltavat rotat etsivät aseman ympäristöstä myös ruokaa. Sitä niille tarjoilevat ihmiset, jotka heittävät maahan ruokaa ja roskaa, jopa tahallaan eläimiä ruokkiakseen.

Tänä vuonna ilmoituksia ei kuitenkaan ole Turusen mukaan tullut tavanomaista enempää. Näyttäisi siis siltä, että Tikkurilan rottaongelma saattaisi olla hellittämään päin.

Tuholaistorjunta vaatii kaupungilta ja alueen yrityksiltä ja asukkailta paljon töitä. Kirjastopuiston alueellakin myrkytyksiä tuholaistorjuntaa on suoritettu nyt jo useamman viikon ajan.

”Toivottavasti alkaa nyt tasoittua”, Turunen toteaa.

Tikkurila ei tokikaan ole yksin rottaongelmansa kanssa. Runsaasti tuholaisjyrsijöitä on myös Myyrmäessä sekä Hakunilan Länsimäessä ja Rajakylässä.

Rottia myrkytetään Vantaalla ympäri vuoden. Tuholaistorjunta painottuu kuitenkin talveen, jolloin rotat lisääntyvät hitaammin. Aina ne kuitenkin palaavat.

”Rottien kanssa ei ole mitään rauhaa, se on vain välirauha”, Turunen sanoo.

Kaupungin tilaaman tuholaistorjunnan suorittavat ammattilaiset, joilla on lupa käyttää kuluttajilta kiellettyjä rotanmyrkkyjä.

Kotitalouksille Turunen suosittelee huolellisen siivoamisen lisäksi mekaanisia tai sähköisiä loukkoja.