Vantaalle valmistuu uusi golfhalli, pelaamaan pääsee kuitenkin vain kolmen seuran jäsenet

Julkaistu:

Sanomalan painon tiloihin avautuu marraskuussa uusi golfhalli. Sinne tosin pääsevät vain Suur-Helsingin Golfin, Keimola Golfin ja Nurmijärvi Golfin jäsenet.


Pääkaupunkiseudun golfharrastajille on luvassa hyvät ajat ensi talvena, ainakin jos he ovat Suur-Helsingin Golfin, Keimola Golfin tai Nurmijärvi Golfin jäseniä.

Sanomalan painotalossa tyhjänä olevaan entiseen korjaamotilaan avautuu marraskuussa uusi golfhalli. Vasta perustetun halliyhtiön, Vantaankosken Golfhalli oy:n osakkaat ovat edellä mainitut kolme golfseuraa. Uusi halli tulee alustavasti vain noiden kolmen seuran jäsenien käyttöön.

Hallin rakennustyöt ovat vastikään käynnistyneet, ja valmista pitäisi olla viimeistään marraskuun puolivälissä, sanoo Suur-Helsingin Golfin toimitusjohtaja Jarkko Raski.

Puitteet uudessa hallissa ovat kunnossa: Neliöitä harjoitustilassa on 850. Sinne tulee kahdeksan lyöntipaikkaa, neljä simulaattoria, puttiviheriö, yhdeksänreikäinen lähipelirata ja mailavarasto. Tilaan tulee myös lounge, jossa pystyy katsomaan maksukanavien golflähetyksiä.

Suomen suurinta golfin talviharjoittelupaikkaa siitä ei silti tule. Se titteli pysyy yhä Helsingin Vuosaaressa sijaitsevalla Planmeca Golf Areenalla, jossa harjoitustilaa on lähes 4 000 neliötä.

Tyypillisesti harjoitushallien hinnoittelu on tuntiperusteista. Esimerkiksi Planmecassa tunnin normaalihintainen harjoittelu maksoi viime talvena 22 euroa.

Sanomalan halli toimii 24/7-periaatteella. Sinne saa kuukausi- tai vuosimaksua vastaan kulkukortin, jolla halliin pääsee vuorokauden ympäri. Kokoaikaisen käyttöoikeuden saa itselleen 36 eurolla kuussa tai 400 euron kertamaksulla.

Käyttöoikeuden rajaaminen vain kolmen seuran jäsenille on myös keino houkutella pelaajia vaihtamaan kotiseuraansa. Golfseurat Suomessa kilpailevat muutoinkin jäsenyyksillä, ja yksi kilpailuvaltti on hinta.

Suur-Helsingin Golfin jäsenmaksu oli tälle kaudelle 115 euroa, Keimolassa 95 euroa ja Nurmijärvellä 98 euroa. Suomen halvin jäsenyys oli tänä vuonna Gogolf.fi-sivuston mukaan Oulujokilaakso Golfin 58 euroa. 5 600 jäsenen Vihti Golfissa tämän kauden jäsenmaksu oli 68 euroa.

”Olemme jo saaneet yhteydenottoja. Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita hallista ja kiinnostuneita myös vaihtamaan seuraa”, Raski sanoo.

Raskin mukaan halliyhtiön kolmessa osakasseurassa on yli 5 000 jäsentä.

”Totesimme, että löydämme todennäköisesti riittävän määrän kävijöitä omista seuroistamme.”


Keskeisin syy hallille ja harjoitusolosuhteiden parannukselle oli Raskin mukaan kolmen seuran junioritoiminnan yhdistäminen ja junioreille parempien harjoitusolosuhteiden luominen. Raskin mukaan seurat ovat jo muutaman vuoden ajan kartoittaneet sopivaa tilaa, mutta se löytyi vasta nyt.

Raski muistuttaa myös, että hallitoiminnassa on myös vahva liiketoiminnallinen aspekti. He eivät halua pyörittää hallia tappiolla. Rask sanoo, että jos kolmen seuran kannattelemana toiminta ei ole tarpeeksi kannattavaa, on mahdollista, että he lisäävät neljännen seuran tai useampia seuroja.

Sanomalan golfhalli mainostaa itseään ”Suomen oloissa ainutlaatuiseksi golfin sisäharjoitustilaksi”. Se johtuu sinne tuotavista tanskalaisvalmisteisista Trackman-simulaattoreista. Tai Raskin mukaan pikemminkin lyöntitutkista. Trackman mittaa lyönnistä ja sen lopputuloksesta kaiken oleellisen, mitä pelaajan lyönnin korjaamiseen ja säätämiseen tarvitsee tietää.

Trackmaneja tulee Sanomalaan yhteensä neljä kappaletta. Ainutlaatuista on Raskin mukaan juuri niiden määrä. Muissa halleissa Suomessa Trackmaneja on yhdestä kahteen.

Harjoitusprosessi lyöntitutkan avulla voi mennä esimerkiksi niin, että ensin pelaajan svingi analysoidaan tutkassa, sen jälkeen harjoitellaan niin sanotulla tavallisella eli tutkattomalla lyöntipaikalla ja sitten tarkastellaan taas tutkassa, ovatko tehdyt muutokset tuottaneet tulosta.

Lyöntitutkien määrän lisäksi Sanomalan hallin etu on sen sijainti. Vantaankoskelle pääsee julkisilla liikennevälineillä, esimerkiksi junalla, kohtalaisen helposti. Sanomalan hallin tila soveltuu Raskin mukaan golfin harjoituskäyttöön erinomaisesti.

Hallin rakennus tapahtuu vaiheittain. Pisimpään kestää valaisimien uusimisessa. Niiden toimitusaika on Raskin mukaan neljästä viiteen viikkoa. Muutoin harjoitusalueet valmistuisivat nopeamminkin, mutta lähipelialuetta ei voida rakentaa ennen valaisinten vaihtoa.

Lähipelialueen alle pannaan hiekkamursketta, jotta viheriöihin saa muotoja. Valaisimet puolestaan pitää vaihtaa ajettavien nostinten avulla. Jos hiekkamurske on paikallaan ja viheriöt valmiit, niin nostimella ei voi enää sen jälkeen ajaa viheriön päälle.